Ζελένσκι: «Ηττα στο Μπαχμούτ θα μας πίεζε να διαπραγματευτούμε»

Ο πρόεδρος της Ουκρανίας, Βολοντίμιρ Ζελένσκι

Το Κίεβο δηλώνει ότι προετοιμάζεται για αντεπίθεση την άνοιξη και γι’ αυτόν τον σκοπό έχουν ήδη αρχίσει να φτάνουν τα γερμανικά κύρια άρματα μάχης «Leopard 2», αλλά και τα σοβιετικού σχεδιασμού μαχητικά αεροσκάφη MiG-29 από Πολωνία και Σλοβακία.

«Δεν θα αφήσουμε ούτε ίχνος της Ρωσίας στα εδάφη μας και δεν θα αφήσουμε τον εχθρό ατιμώρητο», επανέλαβε ο Ουκρανός Πρόεδρος, Β. Ζελένσκι. Νωρίτερα, σε συνέντευξή του στο αμερικανικό πρακτορείο «Ασοσιέιτεντ Πρες», για πρώτη φορά παραδέχτηκε ότι «απώλεια της Μπαχμούτ δεν θα σημαίνει μόνο πολιτική ήττα, αλλά θα μπορούσε να οδηγήσει στη γενική μας ήττα. Τότε, θα υπάρξει πίεση τόσο από τον λαό όσο και από τη διεθνή κοινότητα για συμβιβασμό με τη Ρωσία».

Αξιωματούχοι των ΗΠΑ έχουν κατά καιρούς αμφισβητήσει τη στρατηγική αξία της Μπαχμούτ (Αρτιόμοφσκ), ενώ η ρωσική πλευρά υποστηρίζει ότι η κατάληψή της θα ανοίξει τον δρόμο προς τον πλήρη έλεγχο του Ντονέτσκ.

Στην ίδια συνέντευξη ο Ζελένσκι είπε ότι έχει απευθύνει πρόσκληση στον Κινέζο Πρόεδρο, Σι Τζινπίνγκ, να επισκεφτεί το Κίεβο.

Από την πλευρά της, η Ρωσία επιμένει ότι η Ουκρανία θα πρέπει να αποδεχτεί τις νέες εδαφικές πραγματικότητες και να μην αναπτύξει ΝΑΤΟικά ή πυρηνικά όπλα στο έδαφός της.

Σε μια ακόμη δήλωση που μαρτυρά ένταση του πολέμου και πως όλες οι πλευρές κινούνται σε αυτήν την κατεύθυνση, ο αντιπρόεδρος του ρωσικού Συμβουλίου Ασφαλείας, Ντμ. Μεντβέντεφ, επισήμανε ότι η Ρωσία θα δημιουργήσει «αποστρατιωτικοποιημένες ουδέτερες ζώνες» μέσα στην Ουκρανία γύρω από περιοχές που έχει προσαρτήσει. Μάλιστα, συμπλήρωσε, μπορεί να χρειαστεί να προχωρήσει βαθύτερα στην Ουκρανία μέχρι το Κίεβο ή τη Λβιβ στα δυτικά, για «να δημιουργήσουμε μια ουδέτερη ζώνη η οποία δεν θα επιτρέψει τη χρήση όπλων οποιουδήποτε είδους μικρών και μεσαίων αποστάσεων 70 – 100 χλμ.».

Ετικέτες: ,

Δείτε ακόμα...