Ζ. Μπορέλ: Καλεί σε ενδυνάμωση του ιμπεριαλιστικού οργανισμού της ΕΕ – Ζητά «δύναμη ταχείας αντίδρασης από 5.000 στρατιώτες»

Ζοζέπ Μπορέλ / Πηγή: Eurokinissi

Σε συνέντευξή του, που δημοσιεύεται τη Δευτέρα στην ιταλική Il Corriere della Sera, ο επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας Ζοζέπ Μπορέλ λέει ότι η εσπευσμένη ανάπτυξη αμερικανικών δυνάμεων στο Αφγανιστάν εν μέσω επιδείνωσης της κατάστασης, έδειξε ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση πρέπει να επιταχύνει τις προσπάθειες για την οικοδόμηση κοινής αμυντικής πολιτικής.

Συγκεκριμένα ο Μπορέλ είπε: «Πρέπει να αντλήσουμε διδάγματα από την εμπειρία αυτή… ως Ευρωπαίοι δεν ήμασταν ικανοί να στείλουμε 6.000 στρατιώτες γύρω από το αεροδρόμιο της Καμπούλ για να προστατεύσουμε την περιοχή. Οι ΗΠΑ το κατάφεραν, εμείς όχι». Δήλωσε ακόμη ότι τα 27 μέλη της Ένωσης θα πρέπει να δημιουργήσουν μία δύναμη ταχείας αντίδρασης από 5.000 στρατιώτες. «Πρέπει να είμαστε ικανοί να ενεργήσουμε με ταχύτητα». Τον Μάιο, 14 χώρες της ΕΕ, ανάμεσά τους η Γερμανία και η Γαλλία, πρότειναν την δημιουργία μίας τέτοιας δύναμης, η οποία ενδεχομένως θα περιλαμβάνει πλοία και αεροσκάφη, για την συνδρομή ξένων κυβερνήσεων που θα έχουν ανάγκη επείγουσας βοήθειας.

Ετικέτες: ,

Δείτε ακόμα...