Υπουργοί Εξωτερικών και Άμυνας του ΝΑΤΟ: Επέκταση δράσης σε όλον τον πλανήτη και πολεμικές προετοιμασίες για τη διατήρηση της «διεθνούς τάξης»

Πηγή: ΥΠΕΘΑ

Τηλεδιασκέψεις των υπουργών Εξωτερικών και Άμυνας του ΝΑΤΟ έγιναν σήμερα, προετοιμάζοντας τη Σύνοδο Κορυφής της λυκοσυμμαχίας που θα γίνει στις 14 Ιουνίου στις Βρυξέλλες. Με βάση  τις δηλώσεις του Γενς Στόλτενμπεργκ, αμέσως μετά την ολοκλήρωση των διασκέψεων, αυτό που τους απασχόλησε ήταν η επέκταση της δράσης του ΝΑΤΟ σε ολόκληρο τον πλανήτη και η κλιμάκωση της κόντρας με άλλα ιμπεριαλιστικά κέντρα για τον έλεγχο πλουτοπαραγωγικών πηγών και των δρόμων μεταφοράς.

Όπως είπε, εξέτασαν  θέματα όπως Αφγανιστάν, Λευκορωσία, Ρωσία και Κίνα, «και συνολικά, την ανάγκη να προσαρμοστεί το ΝΑΤΟ σε μια νέα εποχή αυξανόμενου παγκόσμιου ανταγωνισμού». Τονίζοντας ότι υπάρχουν «πολλές προκλήσεις για την ασφάλειά μας που πρέπει να αντιμετωπίσουμε από κοινού. Επειδή καμία χώρα και καμία ήπειρος δεν μπορεί να τις αντιμετωπίσει μόνη της».

Είπε επίσης ότι εξέτασαν την «ατζέντα ΝΑΤΟ 2030», η οποία αναμένεται να εγκριθεί και τυπικά στη Σύνοδο Κορυφής και να αποτελέσει τον οδηγό της επόμενης δεκαετίας για τον ανταγωνισμό με τα άλλα κέντρα. Θα ενισχύσει «το ρόλο μας στη διατήρηση της διεθνούς τάξης που βασίζεται στους κανόνες, η οποία αμφισβητείται από αυταρχικά καθεστώτα, όπως η Ρωσία και η Κίνα», είπε ξεκάθαρα. Και στην προοπτική του «Παγκόσμιου ΝΑΤΟ», τόνισε ότι οι ΥΠΕΞ «επεσήμαναν επίσης τη σημασία της ενίσχυσης των υφιστάμενων συνεργασιών μας και της οικοδόμησης νέων – συμπεριλαμβανομένων στην Ασία-Ειρηνικό, την Αφρική και τη Λατινική Αμερική».

Ο Στόλτενμπερκ αναφέρθηκε επίσης στο θέμα των πολεμικών δαπανών λέγοντας: «Συμφωνούμε επίσης ότι πρέπει να ενισχύσουμε τη συλλογική άμυνα του ΝΑΤΟ, έναντι όλων των απειλών. Να επαναβεβαιώσουμε την δέσμευση επενδύσεων στην Αμυνα για επενδύσεις που έκαναν οι Σύμμαχοι το 2014 (σ.σ. τουλάχιστον το 2% του ΑΕΠ κάθε κράτους μέλους να πηγαίνει για στρατιωτικές δαπάνες). Και να εφαρμόσουμε πλήρως όλες τις αποφάσεις που έχουμε λάβει για να ενισχύσουμε τη δομή (των δυνάμεών) μας».

Είπε επίσης πως υπήρξε «ευρεία συμφωνία» και «για την ανάγκη έναρξης εργασιών για την επόμενη “Στρατηγική Αντίληψη” (σ.σ. Strategic Concept, το δόγμα του ΝΑΤΟ, όπως θα αναπροσαρμοστεί στις νέες συνθήκες). Επειδή το στρατηγικό μας περιβάλλον έχει αλλάξει σημαντικά από το 2010 (οπότε και καθορίστηκε τελευταία φορά). Όλα αυτά απαιτούν από το ΝΑΤΟ να κάνει περισσότερα. Αλλά για να κάνουμε περισσότερα, πρέπει επίσης να επενδύσουμε περισσότερα. Είμαστε στο σωστό δρόμο, με επτά χρόνια διαδοχικών αυξήσεων (στους προϋπολογισμούς Αμυνας των κρατών μελών) από την Ευρώπη και τον Καναδά. Πρέπει να διατηρήσουμε αυτήν την ορμή. Και πρέπει να επενδύσουμε περισσότερο μαζί», υπογράμμισε προετοιμάζοντας για μια νέα κούρσα εξοπλισμών.

Πρόσθεσε τέλος ότι οι υπουργοί εξέτασαν επίσης «την ανάγκη να αυξηθεί το επίπεδο φιλοδοξίας μας όσον αφορά την ανθεκτικότητα (resilience). Με μια πιο ολοκληρωμένη και συντονισμένη προσέγγιση για την προστασία των κρίσιμων υποδομών μας. Και να κάνουμε τις κοινωνίες μας λιγότερο ευάλωτες σε επιθέσεις και εξαναγκασμούς», βασικά να θωρακιστούν απέναντι στην αγορά υποδομών όπως τηλεπικοινωνιακά δίκτυα, λιμάνια κλπ από αντίπαλα κέντρα, κύρια από κινεζικούς επιχειρηματικούς ομίλους.

Με στήριξη και της ελληνικής κυβέρνησης

Όλα τα παραπάνω στήριξαν και οι ‘Ελληνες υπουργοί. Χαρακτηριστική η τοποθέτηση του υπουργού Εξωτερικών Ν. Δένδια, ο οποίος σύμφωνα με διπλωματικές πηγές, αναφέρθηκε στην ανάγκη, όπως η συμμαχία «προστατεύσει τις θεμελιώδεις αξίες πάνω στις οποίες βασίζεται, ιδιαίτερα υπό το φως των προκλήσεων που αντιμετωπίζει».

Έκανε ιδιαίτερη αναφορά στην πρόσφατη «πράξη κρατικής αεροπειρατείας, στην οποία προέβη η Λευκορωσία» και πρόσθεσε ότι «η Συμμαχία θα πρέπει να αντιμετωπίσει νέες προκλήσεις, τόσο γεωγραφικές όσο και τομεακές, όπως η κλιματική αλλαγή και η χρήση νέων τεχνολογιών από ανατρεπτικά στοιχεία».

Όπως σημειώνουν οι ίδιες πηγές, «επισήμανε την ανάγκη διατήρησης διττής προσέγγισης όσον αφορά τη Ρωσία και την ενίσχυση των εταιρικών σχέσεων με άλλους διεθνείς παίκτες, αρχής γενομένης από την Ινδία. Υπογράμμισε τη σημασία διατήρησης της ειρήνης και της σταθερότητας στο Αφγανιστάν, ακόμα και μετά τον τερματισμό της Νατοϊκής αποστολής στην χώρα».

Ο υπουργός Άμυνας Ν. Παναγιωτόπουλος, όπως αναφέρει το ΥΠΕΘΑ, «για την διαδικασία “ΝΑΤΟ 2030”, τόνισε ότι η χώρα μας υποστηρίζει την υλοποίηση νέας γενιάς επιχειρησιακών σχεδίων, που θα καλύπτουν όλη την Ευρώπη, και θα λαμβάνουν υπόψη και νέες εστίες ανησυχίας των Νότιων Συμμάχων, όπως η τρομοκρατία και το φαινόμενο των μαζικών μεταναστευτικών ροών».

Επιπλέον, «υποστήριξε τους φιλόδοξους στόχους που αναμένεται να εγκρίνει η Συμμαχία, όσον αφορά στη συνεργασία μεταξύ των κρατών-μελών στην ανθεκτικότητα (resilience) κρίσιμων κρατικών δομών και υπηρεσιών, και στην αντιμετώπιση των επιπτώσεων της κλιματικής αλλαγής στην ασφάλεια».

Τέλος, «τόνισε την υποστήριξη της χώρας μας στην προοπτική επέκτασης του συμμαχικού συστήματος διανομής καυσίμων στην ανατολική πτέρυγα του ΝΑΤΟ, σημειώνοντας ότι οι υποδομές στην Βόρειο-Ανατολική Ελλάδα προσφέρουν σημαντικές και οικονομικά βιώσιμες επιλογές για την υλοποίηση του συγκεκριμένου προγράμματος».

Ετικέτες:

Δείτε ακόμα...