Ζ. Μπορέλ: Οι τουρκικές υπερπτήσεις δημιουργούν “αρνητική δυναμική”

Ζοζέπ Μπορέλ / Πηγή: Eurokinissi

Σε απάντηση της πρόσφατης επιστολής του Τούρκου Υπουργού Εξωτερικών Mεβλούτ Τσαβούσογλου αναφορικά με τις ελληνοτουρκικές σχέσεις και σχέσεις ΕΕ-Τουρκίας, ο επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας Ζοζέπ Μπορέλ απέστειλε πριν από λίγες ημέρες σχετική επιστολή.

Όπως αναφέρουν διπλωματικές πηγές, που επικαλείται η ΕΡΤ, στην εν λόγω επιστολή, ο Ύπατος Εκπρόσωπος επισημαίνει ότι “οι υπερπτήσεις άνωθεν ελληνικού εδάφους δημιουργούν μια αρνητική δυναμική, από την οποία δεν υπάρχει κανένα όφελος”, ενώ ταυτόχρονα δείχνει τη Χάγη για την επίλυση των διαφορών.

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ της ΕΡΤ, ο Ζ. Μπορέλ επισημαίνει μεταξύ άλλων τα εξής:

«Μεταξύ άλλων, οι υπερπτήσεις άνωθεν ελληνικού εδάφους, δηλώσεις οι οποίες αμφισβητούν την αδιαπραγμάτευτη κυριαρχία της Ελλάδας επί νησιών του Αιγαίου, καθώς και η κλιμάκωση της εχθρικής ρητορικής εναντίον της Ελλάδας και του ελληνικού λαού, βαίνουν προς την αντίθετη κατεύθυνση της αποκλιμάκωσης. Επιπλέον, δημιουργούν μια αρνητική δυναμική, από την οποία δεν υπάρχει κανένα όφελος.

Η οριοθέτηση της Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης και της Υφαλοκρηπίδας θα πρέπει να γίνεται μέσω καλή τη πίστει διαλόγου, με πλήρη σεβασμό στο Διεθνές Δίκαιο και στη Σύμβαση του ΟΗΕ για το Διεθνές Δίκαιο της Θάλασσας.

Είναι βαθιά πεποίθηση (του ΥΕ/ΑΕ) ότι ο μοναδικός δρόμος για την προώθηση των σχέσεων καλής γειτονίας αποτελεί η σταθερή προσήλωση στις διεθνείς συμφωνίες και στην ειρηνική επίλυση των διαφορών συμπεριλαμβανομένης της προσφυγής στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης».

Πηγή: ΕΡΤ

Ετικέτες: ,

Δείτε ακόμα...