Ζ. Μπορέλ: Διακήρυξη εκ μέρους της ΕΕ για την κατάσταση στη Λιβύη

ΕΕ επιχείρηση Λιβύη μεταναστες σύλληψη
Φώτο Αρχείου / Από τις Ναυτικές Επιχειρήσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης ενάντια στη Μετανάστευση στη Λιβύη (“Sophia”, “Irene”) / Πηγή: MARCOM

Ο ύπατος εκπρόσωπος της ΕΕ, αρμόδιος για θέματα Εξωτερικών και Ασφάλειας, Ζ. Μπορέλ, σε “Διακήρυξη εκ μέρους της ΕΕ” για την κατάσταση στη Λιβύη, ανανέωσε το κάλεσμά του για ανακωχή.

Συγκεκριμένα τόνισε ότι «η ΕΕ απαιτεί από όλα τα μέρη να δείξουν υπευθυνότητα και άμεσα να προχωρήσουν σε κατάπαυση του πυρός, που επηρεάζει τόσο τους πολίτες όσο και τους μετανάστες», εφαρμόζοντας το ανθρωπιστικό δίκαιο. Σύμφωνα με την διακήρυξη η ΕΕ παροτρύνει όλα τα μέρη να προστατέψουν πολίτες και μετανάστες – πρόσφυγες επιτρέποντας την προώθηση της ανθρωπιστικής βοήθειας προς αυτούς. Επίσης η ανακωχή πρέπει να πάει χέρι – χέρι με την επανέναρξη των συνομιλιών που διακόπηκαν. Για την ΕΕ δεν υπάρχει άλλη λύση από μια «πολιτική λύση», σύμφωνα με την απόφαση του ΟΗΕ Νο 2510.

Με άλλα λόγια. «Εμείς» (η ΕΕ και το ΝΑΤΟ) «αφού πνίξαμε στο αίμα τη Λιβύη… Αφού προκαλέσαμε και τροφοδοτήσαμε τον εμφύλιο, τώρα περνάμε σε νέα φάση: Ο εμφύλιος βλάπτει σοβαρά τη ροή πετρελαίου…» Ή αλλιώς η νέα φάση «Ρωσία – Κίνα… κάτω τα χέρια από το πετρέλαιό μας»

Συνέντευξη Μπορέλ για “Ιrini” και εσωτερική ασφάλεια

Το μαύρο – άσπρο απο τον Ζ. Μπορέλ. Προσπάθησε απεγνωσμένα να πείσει για τις «αγνές» και «ηθικές» προθέσεις της λυκοσυμμαχίας.

Ο Μπορέλ σε συνέντευξη Τύπου τουλάχιστον δυο φορές επισήμανε ότι «η “Ιrini” δεν στρέφεται κατά κανενός». Μόνο όταν ερωτήθηκε επίμονα από δημοσιογράφο, παραδέχτηκε ότι η Τουρκία «παρεμβαίνει στην περιοχή, μαζί και με άλλους», όπως έσπευσε να επισημάνει. Υπενθυμίζεται ότι στην ναυτική αυτή επιχείρηση συμμετέχει και η Ελλάδα, διαθέτοντας διοικητή εν πλω, εναλλάξ με την Ιταλία. Επίσης διαθέτει φρεγάτα, αεροσκάφη και τον ναύσταθμο Κρήτης, «παρά τις προκλήσεις που αντιμετωπίζει».

Επίσης ο Μπορέλ παραδέχτηκε ότι λόγω ενστάσεων που, μετά την Ιταλία, έβαλε αυτήν τη φορά η Μάλτα μπλόκαρε τη χρηματοδότηση της επιχείρησης. Οι διαφωνίες αφορούν το ζήτημα, για το που θα μεταφέρονται οι μετανάστες που θα περισυλλέγονται στη θάλασσα.

Αξίζει να σημειωθεί ότι ο ύπατος εκπρόσωπος της ΕΕ υπογράμμισε ακόμη πως υπάρχει ζήτηση εκ μέρους των κρατών για στρατιωτική υποστήριξη σε ζητήματα πολιτικής προστασίας. Δείχνοντας για άλλη μια φορά πως οι Ένοπλες Δυνάμεις μπλέκονται όλο και περισσότερο σε ζητήματα εσωτερικής ασφάλειας, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για τους λαούς, διεμήνυσε ότι θα προσανατολιστούν ανάλογα και προγράμματα ανάπτυξης δυνατοτήτων και μέσων στο πλαίσιο της περιλάλητης PESCO.

Επικίνδυνα προκλητικά, για τους λαούς, τα ψέματα του Ύπατου

Αποτελούν πρόκληση για τους λαούς της Ευρώπης τέτοιες δηλώσεις και κατάφωρη κοροϊδία. Καθώς μια τέτοια επιχείρηση στρέφεται πρώτα και κύρια ενάντια στους λαούς της Ευρώπης και της ευρύτερης περιοχής της Μεσογείου. Καθώς για τον έλεγχο του ορυκτού πλούτου της περιοχής, από μεριάς της ΕΕ-ΗΠΑ-ΝΑΤΟ, σε αντιπαράθεση με την Κίνα και την Ρωσία, κλιμακώνονται οι ανταγωνισμοί και ο κίνδυνος μιας πολεμικής σύρραξης.

Οι πλουτοπαραγωγικές πηγές αντί να είναι ευλογία για τους λαούς της περιοχής γίνονται κατάρα όταν βρίσκονται στα χέρια μιας χούφτας καπιταλιστών που δε διστάζουν σε τίποτα για τον έλεγχό τους. Το ζήτημα είναι οι εργαζόμενοι και συνολικά οι λαοί της Ευρώπης να διαχωρίσουν τα συμφέροντά τους από τα συμφέροντα των κρατών τους και να προβάλουν τα δικά τους, να γίνουν κυρίαρχοι της ζωής τους.

Να μη χρησιμοποιηθούν τα εδάφη της χώρας μας, όπως η βάση της Σούδας, και οι Ένοπλες Δυνάμεις για την συμμετοχή σε τέτοιες επιχειρήσεις. Όχι μόνο δεν έχουμε να περιμένουμε κάτι, αντίθετα γινόμαστε στόχος.

Θυμίζουμε ότι η Ευρωκοινοβουλευτική Ομάδα του ΚΚΕ είχε προβεί σε ερώτηση σχετικά με την ευρωΝΑΤΟική ναυτική επιχείρηση «IRINI».

Ετικέτες: ,

Δείτε ακόμα...