Ζαχάροβα: Πολύ αστείες οι αντιδράσεις στην απόφαση της Μόσχας να κλείσει ως αντίποινα το γραφείο της Deutsche Welle

Μαρία Ζαχάροβα, Εκπρόσωπος Υπουργείου Εξωτερικών Ρωσικής Ομοσπονδίας
Φώτο Αρχείου / Μαρία Ζαχάροβα, Εκπρόσωπος Υπουργείου Εξωτερικών Ρωσικής Ομοσπονδίας / Πηγή: Russian Embassy in Ireland

«Είναι πολύ αστείες», έγραψε στον προσωπικό της λογαριασμό στο Telegram η επίσημη εκπρόσωπος του ρωσικού ΥΠΕΞ Μαρία Ζαχάροβα, σχολιάζοντας τις αντιδράσεις της Ένωσης Δημοσιογράφων της Γερμανίας στην απόφαση του υπουργείου της να κλείσει το γραφείο της Deutsche Welle στη Μόσχα από αύριο το πρωί. Κι αυτό διότι «η Ένωση Δημοσιογράφων Γερμανίας πιο μεγαλόφωνα από όλους απαιτούσε να περιοριστεί η δραστηριότητα της (σ.σ. γερμανόφωνης υπηρεσίας του δικτύου Russia Today) RT DE». «Η γερμανική κυβέρνηση μονίμως υπογράμμιζε ότι δεν έχει σχέση με τον αποκλεισμό της RT DE και δημοσίως με κάθε τρόπο έπαιρνε αποστάσεις από την κατάσταση, παραπέμποντας στην νομική και κοινωνική ρύθμιση του τομέα αυτού», σημείωσε η Ρωσίδα εκπρόσωπος.

Όπως μεταδίδει το ρωσικό πρακτορείο ΡΙΑ-Νόβοστι, επικαλούμενο διπλωματική πηγή, κατά την πρόσφατη επίσκεψη της Γερμανίδας ΥΠΕΞ Αναλένα Μπέρμποκ στη Ρωσία και τη συνομιλία της με τον Ρώσο ομόλογό της Σεργκέι Λαβρόφ «από ρωσικής πλευράς προτάθηκαν οδοί διεξόδου από την κρίση, που προκάλεσαν οι Αρχές της Γερμανίας ως προς την RT DE, όμως η γερμανική πλευρά αρνήθηκε να τις συζητήσει».

Η απόφαση για το κλείσιμο του γραφείου της Deutsche Welle στη Μόσχα, παραλήφθηκε, σύμφωνα με το ρωσικό πρακτορείο ΤΑΣΣ από τον επικεφαλής του Γιούρι Ρεσέτο, όπως ο ίδιος ανακοίνωσε και προβλέπει ότι θα είναι κλειστό από τις 9.00 αύριο το πρωί ώρα Μόσχας (8.00 ώρα Ελλάδας).

Ο γνωστός δημοσιογράφος – διεθνολόγος και σήμερα γερουσιαστής Αλεξέι Πουσκόφ, δήλωσε, σύμφωνα με το πρακτορείο ΡΙΑ-Νόβοστι, «ότι η Ρωσία δεν θα μπορούσε να αφήσει αναπάντητες τις ενέργειες της γερμανικής ρυθμιστικής Αρχής και ακολούθησε τις προειδοποιήσεις που είχε διατυπώσει νωρίτερα. Αυτό που συνέβη τώρα επιδεικνύει ορισμένο αλγόριθμο, τον οποίο στο εξωτερικό πρέπει να λάβουν υπόψη και πλέον να μην υποκύπτουν στον πειρασμό να απαγορεύσουν τη μετάδοση αυτού ή του άλλου ρωσικού ΜΜΕ, είτε να του επιβάλλουν διακρίσεις». Ο κ. Πουσκόφ υποστήριξε ότι η απαγόρευση λειτουργίας του γραφείου της Deutsche Welle δεν καταργεί τη δυνατότητα δημοσιογράφων του δημοσιογραφικού ομίλου να συνεχίσουν να ασκούν δημοσιογραφική δραστηριότητα στη Ρωσία ως διαπιστευμένοι στο ρωσικό ΥΠΕΞ ανταποκριτές του.

Ετικέτες: ,

Δείτε ακόμα...