Ζαπορίζια: Επικίνδυνη η κατάσταση στον μεγαλύτερο πυρηνικό σταθμό της Ευρώπης

Πυρηνικός Σταθμός Παραγωγής Ενέργειας στην πόλη Ζαπόριζια της Ουκρανίας - 6 μονάδες των 1000MW - Χτίστηκε το 1984 από τη Σοβιετική Σοσιαλιστική Δημοκρατία της Ουκρανίας (μέλος της ΕΣΣΔ)
Φώτο Αρχείου / Πυρηνικός Σταθμός Παραγωγής Ενέργειας στην πόλη Ζαπόριζια της Ουκρανίας – 6 μονάδες των 1000MW – Χτίστηκε το 1984 από τη Σοβιετική Σοσιαλιστική Δημοκρατία της Ουκρανίας (μέλος της ΕΣΣΔ)

Επικίνδυνη παραμένει η κατάσταση στο πυρηνικό εργοστάσιο παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας της Ζαπορίζια, με την ουκρανική και τη ρωσική πλευρά να αλληλοκατηγορούνται για χτυπήματα.

Βλήματα έπληξαν την Παρασκευή το απόγευμα δύο ηλεκτρικές γραμμές υψηλής τάσης και έναν αγωγό ύδρευσης με αποτέλεσμα να τεθεί εκτός λειτουργίας ο πυρηνικός αντιδραστήρας, παρότι δεν ανιχνεύθηκε διαρροή ραδιενέργειας.

«Μόνο χάρη στις αποτελεσματικές και έγκαιρες ενέργειες του ρωσικού στρατού για την κάλυψη της πυρηνικής εγκατάστασης, η κρίσιμη υποδομή της δεν επηρεάστηκε», σύμφωνα με τη ρωσική πρεσβεία στις ΗΠΑ, αλλά και το υπουργείο Αμυνας.

Ο πυρηνικός σταθμός κατελήφθη από τις ρωσικές δυνάμεις στις αρχές Μάρτη, αλλά συνεχίζει να λειτουργεί με Ουκρανούς τεχνικούς. Η Ρωσία κατηγορεί τις ουκρανικές δυνάμεις ότι στο πλαίσιο επιθέσεων που πραγματοποιούν στον Νότο, επιφέρουν χτυπήματα σε εγκαταστάσεις του πυρηνικού σταθμού.

Η φιλορωσική δημοτική αρχή του Ενεργκοντάρ, όπου βρίσκεται ο πυρηνικός σταθμός, ανακοίνωσε το Σάββατο ότι η ουκρανική πλευρά είχε βομβαρδίσει την περιοχή τρεις φορές εκείνη τη μέρα.

Η ουκρανική εταιρεία πυρηνικής ενέργειας «Energoatom» επέρριψε στη Ρωσία την ευθύνη για τις ζημιές στον σταθμό.

Χτες υπήρξαν πληροφορίες σε ρωσικά ΜΜΕ ότι ο πυρηνικός σταθμός της Ζαπορίζια λειτουργεί κανονικά.

«Εξαιρετικά ανήσυχος» για τον «βομβαρδισμό του μεγαλύτερου πυρηνικού σταθμού της Ευρώπης», δήλωσε ο διευθυντής του Διεθνούς Οργανισμού Ατομικής Ενέργειας (ΔΟΑΕ) του ΟΗΕ, Ρ. Γκρόσι, κάνοντας λόγο για «πολύ ρεαλιστικό κίνδυνο πυρηνικής καταστροφής» στην Ουκρανία και πέραν αυτής.

Από την περασμένη βδομάδα ο διευθυντής του ΔΟΑΕ ζητάει να επιτραπεί σε αντιπροσωπεία του Οργανισμού να επισκεφτεί τον πυρηνικό σταθμό της Ζαπορίζια για να επιθεωρήσει την κατάσταση και να βοηθήσει στην ομαλή λειτουργία του, όπως έγινε στον σταθμό του Τσέρνομπιλ.

Ο Ρώσος απεσταλμένος στον ΔΟΑΕ κάλεσε διεθνές κλιμάκιο στη Ζαπορίζια για να παρακολουθήσει την κατάσταση πυρηνικής ασφάλειας. Για την επίσκεψη απαιτείται συγκατάθεση και από την κυβέρνηση της Ουκρανίας, καθώς και εγγυήσεις ασφαλείας για διέλευση από την εμπόλεμη ζώνη.

Η «Energoatom» φάνηκε χτες να υποστηρίζει μια διεθνή αποστολή στη Ζαπορίζια, ωστόσο κάλεσε τους «εταίρους» της Ουκρανίας «να δημιουργήσουν μια αποστρατικοποιημένη ζώνη στον σταθμό». «Θα πρέπει να υπάρξει μια αποστολή ειρηνευτικών δυνάμεων και εμπειρογνωμόνων από τον ΔΟΑΕ και άλλους οργανισμούς», είπε ο πρόεδρος της ουκρανικής εταιρείας.

Ο Ουκρανός Πρόεδρος άδραξε την ευκαιρία και ζήτησε σκληρότερες κυρώσεις για τη «ρωσική πυρηνική τρομοκρατία». Σε τηλεφωνική επικοινωνία με τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Σαρλ Μισέλ, ο Ζελένσκι ζήτησε κυρώσεις στη ρωσική πυρηνική βιομηχανία και τα πυρηνικά καύσιμα.

«Αναμένουμε από τις χώρες που έχουν απόλυτη επιρροή στην ουκρανική ηγεσία να τη χρησιμοποιήσουν προκειμένου να σταματήσουν οι βομβαρδισμοί», δήλωσε το Κρεμλίνο.

Ετικέτες:

Δείτε ακόμα...