Ζ. Μπορέλ: Δήλωση του Ύπατου Εκπροσώπου της ΕΕ ότι δεν αναγνωρίζει τις εκλογές στη Βενεζουέλα

Ζοζέπ Μπορέλ / Πηγή: Eurokinissi

Εκφράζοντας την Ευρωπαϊκή Ένωση ο Ζοζέ Μπορέλ από τη θέση του Ύπατου Εκπροσώπου της Ένωσης για Θέματα Εξωτερικής Πολιτικής και Πολιτικής Ασφάλειας δήλωσε ότι δεν αναγνωρίζει τ’ αποτελέσματα και τη διαδικασία των εκλογών για την Εθνοσυνέλευση της Βενεζουέλας! Οι χώρες της ΕΕ μαζί και θεσμικοί της παράγοντες, αφού δεν τους βγήκε η κάλυψη του ανδρείκελου των ΗΠΑ Χουάν Γουαϊδό, τώρα παρεμβαίνουν για άλλη μια φορά στα εσωτερικά της Βενεζουέλας. Η ΕΕ που αναγνώρισε κάθε φιάσκο της αντιπολίτευσης στην Βενεζουέλα, σήμερα δεν αναγνωρίζει τις εκλογές για την εθνοσυνέλευση της χώρας της 6ης Δεκέμβρη.

Ολόκληρη η δήλωση του Ύπατου Εκπροσώπου εξ ονόματος της Ευρωπαϊκής Ένωσης, Ζοζέ Μπορέλ:

Οι εκλογές που διεξήχθησαν στις 6 Δεκεμβρίου 2020 στη Βενεζουέλα για την ανάδειξη της Εθνοσυνέλευσης διενεργήθηκαν δυστυχώς χωρίς εθνική συμφωνία σχετικά με τις εκλογικές συνθήκες. Η Ευρωπαϊκή Ένωση θεωρεί ότι οι εκλογές δεν ήταν σύμφωνες με τα διεθνή πρότυπα για την αξιοπιστία των διαδικασιών και δεν έπεισαν τον λαό της Βενεζουέλας να συμμετάσχει. Η έλλειψη πολιτικού πλουραλισμού και ο τρόπος σχεδιασμού και διεξαγωγής των εκλογών, συμπεριλαμβανομένου του αποκλεισμού των ηγετών της αντιπολίτευσης, δεν επιτρέπουν στην ΕΕ να αναγνωρίσει τη συγκεκριμένη εκλογική διαδικασία ως αξιόπιστη, ανοικτή και διαφανή ούτε να κρίνει το αποτέλεσμά της ως αντιπροσωπευτικό της δημοκρατικής βούλησης του λαού της Βενεζουέλας. Η ΕΕ εκφράζει τη βαθιά της λύπη για το γεγονός ότι η Εθνοσυνέλευση ανέλαβε τα καθήκοντά τις στις 5 Ιανουαρίου με βάση τις εν λόγω μη δημοκρατικές εκλογές.

Η Βενεζουέλα χρειάζεται επειγόντως πολιτική λύση για να αρθεί το σημερινό αδιέξοδο μέσω μιας ανοικτής διαδικασίας διαλόγου και διαπραγμάτευσης που θα οδηγήσει σε αξιόπιστες, ανοικτές και δημοκρατικές διαδικασίες, συμπεριλαμβανομένης της διεξαγωγής τοπικών, προεδρικών και βουλευτικών εκλογών. Στο πλαίσιο αυτό, η ΕΕ θα διατηρήσει τη συνεργασία της με όλους τους πολιτικούς παράγοντες και τους φορείς της κοινωνίας των πολιτών που επιδιώκουν την επαναφορά της δημοκρατίας στη Βενεζουέλα, συμπεριλαμβανομένων ιδίως του Juan Guaidó και λοιπών εκπροσώπων της απερχόμενης Εθνοσυνέλευσης που είχαν εκλεχθεί στις εκλογές του 2015, οι οποίες και αποτέλεσαν την τελευταία ελεύθερη έκφραση του λαού της Βενεζουέλας στο πλαίσιο εκλογικής διαδικασίας.

Η Ευρωπαϊκή Ένωση επαναλαμβάνει σταθερά την υποχρέωση να διασφαλίζεται πλήρως ο σεβασμός και η προστασία των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στη Βενεζουέλα και θα παραμείνει σε ιδιαίτερη επαγρύπνηση σε ό,τι αφορά τυχόν πράξεις καταστολής, ιδίως κατά μελών της αντιπολίτευσης.

Η Ευρωπαϊκή Ένωση καλεί τις αρχές και τους ηγέτες της Βενεζουέλας να δώσουν προτεραιότητα στα συμφέροντα του λαού της χώρας και να συνεργαστούν επειγόντως με σκοπό να θέσουν σε κίνηση μια διαδικασία μετάβασης καθοδηγούμενη από την ίδια τη Βενεζουέλα, προκειμένου να εξευρεθεί ειρηνική και βιώσιμη λύση χωρίς αποκλεισμούς στην πολιτική κρίση. Η ΕΕ είναι έτοιμη να στηρίξει τη διαδικασία αυτή. Δηλώνει επίσης έτοιμη να λάβει πρόσθετα στοχευμένα μέτρα.

Ανταγωνισμοί μονοπωλίων στο σβέρκο του λαού της Βενεζουέλας

Η προσπάθεια αποσταθεροποίησης της σοσιαλδημοκρατικής αστικής κυβέρνησης της Βενεζουέλας του Ν. Μαδούρο έχει τις ρίζες της στον ανταγωνισμό των μονοπωλίων των ΗΠΑ και ΕΕ με εκείνα της Ρωσίας, της Κίνας και του Ιράν για τη μοιρασιά του πλούτου της χώρας. Ο λαός της Βενεζουέλας έχει δρόμο μπροστά του για να πάρει στα χέρια του τα κλειδιά της οικονομίας.

Ετικέτες: ,

Δείτε ακόμα...