Ζαπορίζια: Ο επικεφαλής του ΙΑΕΑ «είδε αυτά που χρειαζόταν να δει»

Πηγή: Ria Novosti

Ο επικεφαλής του Διεθνούς Οργανισμού Ατομικής Ενέργειας (ΙΑΕΑ) δήλωσε ότι «είδε αυτά που χρειαζόταν να δει» κατά τη διάρκεια της επιθεώρησης σήμερα στον πυρηνικό σταθμό της Ζαπορίζια (ZNPP) στην Ουκρανία, ο οποίος εδώ και εβδομάδες βομβαρδίζεται τακτικά.

«Μπορέσαμε, σε λίγες ώρες, να συγκεντρώσουμε πολλές πληροφορίες. Είδα τα κυριότερα πράγματα που χρειαζόταν να δω», δήλωσε ο Ραφαέλ Γκρόσι στα ρωσικά μέσα ενημέρωσης που συνόδευαν την αντιπροσωπεία των ειδικών της ΙΑΕΑ σε αυτό το εργοστάσιο που έχουν καταλάβει οι ρωσικές δυνάμεις στη νότια Ουκρανία.

Ο Ραφαέλ Γκρόσι δήλωσε ότι μέλη του διεθνούς οργανισμού θα παραμείνουν στον πυρηνικό σταθμό. «Ο ΙΑΕΑ παραμένει εδώ. Ενημερώστε τον κόσμο ότι ο ΙΑΕΑ μένει στη Ζαπορίζια», δήλωσε ο Γκρόσι έπειτα από μια επιθεώρηση του πυρηνικού σταθμού από ειδικούς του οργανισμού ατομικής ενέργειας του ΟΗΕ, σύμφωνα με βίντεο που δημοσίευσε το ρωσικό μέσο Ria Novosti. Ωστόσο δεν διευκρίνισε πόσα μέλη της αποστολής θα παραμείνουν εκεί, ούτε για ποσό χρόνο.

Πηγή: Ria Novosti

Νωρίτερα, δημοσιογράφος του Reuters που βρίσκεται στο σημείο ανέφερε ότι ορισμένα μέλη της ομάδας επιθεώρησης εθεάθησαν να αναχωρούν από τον πυρηνικό σταθμό της Ζαπορίζια, αφού πέρασαν αρκετές ώρες στις εγκαταστάσεις αυτές. Τέσσερα από τα εννέα οχήματα της αντιπροσωπείας του ΙΑΕΑ αναχώρησαν από το έδαφος του εργοστασίου, σύμφωνα με το ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων Interfax.

Η ομάδα του ΙΑΕΑ έφθασε σήμερα στο συγκρότημα του ουκρανικού πυρηνικού σταθμού της Ζαπορίζια με καθυστέρηση πολλών ωρών λόγω βομβαρδισμών κοντά στην περιοχή των εγκαταστάσεων. Ρωσία και Ουκρανία κατηγόρησαν η μία την άλλη ότι προσπαθεί να υπονομεύσει την αποστολή αυτή.

Μόσχα: Περιμένουμε τις ομιλίες Γκρόσι και Γκουτιέρες στο Συμβούλιο Ασφαλείας

Όπως δήλωσε ο πρώτος αναπληρωτής εκπρόσωπος της Ρωσικής Ομοσπονδίας στον ΟΗΕ Ντμίτρι Πολιάνσκι, η χώρα του περιμένει τις ομιλίες του Ραφαέλ Γκρόσι και του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες στη συνεδρίαση του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ στις 6 Σεπτεμβρίου σχετικά με την κατάσταση γύρω από τον πυρηνικό σταθμό.

«Υπό το φως του συνεχιζόμενου ουκρανικού βομβαρδισμού του ZNPP και της σημερινής απερίσκεπτης πρόκλησης από το καθεστώς του Κιέβου με στόχο να διακοπεί η επίσκεψη των επιθεωρητών του ΔΟΑΕ στον σταθμό, η Ρωσία ζήτησε μια συνεδρίαση του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ για τις 6 Σεπτεμβρίου», έγραψε ο Πολιάνσκι στο Telegram. «Σε αυτό, προτείνουμε επίσης να ακούσουμε τον Ραφαέλ Γκρόσι για τα αποτελέσματα της παραμονής της ομάδας του στο ZNPP. Αναμένουμε επίσης τη συμμετοχή του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες», πρόσθεσε.

Πηγή: Ria Novosti

Η Μόσχα κατηγόρησε το Κίεβο ότι προσπάθησε να καταλάβει τον σταθμό μερικές ώρες πριν από την αναμενόμενη άφιξη της ομάδας του ΙΑΕΑ. Το ρωσικό υπουργείο ’Αμυνας ανέφερε πως έως 60 Ουκρανοί στρατιώτες πέρασαν τον ποταμό Δνείπερο, που χωρίζει την περιοχή που κατέχουν οι δύο πλευρές, με βάρκες στις 6:00 π.μ. τοπική ώρα (και ώρα Ελλάδας), σε μια «πρόκληση», όπως τη χαρακτήρισε, με σκοπό να διαταραχθεί η επίσκεψη του ΙΑΕΑ.

Το υπουργείο ανέφερε πως «ελήφθησαν μέτρα» προκειμένου να εξουδετερωθούν τα αντίπαλα στρατεύματα, περιλαμβανομένης της χρήσης στρατιωτικών αεροπορικών οχημάτων.

Τοπικός αξιωματούχος, ο οποίος διορίστηκε από τους Ρώσους, ο Βλαντίμιρ Ρογκόφ, δήλωσε αργότερα πως «περίπου 40» από τους 60 Ουκρανούς στρατιώτες σκοτώθηκαν. Ρώσοι στρατιώτες αιχμαλώτισαν επίσης τρεις Ουκρανούς στρατιώτες κατά τη διάρκεια της επίθεσης στον σταθμό, πρόσθεσε.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ, AFP, Reuters, Ria Novosti

Ετικέτες: ,

Δείτε ακόμα...