Ζεσταίνει η συζήτηση για αποστολή στην κυβέρνηση Ζελένσκι ελληνικών αρμάτων μάχης «Leopard», σηματοδοτώντας το επόμενο βήμα εμπλοκής στον ιμπεριαλιστικό πόλεμο στην Ουκρανία, μετά και τη συμφωνία για παραχώρηση 40 αρμάτων BMP1 και έχοντας στείλει ήδη τα πρώτα 20.
Θυμίζουμε, την προηγούμενη βδομάδα η «Καθημερινή» έγραφε ότι Ουάσιγκτον και Κίεβο ασκούσαν πιέσεις προς την Αθήνα να εκδηλώσει, έστω, την προθυμία παραχώρησης «Leopard» στις ουκρανικές Ενοπλες Δυνάμεις. Η εφημερίδα διευκρίνιζε ότι σε επαφές που έγιναν τελευταία ζητήθηκε από την Αθήνα να παραχωρήσει έναν «συμβολικό» αριθμό (2 ή 3) αρμάτων, ώστε να ασκηθεί πίεση στο Βερολίνο να επιτρέψει τις παραχωρήσεις αυτών των όπλων γερμανικής κατασκευής στην Ουκρανία.
Καθότι αυτό επιτράπηκε, τώρα μπαίνει θέμα πού θα βρεθούν οι αριθμοί που ζητά ο Ζελένσκι. «Η Αθήνα θα μπορούσε να λύσει το πρόβλημα των Leopard» είναι ο τίτλος της γερμανικής «WELT» επί του θέματος. Στο δημοσίευμα επισημαίνεται ότι «η Ελλάδα διαθέτει τα περισσότερα τανκς αυτού του τύπου στην Ευρώπη». «Καμία άλλη χώρα στην Ευρώπη δεν διαθέτει τόσα άρματα μάχης τύπου Leopard, όσα η Ελλάδα: Περίπου 350 τύπου Leopard 2 και 500 τύπου Leopard 1. Ανάμεσά τους και 183 τύπου Leopard 2A4, ενός παλαιότερου μοντέλου, για το οποίο οι ειδικοί λένε ότι θα ήταν ιδιαίτερα κατάλληλο για χρήση στην Ουκρανία». Κάνοντας αναφορά σε όσα άρματα ζητά το Κίεβο, η «WELT» επιμένει ότι «η Αθήνα από μόνη της θα μπορούσε να προμηθεύσει ένα μεγάλο μέρος τους».
Στο ίδιο μήκος κύματος το ειδησεογραφικό δίκτυο «Redaktions Netzwerk Deutschlands» τονίζει για την Ελλάδα ότι «με 853 τανκς η χώρα διατηρεί τον μεγαλύτερο αριθμό αρμάτων μάχης Leopard στην Ευρώπη. Στα μέσα Ιανουαρίου, η Ουκρανία απηύθυνε έκκληση σε διάφορες χώρες του ΝΑΤΟ, καθώς και στη Σουηδία και τη Φινλανδία, να της παράσχουν άρματα μάχης Leopard. Μέχρι στιγμής, η Αθήνα δεν έβλεπε άμεση ανάγκη για δράση, ιδίως από τη στιγμή που και το Βερολίνο δίσταζε, όμως η νέα απόφαση της γερμανικής κυβέρνησης αλλάζει το σκηνικό». Βάζει βέβαια ένα θέμα ότι ενόψει εκλογών και με εντάσεις στα Ελληνοτουρκικά, «για τον Ελληνα πρωθυπουργό, οι παραδόσεις όπλων στην Ουκρανία θα μπορούσαν να δικαιολογηθούν πολιτικά μόνο εάν τα άρματα μάχης αντικατασταθούν σταδιακά από πιο σύγχρονο εξοπλισμό. Αλλά αυτό δεν φαντάζει εφικτό στο εγγύς μέλλον».
Χαρακτηριστικό είναι και το δημοσίευμα του ουκρανικού kyivpost.com, όπου συγκαταλέγει την Ελλάδα μεταξύ των χωρών από τις οποίες η Ουκρανία περιμένει «Leopard». «Μία από τις προϋποθέσεις του Βερολίνου για να επιτρέψει την αποστολή Leopard στην Ουκρανία ήταν να μην τα στείλει μόνο η Γερμανία. Αξιωματούχοι από την Πολωνία, τη Σουηδία, την Ισπανία, την Ελλάδα, τη Φινλανδία, τον Καναδά, τη Σουηδία και την Ολλανδία άφησαν να εννοηθεί τις τελευταίες βδομάδες ότι ενδέχεται να στείλουν Leopards στην Ουκρανία μαζί με τη Γερμανία», τονίζει παραπέμποντας σε μυστικά διαβούλια, όπου – κατά τους Ουκρανούς – μετείχαν και στελέχη της ελληνικής κυβέρνησης αναλαμβάνοντας δεσμεύσεις