12 ασυνόδευτα προσφυγόπουλα αναχώρησαν για Λουξεμβούργο

Παιδιά πρόσφυγες Λέσβο
Πηγή : Eurokinissi

Την Τετάρτη 15 Απριλίου αναχώρησαν οι πρώτοι 12 ασυνόδευτοι ανήλικοι πρόσφυγες για το Λουξεμβούργο. Μια δεύτερη ομάδα, 50 παιδιών, θα ακολουθήσει το Σάββατο 18 Απριλίου αυτή τη φορά για τη Γερμανία. Οι μετακινήσεις αυτές γίνονται στο πλαίσιο του ευρωενωσιακού σχεδίου για μετεγκατάσταση 1.600 ασυνόδευτων ανηλίκων σε κράτη-μέλη της Ε.Ε.

Τα 12 ασυνόδευτα παιδιά προέρχονται από τις δομές φιλοξενίας της Λέσβου, της Σάμου και της Χίου.

Στην αναχώρηση των παιδιών το παρόν έδωσαν ο Αναπληρωτής Υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου, Γ. Κουμουτσάκος, η Ειδική Γραμματέας Προστασίας Ασυνόδευτων Ανηλίκων, Ειρήνη Αγαπηδάκη και ο Πρέσβης του Λουξεμβούργου στην Ελλάδα, Paul Steinmetz.

Κατά την αναχώρηση ο κ. Κουμουτσάκος δήλωσε: «12 παιδιά, ασυνόδευτοι ανήλικοι, έφυγαν από την Ελλάδα, από τα νησιά του Αιγαίου, για να μετεγκατεσταθούν στο Λουξεμβούργο, στην καρδιά της Ευρώπης. Είναι το ξεκίνημα μιας προσπάθειας, μιας πρωτοβουλίας κι ενός ευρωπαϊκού σχεδίου, που αφορά συνολικά 1.600 ασυνόδευτα παιδιά που θα μετακινηθούν από την Ελλάδα προς άλλα κράτη-μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Σήμερα ξεκινήσαμε. Ήταν η πρώτη ομάδα. Ήταν μια αρχή, μια ένδειξη χειροπιαστής αλληλεγγύης από τη φίλη χώρα του Λουξεμβούργου. Μια χώρα που παίρνει 12 παιδιά τη στιγμή που είναι μια χώρα με 600.000 κατοίκους, η δεύτερη μικρότερη της Ευρώπης μετά τη Μάλτα. Δημιουργεί, λοιπόν, ένα παράδειγμα και για τις άλλες, μεγάλες χώρες, τις πιο ισχυρές και πολυπληθείς».  

Από την πλευρά του ο Πρέσβης του Λουξεμβούργου, κ. Steinmetz, ευχαρίστησε την ελληνική κυβέρνηση για τη συνεργασία και το συντονισμό της μετεγκατάστασης των ασυνόδευτων ανηλίκων. Τόνισε πως εγγυάται την ασφάλεια των παιδιών στο Λουξεμβούργο και υπογράμμισε πως είναι περήφανος που η Ελλάδα και το Λουξεμβούργο ξεκίνησαν αυτήν την πρωτοβουλία, που ελπίζει «να προκαλέσει ένα κύμα αλληλεγγύης που τόσο έχουμε ανάγκη».

Δείτε ακόμα...