Ζελένσκι: Ζητά περισσότερα βαρέα όπλα και συστήματα HIMARS από τις ΗΠΑ

Το αμερικανικό πυραυλικό σύστημα HIMARS

Περισσότερα βαρέα όπλα, κυρίως συστήματα HIMARS με μεγάλο βεληνεκές, ζητά από τις ΗΠΑ και άλλους ΝΑΤΟικούς «συμμάχους» η κυβέρνηση της Ουκρανίας, στο πλαίσιο της προσπάθειας αντεπίθεσης κατά των ρωσικών δυνάμεων στα νότια της χώρας για ανακατάληψη της Χερσώνας και της Ζαπορίζια.

Τις τελευταίες βδομάδες υπάρχουν ενδείξεις πως το επίκεντρο της ιμπεριαλιστικής σύγκρουσης μετακινείται στα νότια, ενώ παράλληλα μαίνονται οι μάχες και στο Ντονέτσκ της ανατολικής Ουκρανίας.

Σύμφωνα με Δυτικούς αναλυτές, ο πόλεμος στην Ουκρανία «εισέρχεται στην τρίτη φάση και αυτή θα μπορούσε να είναι η καθοριστική». «Θα περιλαμβάνει μια πολυαναμενόμενη ουκρανική αντεπίθεση στον Νότο. Εάν η Ουκρανία μπορέσει να ανακτήσει αρκετά εδάφη – χωρίς να προσπαθήσει να κερδίσει υπερβολικά περισσότερα απ’ όσα μπορεί – ίσως τελικά να αντιστρέψει την πορεία του πολέμου αποφασιστικά υπέρ της. Εάν όχι, το Κίεβο θα έχει μπροστά του έναν κρύο και δύσκολο χειμώνα», αναφέρει χαρακτηριστικά το «Bloomberg».

Αν και η σύγκρουση στην Ουκρανία «έχει επιβραδυνθεί σε πόλεμο φθοράς, υπάρχει μεγάλη και επείγουσα ανάγκη» το Κίεβο «να ανακτήσει εδάφη στον Νότο για να αποτρέψει τη Ρωσία από την προσάρτηση αυτών των περιοχών», συνεχίζει η ανάλυση.

Οι φιλορωσικές αρχές της Χερσώνας και της Ζαπορίζια έχουν ανακοινώσει πως σύντομα θα διεξαχθούν δημοψηφίσματα για ένταξη στη Ρωσία – ενδεχομένως στα μέσα Σεπτέμβρη – και οι ουκρανικές επιθέσεις θέλουν να εμποδίσουν αυτήν την ντε φάκτο εξέλιξη.

Επίσης, «μια επιτυχημένη ουκρανική επίθεση θα μπορούσε να εξαλείψει τον κίνδυνο μιας νέας ρωσικής προώθησης προς την Οδησσό. Θα μπορούσε επίσης να φέρει τις μεταφορικές συνδέσεις της Ρωσίας με την Κριμαία, καθώς και ορισμένες βασικές στρατιωτικές εγκαταστάσεις εκεί, εντός της εμβέλειας του ουκρανικού πυροβολικού», επισημαίνει το «Bloomberg».

Ετικέτες:

Δείτε ακόμα...