Υπουργοί Εξωτερικών ΕΕ: Πιο στενή συνεργασία με το ΝΑΤΟ και λάδι στη φωτιά του πολέμου

EUROKINISSI

Με το βλέμμα στραμμένο στην ιμπεριαλιστική σύγκρουση στην Ουκρανία και στην ολοένα και στενότερη συνεργασία με το ΝΑΤΟ συνεδρίασε στο Λουξεμβούργο το Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων της ΕΕ.

Οι υπουργοί Εξωτερικών των κρατών μελών της ΕΕ διαβεβαίωσαν ότι θα συνεχίσουν την στήριξη στην κυβέρνηση Ζελένσκι και με όπλα, ενώ σε συνέχιση παλαιότερων αποφάσεων συμφώνησαν να ανανεώσουν έως τις 23/6/2023 τις κυρώσεις κατά της Ρωσίας για την προσάρτηση της Κριμαίας και της Σεβαστούπολης, παράλληλα με τη συζήτηση που είχαν για την παραχώρηση καθεστώτος υποψήφιας για ένταξη στην ΕΕ χώρας σε Ουκρανία, Μολδαβία και Γεωργία.

Επίσης στο Συμβούλιο παρουσιάστηκε η 7η έκθεση προόδου σχετικά με τη «Στρατηγική Εταιρική Σχέση ΕΕ – ΝΑΤΟ». Η έκθεση παρουσιάζει την «πρόοδο» που επιτεύχθηκε μεταξύ Ιουνίου 2021 και Μαΐου 2022, «επιδεικνύοντας απτά αποτελέσματα σε όλους τους τομείς συνεργασίας. Από την πρώτη ημέρα της εισβολής της Ρωσίας στην Ουκρανία, ΕΕ και ΝΑΤΟ, τα κράτη μέλη της ΕΕ και οι σύμμαχοι του ΝΑΤΟ έχουν εντείνει το έργο και τη συνεργασία τους, επιδεικνύοντας πλήρη ενότητα και κοινή αποφασιστικότητα καταδικάζοντας τον επιθετικό πόλεμο της Ρωσίας και υποστηρίζοντας την Ουκρανία … Η στρατηγική εταιρική σχέση ΕΕ-ΝΑΤΟ είναι πιο ισχυρή και σχετική από ποτέ σε αυτήν την κρίσιμη στιγμή για την ευρωατλαντική ασφάλεια», αναφέρεται.

Στο πλαίσιο αυτό, η έκθεση υπογραμμίζει ότι «ο πολιτικός διάλογος και τα κοινά μηνύματα μεταξύ ΕΕ και ΝΑΤΟ έχουν ενισχυθεί περαιτέρω» με συγκεκριμένα αποτελέσματα σε τομείς όπως ο «διάλογος για την ανθεκτικότητα», η «συνεργασία για τις στρατηγικές επικοινωνίες και την αντιμετώπιση της χειραγώγησης και της παρέμβασης ξένων πληροφοριών», η «στρατιωτική κινητικότητα», και οι διαβουλεύσεις για το Ουκρανικό.

Επίσης, το ΣΕΥ ενέκρινε Συμπεράσματα για την αντίδραση στην επισιτιστική κρίση, βάζοντας πρόταγμα, μεταξύ άλλων, την διευκόλυνση ουκρανικών εξαγωγών αγροτικών προϊόντων μέσω «διαφορετικών δρομολογίων», στην αναζήτηση εναλλακτικών όπου ρόλο διεκδικεί η τουρκική αστική τάξη, με την ελληνική κυβέρνηση να της προτείνει κοινές μπίζνες με τα καράβια των Ελλήνων εφοπλιστών για την μεταφορά των ουκρανικών σιτηρών. Μετά τη σύνοδο, ο ύπατος εκπρόσωπος της ΕΕ Ζ. Μπορέλ κατηγόρησε τη Ρωσία ότι μπλοκάρει τις τέτοιες εξαγωγές, καταστρέφει αποθέματα, προκειμένου να διασπείρει πείνα παγκοσμίως και να πιέσει για αποδοχή τετελεσμένων στο Ουκρανικό, αρνούμενος μάλιστα ότι οι κυρώσεις της ΕΕ συμβάλλουν στο πρόβλημα.

Αφρική και Δυτικά Βαλκάνια

Το ΣΕΥ εστίασε στις εξελίξεις στο Κέρας της Αφρικής, στις σχέσεις με χώρες του Κόλπου και με την Ιορδανία, αλλά και στις εξελίξεις στην Αίγυπτο. Παρών στη θεματική ήταν και ο Αιγύπτιος υπουργός Εξωτερικών Σάμεχ Σούκρι, με τον Ελληνα υπουργό Εξωτερικών Ν. Δένδια να τονίζει τη σημασία που αποδίδει η ελληνική κυβέρνηση στις «συνεχώς αναπτυσσόμενες σχέσεις ΕΕ – Αιγύπτου, ενός στρατηγικού εταίρου της χώρας μας με κομβικό ρόλο στην ευρύτερη περιοχή της Μεσογείου».

Ο Ν. Δένδιας ενημέρωσε στο ΣΕΥ για την πρόσφατη περιοδεία του στα Δυτικά Βαλκάνια και τα αποτελέσματα της Συνόδου Κορυφής της Διαδικασίας Συνεργασίας της Νοτιοανατολικής Ευρώπης (SEECP), η οποία έλαβε χώρα, πρόσφατα, στη Θεσσαλονίκη. Σύμφωνα με διπλωματικές πηγές, ο υπουργός «επανέλαβε την ανάγκη όπως δοθεί ξεκάθαρο μήνυμα στην περιοχή όσον αφορά την ευρωπαϊκή τους προοπτική και υπό το φως της ευρωπαϊκής προοπτικής της Ουκρανίας. Φέρεται, εξάλλου, να υπογράμμισε την «ανάγκη» για άμεση έναρξη ενταξιακών διαπραγματεύσεων με Αλβανία και Βόρεια Μακεδονία, διαβεβαιώνοντας ότι η ελληνική κυβέρνηση «θα συνεχίσει να συνεισφέρει μέσω παροχής τεχνικής βοήθειας».

Στο περιθώριο του Συμβουλίου ο Ν. Δένδιας είχε συνάντηση με την Γερμανίδα ομόλογό του Aναλένα Μπέαρμποκ, με την οποία «είχε ειλικρινή και εποικοδομητική ανταλλαγή απόψεων» για τις διμερείς σχέσεις «με έμφαση στην ενεργειακή συνεργασία, και για τις εξελίξεις σε Ανατολική Μεσόγειο και Δυτικά Βαλκάνια».

Κατάργηση της ομοφωνίας ζητάει η Φον ντερ Λάιεν

Στο μεταξύ, σε συνέντευξη της χτες η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα Φον ντερ Λάιεν, τάχθηκε υπέρ της αλλαγής της αρχής της ομοφωνίας στην ΕΕ σε ό,τι αφορά τις εξωτερικές υποθέσεις. «Στις εξωτερικές υποθέσεις, είμαι βαθιά πεπεισμένη ότι δεν είναι βιώσιμη, δεν γίνεται η ΕΕ να μην μπορεί να λάβει μια απόφαση εξαιτίας μιας και μόνο αντίρρησης», είπε, προσθέτοντας πως στις γεωπολιτικές εξελίξεις «η ταχύτητα με την οποία συμβαίνουν τα πράγματα… ο κόσμος θέλει να ακούσει την ευρωπαϊκή φωνή», συνέχισε η φον ντερ Λάιεν. «Η ταχύτητα είναι πολύ υψηλή για να μην ακούγεται και να μην φαίνεται συνεχώς, ή πολύ συχνά, λόγω του μπλοκαρίσματος ενός. Ως εκ τούτου, είμαι πραγματικά πεπεισμένη ότι χρειαζόμαστε ειδική πλειοψηφία».

Ετικέτες:

Δείτε ακόμα...