Ζ. Μπορέλ: Οι σχέσεις Ρωσίας – ΕΕ βρίσκονται «στο χαμηλότερο σημείο» μετά την υπόθεση Ναβάλνι

Ζοζέπ Μπορέλ / Πηγή: Eurokinissi

Οι σχέσεις Ρωσίας – Ευρωπαϊκής Ένωσης (ΕΕ) έχουν φθάσει «στο χαμηλότερο σημείο» εξαιτίας της δηλητηρίασης και στη συνέχεια της φυλάκισης του κύριου επικριτή του Κρεμλίνου, του Ναβάλνι Αυτό δήλωσε σήμερα στη Μόσχα ο επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας Ζοζέπ Μπορέλ.

«Είναι σίγουρο ότι οι σχέσεις μας είναι πολύ τεταμένες και η υπόθεση Ναβάλνι είναι ένα από τα χαμηλότερα σημεία τους», δήλωσε ο Ζοζέπ Μπορέλ ενώπιον του ομολόγου του Σεργκέι Λαβρόφ. 

Ο Ρώσος υπουργός, χωρίς να αναφέρει το όνομα του αντιπολιτευομένου, δήλωσε έτοιμος «να συζητήσει οποιοδήποτε θέμα», αποδίδοντας παράλληλα στην ΕΕ την ευθύνη για τις υφιστάμενες εντάσεις. 

«Το κύριο πρόβλημά μας είναι η απουσία ομαλότητας στις σχέσεις Ρωσίας-ΕΕ (…) είναι μια νοσηρή κατάσταση που δεν εξυπηρετεί κανέναν», δήλωσε εκφράζοντας την επιθυμία για μια «ειλικρινή και λεπτομερή» συζήτηση με τον Μπορέλ. 

Η Ρωσία έχει χαρακτηρίσει «ανάμιξη» στις εσωτερικές υποθέσεις της τις ευρωπαϊκές επικρίσεις που καταγγέλλουν τις διώξεις σε βάρος του Ναβάλνι και τη βάναυση καταστολή τις τελευταίες ημέρες των διαδηλώσεων υποστήριξης προς τον αντιπολιτευόμενο. 

Η ΕΕ έχει επίσης καταγγείλει τη δηλητηρίαση του Ναβάλνι, τον Αύγουστο στη Σιβηρία, με στρατιωτικό νευροτοξικό παράγοντα ανεπτυγμένο κατά τη σοβιετική περίοδο. Μπροστά στην άρνηση της Μόσχας να διεξαγάγει έρευνες, οι Ευρωπαίοι υιοθέτησαν στοχευμένες κυρώσεις σε βάρος υψηλόβαθμων ρώσων αξιωματούχων. 

Η Ρωσία ουδέποτε παραδέχθηκε πως έγινε απόπειρα δολοφονίας του Ναβάλνι ούτε αναγνώρισε τα αποτελέσματα των αναλύσεων ευρωπαϊκών εργαστηρίων που ταυτοποίησαν το δηλητήριο, κάνοντας λόγο για δυτική συνωμοσία. 

Ο αντιπολιτευόμενος κατηγορεί από την πλευρά του τον Βλαντίμιρ Πούτιν ότι έδωσε τη διαταγή να τον σκοτώσουν και την FSB, τη ρωσική υπηρεσία ασφαλείας, ότι τον δηλητηρίασε.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Ετικέτες: ,

Δείτε ακόμα...