Υπουργός Άμυνας: Προσπάθεια κουκουλώματος των ΝΑΤΟικών αποστολών όπλων και των κινδύνων της εμπλοκής

Αποστολή πολεμικού υλικού στην Κυβέρνηση Ζελένσκι της Ουκρανίας την οποία συνόδευσε ο υφυπουργός Εθνικής Άμυνας, Νίκος Χαρδαλιάς, από το αεροδρόμιο "ελευθέριος Βενιζέλος, Κυριακή 27 Φεβρουαρίου 2022
Φώτο Αρχείου / Αποστολή πολεμικού υλικού στην Κυβέρνηση Ζελένσκι της Ουκρανίας την οποία συνόδευσε ο υφυπουργός Εθνικής Άμυνας, Νίκος Χαρδαλιάς, από το αεροδρόμιο “ελευθέριος Βενιζέλος, Κυριακή 27 Φεβρουαρίου 2022. Πηγή: ΤΑΤΙΑΝΑ ΜΠΟΛΑΡΗ / EUROKINISSI

Με προφάσεις ή …μη ενημέρωση από τον Υπουργό Άμυνας στη Βουλή γίνεται προσπάθεια κουκουλώματος των ΝΑΤΟικών αποστολών όπλων και των κινδύνων της εμπλοκής. Την «μπάλα στην κερκίδα» σχετικά με το στρατιωτικό υλικό που η κυβέρνηση έχει στείλει στην Ουκρανία, στην πρώτη γραμμή της ιμπεριαλιστικής αντιπαράθεσης ΝΑΤΟ – Ρωσίας, προσπάθησε να πετάξει χτες ο υπουργός Άμυνας, γεννώντας ακόμα μεγαλύτερη ανησυχία σχετικά με την εμπλοκή της χώρας στους αμερικανοΝΑΤΟικούς σχεδιασμούς για τα συμφέροντα της αστικής τάξης. Η «επιχείρηση» αυτή έγινε στο πλαίσιο συνεδρίασης της Επιτροπής Άμυνας και Εξωτερικών Υποθέσεων της Βουλής, που ο ίδιος ζήτησε υποτίθεται για να ενημερώσει τα μέλη της σχετικά με την αποστολή του στρατιωτικού υλικού στην Ουκρανία, ενημέρωση που να σημειωθεί είχαν ζητήσει και οι βουλευτές του ΚΚΕ που είναι μέλη της Επιτροπής.

Υπουργός Άμυνας: Αντί για πλήρη ενημέρωση – Ευρωατλαντικό «ποίημα»

Στο διά ταύτα, όμως, ο υπουργός αντί για πλήρη ενημέρωση αρκέστηκε να επαναλάβει όλο το ευρωατλαντικό «ποίημα» και τα προσχήματα για τη συμμετοχή στον πόλεμο και ορισμένα στοιχεία από αυτά που ήδη έχουν δημοσιευτεί στον Τύπο, ζητώντας μάλιστα όποιος θέλει περαιτέρω ενημέρωση… να περάσει από το γραφείο του. Επανέλαβε τους ισχυρισμούς περί απαρχαιωμένων και άχρηστων συστημάτων – που ωστόσο μέχρι πολύ πρόσφατα αποτελούσαν κομμάτι της άμυνας και σε κρίσιμους τομείς – επιστράτευσε έννοιες περί «τρίτων αποθεμάτων» και πλεονάζοντος υλικού, που «δεν αφορά σε εξοπλισμό κρίσιμο για την εθνική άμυνα και την ασφάλεια της χώρας», ενώ «φοβέρισε» και αξιωματικούς για τα όσα έχουν δημοσιευτεί σχετικά, λέγοντας πως «θα εγείρω θέμα στους αρχηγούς για το ελβετικό τυρί που είναι το σύστημα πληροφοριών που διαρρέουν από τα Επιτελεία ή από τις μονάδες. Δεν έχει νόημα η αντικατασκοπεία. Τα συζητούν στο καφενείο. Ποιοι; Αξιωματικοί; Υπαξιωματικοί;», την ώρα που τα όσα έχουν δημοσιευτεί κι ακόμα παραπάνω είναι γνωστά τοις πάσι, ακόμα και δημοσιευμένα π.χ. από την πρεσβεία της Ουκρανίας.

Αποστολή χιλιάδων πυρομαχικών και μέσων στην Ουκρανία

Σε ό,τι αφορά τα αιτήματα της Ουκρανίας, ο υπουργός Άμυνας είπε ότι η κυβέρνηση Ζελένσκι έχει αιτηθεί πυροβόλα με τα πυρομαχικά τους, κυρίως πυροβόλα διαμετρήματος 155 χιλιοστών και 122 χιλιοστών και πυρομαχικά, καθώς και πολλαπλούς εκτοξευτές ρουκετών, λέγοντας ότι «δεν έχουμε δώσει πυροβόλα ή εκτοξευτές ρουκετών», άρματα μάχης και τεθωρακισμένα οχήματα μάχης και μεταφοράς προσωπικού ΤΟΜΑ-ΤΟΜΠ, καθώς και προμήθεια παντός είδους ανταλλακτικών για οχήματα και εξοπλισμό σοβιετικής κατασκευής, συστήματα ηλεκτρονικού πολέμου, ραντάρ, συστοιχίες βλημάτων εδάφους επιφανείας, λέγοντας ότι η κυβέρνηση δεν έχει δώσει και από αυτά.

Επί της ουσίας επιβεβαίωσε τα όσα έγραψε ο «Ριζοσπάστης» τις προηγούμενες μέρες και επανέλαβε χτες στην Επιτροπή ο βουλευτής του ΚΚΕ Ν. Παπαναστάσης, για την αποστολή χιλιάδων πυρομαχικών και μέσων στην Ουκρανία, ενώ σε σχέση με την αποστολή των τεθωρακισμένων BMP-1 και την αντικατάστασή τους από τα γερμανικά TOMA Marder 1A3, ενδεικτικές για το πόσο έωλες είναι οι διαβεβαιώσεις για δήθεν αναβάθμιση και οι αναφορές του υπουργού όπως ότι «πρέπει να είναι σε κατάσταση λειτουργική και να δύνανται αυτά να αξιοποιηθούν επιχειρησιακά άμεσα ή σε ελάχιστο χρόνο», ότι «ο δικός μας σκοπός είναι να μην υπάρξει ούτε μία ώρα κενού στην αμυντική διάταξη των Ενόπλων Δυνάμεων, δηλαδή να μην τα παραχωρήσουμε σήμερα και τα πάρουμε σε ένα διάστημα από τώρα. Αυτό, τουλάχιστον, θα διαπραγματευτούμε και θα ζητήσουμε να επιτευχθεί και να ισχύσει κατά την τελική συμφωνία» κ.ο.κ.

Υπουργός Άμυνας: Ακόμα μεγαλύτερη συμμετοχή και νέες αποστολές

Το πλέον ανησυχητικό όμως είναι ότι επί της ουσίας προανήγγειλε την ακόμα μεγαλύτερη συμμετοχή και νέες αποστολές, μιλώντας περί «δυναμικής κατάστασης» και μακροχρόνιου πολέμου.

Μάλιστα, όχι μόνο προανήγγειλε ότι θα συνεχιστεί η πολύμορφη στρατιωτική ενίσχυση της Ουκρανίας, αλλά επικαλέστηκε τις ΝΑΤΟικές προβλέψεις για ενδεχόμενο απειλής από τη Ρωσία σε άλλες «σύμμαχες» χώρες στην περιοχή, για να προετοιμάσει το έδαφος για στρατιωτικές αποστολές όπως αυτή που εξελίσσεται στη Βουλγαρία και όπου αλλού προσδιορίσουν οι σύμμαχοι.

«Το ΝΑΤΟ – είπε – έχει ενεργοποιήσει τα σχέδια κλιμακούμενης αντίδρασης», καθώς «παραμένει διάχυτη η ανησυχία στους κόλπους της συμμαχίας για ενδεχόμενη απόπειρα της Ρωσίας να αμφισβητήσει την κυριαρχία και την εδαφική ακεραιότητα και άλλων συμμάχων» και πρόσθεσε: «Ετσι αποφασίστηκε και αυτή τη στιγμή τυγχάνει επεξεργασίας η σημαντική ενίσχυση της μακροπρόθεσμης αμυντικής και αποτρεπτικής διάταξης συμμαχίας. (…) πρόκειται για στρατιωτική παρουσία στο όριο σε προκεχωρημένη άμυνα, αναβάθμιση δηλαδή του στάτους, μέσω, μεταξύ άλλων, της αναβάθμισης μάχιμων μονάδων υψηλής ετοιμότητας, επιπέδου ταξιαρχίας σε 8 χώρες της ανατολικής πτέρυγας. Σε αυτό το επίπεδο της σταδιακής ανάπτυξης δυνάμεων με αμυντική διάταξη, στους ΝΑΤΟικούς συμμάχους εντάσσονται και οι ενέργειες της Ελλάδας να στείλει κάποια στοιχεία στη Βουλγαρία, για την ενίσχυση της άμυνας της Βουλγαρίας στην ανατολική πτέρυγα του ΝΑΤΟ».

Κατά τ’ άλλα επανέλαβε σε όλους τους τόνους ότι «αποφασίστηκε η παροχή συνδρομής στην Ουκρανία σε πλήρη εναρμόνιση με σχετικές αποφάσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης και του ΝΑΤΟ» και πως πρόκειται για πόλεμο… υπέρ της δημοκρατίας και εναντίον του αναθεωρητισμού – από τους «πρώτους διδάξαντες» ΝΑΤΟικούς – ενώ για να δικαιολογήσει το «έγκλημα» είπε πως «κανείς δεν πίστευε ότι η εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία θα συνέβαινε στην Ευρώπη του 21ου αιώνα, αλλά συνέβη». Γι άλλη μια φορά «ξέχασε» οτι η εύφλεκτη ύλη είχε συσσωρευτεί εδώ και χρόνια στο πλαίσιο των ανταγωνισμών για τη μοιρασιά της «λείας», όπως και των σχεδιασμών των ΗΠΑ, ΝΑΤΟ, ΕΕ για περικύκλωση της Ρωσίας. Η Ελλάδα με ευθύνη των κυβερνήσεων ΝΔ, ΣΥΡΙΖΑ, ΠΑΣΟΚ είχε συμβάλει αποφασιστικά σε αυτούς του σχεδιασμούς.

ΣΥΡΙΖΑ: «…η Ελλάδα είναι χώρα του ΝΑΤΟ, είναι χώρα της ΕΕ, έχει δεσμεύσεις…»

Από την πλευρά του ΣΥΡΙΖΑ, το όλο πρόβλημα, σύμφωνα με την τοποθέτηση του εισηγητή του, Θ. Δρίτσα, ήταν τα… διαδικαστικά. Έτσι θεώρησε δεδομένο ότι, όπως είπε, «η Ελλάδα είναι χώρα του ΝΑΤΟ, είναι χώρα της ΕΕ, έχει δεσμεύσεις, έχει και δικαιώματα», με τους προβληματισμούς του να είναι του τύπου αν «όταν ο καγκελάριος Σολτς δίπλα στον κύριο Μητσοτάκη, που είχε προηγηθεί, ανακοίνωνε αυτή την ανταλλαγή (των τεθωρακισμένων BMP-1, με τα γερμανικά Marder) είχε πάρει τη γνώμη των Επιτελείων;».

Δείτε ακόμα...