Υπουργοί Εξωτερικών της ΕΕ: Ωμή παρέμβαση εναντίον της Λευκορωσίας

Συνεδρίαση του Συμβουλίου Εξωτερικών Υποθέσεων της Ευρωπαϊκής Ένωσης 22/2/21
Φώτο Αρχείου / Συνεδρίαση του Συμβουλίου Εξωτερικών Υποθέσεων της Ευρωπαϊκής Ένωσης 22/2/21 – Πηγή: EUROKINISSI/ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΕΝΩΣΗ

Το τέταρτο πακέτο κυρώσεων κατά της κυβέρνησης της Λευκορωσίας, αποφάσισαν σήμερα οι υπουργοί Εξωτερικών της Ευρωπαϊκής Ένωσης (ΕΕ), συνεχίζοντας να αξιοποιούν τη σύλληψη του αντικυβερνητικού «δημοσιογράφου» Ρ. Προτάσεβιτς, εντείνοντας την ωμή παρέμβασή τους για την «πορεία» της Λευκορωσίας, αυτού του στρατηγικής σημασίας «κρίκου» στην επιχείρηση ευρωατλαντικής περικύκλωσης της Ρωσίας.

Το Συμβούλιο αποφάσισε χθες να επιβάλει περιοριστικά μέτρα εναντίον 78 Λευκορώσων και 8 οντοτήτων, με το πρόσχημα της καταστολής διαδηλώσεων. Επιπλέον, ορίστηκαν επτά άτομα και μία οντότητα που υπόκεινται σε αυτόν τον νέο γύρο περιοριστικών μέτρων σε σχέση με την αναγκαστική προσγείωση πτήσης της Ryanair στο Μινσκ. Μεταξύ αυτών που βρίσκονται στο στόχαστρο είναι επίσης αρκετά εξέχοντα επιχειρηματικά πρόσωπα που υποστηρίζουν και επωφελούνται από τη λευκορωσική κυβέρνηση.

«Αυτές οι κυρώσεις, επομένως, στέλνουν ένα ακόμη ισχυρό μήνυμα στους υποστηρικτές του καθεστώτος ότι η συνεχιζόμενη υποστήριξή τους στον Αλεξάντρ Λουκασένκο επιφέρει σημαντικό κόστος», αναφέρουν οι 27 στην απόφασή τους, ως ενδεικτικό του στόχου τους.

Τα περιοριστικά μέτρα της ΕΕ για τη Λευκορωσία ισχύουν τώρα για συνολικά 166 άτομα και 15 οντότητες. Εκείνοι στους οποίους έχουν υποβληθεί κυρώσεις υπόκεινται σε δέσμευση περιουσιακών στοιχείων και απαγορεύεται στους πολίτες και τις εταιρείες της ΕΕ να διαθέσουν κεφάλαια σε αυτούς που αναφέρονται. Επιπλέον, τα φυσικά πρόσωπα υπόκεινται σε απαγόρευση ταξιδιών, η οποία τους εμποδίζει να εισέλθουν ή να διέλθουν μέσω της επικράτειας της ΕΕ.

Οι υπουργοί Εξωτερικών της Ένωσης συναντήθηκαν σήμερα το πρωί στο Λουξεμβούργο με την Σβετλάνα Τιχανόφσκαγια, επικεφαλής της λευκορωσικής αντιπολίτευσης, την οποία και ενημέρωσαν για τις αποφάσεις τους. Εκείνη τους παρέδωσε κατάλογο κρατικών εταιρειών κατά των οποίων μπορούν να επιβληθούν κυρώσεις, αν χρειασθεί η λήψη νέων μέτρων, δήλωσε ο Ζοζέπ Μπορέλ.

Στο ανακοινωθέν τους οι υπουργοί Εξωτερικών της ΕΕ αναφέρουν ότι «η ΕΕ είναι έτοιμη να υποστηρίξει μια ειρηνική, δημοκρατική μετάβαση με μια ποικιλία μέσων, συμπεριλαμβανομένου ενός ολοκληρωμένου σχεδίου οικονομικής στήριξης για μια δημοκρατική Λευκορωσία. Παράλληλα, είναι έτοιμη να εγκρίνει περαιτέρω μέτρα, συμπεριλαμβανομένων άλλων οικονομικών παραγόντων, εάν η κατάσταση στη Λευκορωσία δεν βελτιωθεί», προαναγγέλλοντας ένταση της παρέμβασής της ΕΕ.

Κοινή δήλωση ΕΕ – ΗΠΑ – Βρετανίας – Καναδά

Επιπλέον ΕΕ, ΗΠΑ, Βρετανία και Καναδάς, υπέγραψαν κοινή δήλωση κατά της κυβέρνησης της Λευκορωσίας, σηματοδοτώντας έτσι την ένταση της παρέμβασης τους, στο πλαίσιο της «στρατηγικής αντιπαράθεσης» με τη Ρωσία.

Στην κοινή τους δήλωση, μεταξύ άλλων αναφέρουν ότι  «δεσμευόμαστε να υποστηρίξουμε τις μακροχρόνιες δημοκρατικές φιλοδοξίες του λαού της Λευκορωσίας και είμαστε μαζί για να επιβάλουμε κόστος στο καθεστώς για την κατάφωρη παραβίαση των διεθνών δεσμεύσεων». 

Απαιτούν την άμεση απελευθέρωση όλων των «πολιτικών», όπως τους χαρακτηρίζουν, κρατουμένων, την εφαρμογή των συστάσεων της ανεξάρτητης αποστολής εμπειρογνωμόνων του Οργανισμού για την Ασφάλεια και τη Συνεργασία στην Ευρώπη (ΟΑΣΕ) και την αρχή «ενός ολοκληρωμένου και γνήσιου πολιτικού διαλόγου μεταξύ των αρχών και των εκπροσώπων της δημοκρατικής αντιπολίτευσης», που διευκολύνεται από τον ΟΑΣΕ.

(Με πληροφορίες από: ΑΠΕ-ΜΠΕ)

Ετικέτες: ,

Δείτε ακόμα...