Ζ. Μπορέλ: Σημαντική η στρατηγική ισχυροποίηση Ευρωπαϊκής Ένωσης και ΝΑΤΟ

Ζοζέπ Μπορέλ / Πηγή: Eurokinissi

Τη σημασία της «Στρατηγικής Πυξίδας» για την ΕΕ στον τομέα της ασφάλειας και της άμυνας, υπογραμμίζει με άρθρο του στο προσωπικό του blog ο Ύπατος Εκπρόσωπος της ΕΕ για θέματα εξωτερικής πολιτικής Ζοζέπ Μπορέλ.

Ο Μπορέλ τονίζει ότι «μέσα σε ένα περιβάλλον μεγάλων γεωπολιτικών αλλαγών, οι οποίες θέτουν υπό αμφισβήτηση την ικανότητα της Ευρώπης να υπερασπιστεί το όραμα και τα συμφέροντά της, η ΕΕ πρέπει να επικεντρωθεί στη δράση και όχι σε αφηρημένες και διχαστικές συζητήσεις».

«Σε λιγότερο από ένα μήνα, περάσαμε από την αποχώρηση από το Αφγανιστάν στην ανακοίνωση της αμυντικής συμφωνίας AUKUS. Αυτά τα γεγονότα οξύνουν και επιταχύνουν τη συζήτηση για τον παγκόσμιο ρόλο της Ευρώπης και επομένως ήταν σωστό να έχουμε μια συζήτηση σε επίπεδο ηγετών σχετικά με τις επιπτώσεις – και τις επιλογές που πρέπει τώρα να κάνουμε», λέει ο Μπορέλ.

Ο ίδιος στη συνέχεια επισημαίνει ότι «σήμερα οι Ευρωπαίοι κινδυνεύουν να γίνουν όλο και περισσότερο αντικείμενο και όχι παίκτης στις διεθνείς υποθέσεις, αντιδρώντας στις αποφάσεις άλλων, αντί να οδηγούμε και να διαμορφώνουμε εμείς οι ίδιοι τα γεγονότα». Επισημαίνει, επίσης, ότι είναι αναγκαία τόσο η ενίσχυση των ικανοτήτων ασφάλειας της Ευρώπης όσο και το ΝΑΤΟ.

«Πρέπει να αποφύγουμε τη συνηθισμένη μας τάση να έχουμε μια αφηρημένη και διχαστική συζήτηση για το αν πρέπει είτε να ενισχύσουμε τις ικανότητες ασφάλειας της Ευρώπης είτε να το κάνουμε αυτό στο ΝΑΤΟ. Σαφώς πρέπει να κάνουμε και τα δύο. Όσο πιο δυνατοί γινόμαστε ως ΕΕ, τόσο ισχυρότερο θα είναι το ΝΑΤΟ», αναφέρει χαρακτηριστικά.

Ετικέτες: ,

Δείτε ακόμα...