Ζαπορίζια: Εξαιρετικά επικίνδυνη κατάσταση γύρω από τον πυρηνικό σταθμό – Αλληλοκατηγορίες για βομβαρδισμούς

Φώτο Αρχείου / Πυρηνικός Σταθμός Παραγωγής Ενέργειας στην πόλη Ζαπόριζια της Ουκρανίας - 6 μονάδες των 1000MW - Χτίστηκε το 1984 από τη Σοβιετική Σοσιαλιστική Δημοκρατία της Ουκρανίας (μέλος της ΕΣΣΔ)
Φώτο Αρχείου / Πυρηνικός Σταθμός Παραγωγής Ενέργειας στην πόλη Ζαπόριζια της Ουκρανίας – 6 μονάδες των 1000MW – Χτίστηκε το 1984 από τη Σοβιετική Σοσιαλιστική Δημοκρατία της Ουκρανίας (μέλος της ΕΣΣΔ) / Πηγή: Wikipedia

Εξαιρετικά επικίνδυνη παραμένει η κατάσταση γύρω από τον πυρηνικό σταθμό της Ζαπορίζια, που έχει καταληφθεί από τον ρωσικό στρατό από τον Μάρτη, αλλά εξακολουθεί να λειτουργεί με Ουκρανούς εργαζόμενους.

Η κρατική εταιρία πυρηνικής ενέργειας της Ουκρανίας Energoatom ανακοίνωσε σήμερα πως η Ρωσία βομβάρδισε το συγκρότημα του κατεχόμενου από τη Ρωσία πυρηνικού ηλεκτροπαραγωγικού σταθμού της Ζαπορίζια στη νότια Ουκρανία.

“Τις τελευταίες 24 ώρες, ρωσικά στρατεύματα βομβάρδισαν και πάλι την περιοχή γύρω από τον πυρηνικό σταθμό της Ζαπορίζια. Η διαδικασία εξακρίβωσης των ζημιών είναι σε εξέλιξη”, ανέφερε η Energoatom στο Telegram.

Σε ανακοίνωση που εξέδωσε το ρωσικό υπουργείο Άμυνας κατηγόρησε με τη σειρά του τις ουκρανικές δυνάμεις ότι βομβάρδισαν τον σταθμό της Ζαπορίζια τρεις φορές τις τελευταίες 24 ώρες.

Οι ουκρανικές δυνάμεις έχουν εντείνει τον τελευταίο μήνα τα χτυπήματα σε Χερσώνα και Ζαπορίζια, με στόχο όπως δηλώνουν να οργανώσουν αντεπίθεση για να ανακατάληψή τους και για να εμποδίσουν τη διεξαγωγή δημοψηφισμάτων για ένταξη των περιοχών στη Ρωσία.

Ο ρωσικός στρατός και οι φιλορωσικές αρχές της περιοχής, αλλά και κάτοικοι της πόλης Ενεργκοντάρ όπου βρίσκεται ο πυρηνικός σταθμός, με επιστολή τους στον ΟΗΕ, καταγγέλλουν ότι οι ουκρανικές δυνάμεις πραγματοποίησαν τις τελευταίες μέρες πολλά πλήγματα στο Ενεργκοντάρ χρησιμοποιώντας μη επανδρωμένα εναέρια οχήματα, βαρύ πυροβολικό και πολλαπλά συστήματα εκτόξευσης πυραύλων. Στις περισσότερες περιπτώσεις, τέτοιες επιθέσεις αποκρούονται από συστήματα αεράμυνας, αλλά αρκετές οβίδες έπληξαν εγκαταστάσεις υποδομής και την περιοχή της αποθήκευσης πυρηνικών αποβλήτων, αναφέρει η τοπική διοίκηση.

Στο μεταξύ, από τις αρχές Αυγούστου έχουν συλληφθεί τέσσερις εργαζόμενοι του πυρηνικού σταθμού και ένας κάτοικος της περιοχής, με την κατηγορία ότι μετέφεραν πληροφορίες στις ουκρανικές ένοπλες δυνάμεις σχετικά με τις θέσεις του ρωσικού στρατού και τις υποδομές του σταθμού.

Το Κίεβο από την πλευρά του απορρίπτει τις κατηγορίες και κάνει λόγο για ρωσικούς βομβαρδισμούς, ενώ απαιτεί την απομάκρυνση των ρωσικών στρατευμάτων από τον πυρηνικό σταθμό.

Σύμφωνα με τους φιλορώσους αξιωματούχους, την Πέμπτη η παροχή ηλεκτρικού ρεύματος διακόπηκε σε αρκετούς οικισμούς στην περιοχή της Ζαπορίζια ως αποτέλεσμα ουκρανικών χτυπημάτων στο Ενεργκοντάρ.

Αυτό είχε αποτέλεσμα οι δύο αντιδραστήρες που λειτουργούν στο πυρηνικό εργοστάσιο παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας να αποσυνδεθούν από το ηλεκτρικό δίκτυο για λόγους ασφαλείας, ενώ στη συνέχεια ο ένας επανασυνδέθηκε.

Από την πλευρά του ο Ουκρανός Πρόεδρος δήλωσε ότι «η Ρωσία έφερε την Ουκρανία και όλους τους Ευρωπαίους ένα βήμα πριν την πυρηνική καταστροφή», λέγοντας ότι ρωσικός βομβαρδισμός προκάλεσε πυρκαγιά στην περιοχή του σταθμού της Ζαπορίζια, η οποία με τη σειρά της οδήγησε στην αποσύνδεση του πυρηνικού σταθμού από το δίκτυο ηλεκτροδότησης.

Στο μεταξύ, οι περιοχές που ελέγχονται από τις ουκρανικές δυνάμεις εξακολουθούσαν μέχρι και την Παρασκευή να μην τροφοδοτούνται από τον πυρηνικό σταθμό της Ζαπορίζια, με τη ρωσική πλευρά να αναφέρει ότι η γραμμή μεταφοράς ηλεκτρικού ρεύματος διακόπηκε από ουκρανικό χτύπημα.

Το Στέιτ Ντιπάρτμεντ χαρακτήρισε «απαράδεκτη» οποιαδήποτε προσπάθεια της Ρωσίας να ιδιοποιηθεί την πυρηνική ενέργεια της Ουκρανίας, επισημαίνοντας ότι «ο ηλεκτρισμός που παράγει ανήκει εκ των πραγμάτων στην Ουκρανία και κάθε προσπάθεια να αποσυνδεθεί ο σταθμός από το ουκρανικό δίκτυο για να ανακατευθυνθεί (το ρεύμα) στις κατεχόμενες περιοχές είναι απαράδεκτη».

Ο Πρόεδρος των ΗΠΑ, Τζο Μπάιντεν, επανέλαβε ότι οι Ρώσοι πρέπει να αποσυρθούν από τον σταθμό και να επιτραπεί η πρόσβαση στους επιθεωρητές του Διεθνούς Οργανισμού Ατομικής Ενέργειας (ΙΑΕΑ). Η δε εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου, Καρίν Ζαν-Πιερ, κάλεσε τη Ρωσία να συμφωνήσει στη δημιουργία μιας αποστρατιωτικοποιημένης ζώνης γύρω από τον πυρηνικό σταθμό.

Το ρωσικό υπουργείο Αμυνας ανακοίνωσε την Παρασκευή ότι οι δυνάμεις του κατέστρεψαν ένα αμερικανικής κατασκευής οβιδοβόλο M777, το οποίο, όπως ισχυρίστηκε, είχε χρησιμοποιήσει η ουκρανική πλευρά για να βομβαρδίσει τον πυρηνικό σταθμό της Ζαπορίζια.

«Ο σταθμός λειτουργεί, αλλά με δυσκολίες, οπότε με τις παρούσες συνθήκες δεν μπορεί να αποκλειστεί το σενάριο ατυχήματος», δήλωσε την Παρασκευή ο επικεφαλής της Διεθνούς Υπηρεσίας Ατομικής Ενέργειας (ΙΑΕΑ), Ρ. Γκρόσι.

Ο ΙΑΕΑ βρίσκεται σε συνεννοήσεις με την Ουκρανία και τη Ρωσία, για να επισκεφτεί τον σταθμό και η αποστολή ενδέχεται να οργανωθεί για τις αρχές Σεπτέμβρη.

Ετικέτες: ,

Δείτε ακόμα...