Ιρλανδία: Πρόστιμο – μαμούθ στη Meta στο πλαίσιο του οικονομικού «πολέμου» ΕΕ – ΗΠΑ

meta-facebook

Πρόστιμο μαμούθ ύψους 1,2 δισ. ευρώ επέβαλε η «Επιτροπή Προστασίας Δεδομένων της Ιρλανδίας» (DPC) στην αμερικανική εταιρία τεχνολογίας Meta (ιδιοκτήτρια των Μέσων Κοινωνικής Δικτύωσης Facebook, Instagram) για τον επισφαλή τρόπο διαχείρισης των προσωπικών δεδομένων εκατοντάδων εκατομμυρίων χρηστών σε χώρες της ΕΕ.

Πρόκειται για ένα ακόμη επεισόδιο στη πολυετή εμπορική και άλλη αντιπαράθεση μεταξύ ΗΠΑ και ΕΕ.

Η ιρλανδική Επιτροπή Προστασίας Δεδομένων κάλεσε τη Meta μέσα σε πέντε μήνες να σταματήσει τη μεταφορά των δεδομένων αυτών στις ΗΠΑ, αναγκάζοντας τους νομικούς εκπροσώπους του τεχνολογικού μονοπωλίου να απαντήσουν με άσκηση έφεσης.

Σε σχετική ανακοίνωσή της η Meta χαρακτηρίζει το πρόστιμο «αδικαιολόγητο και περιττό» τονίζοντας πως θα επιδιώξει τη διευθέτηση της υπόθεσης διά της δικαστικής οδού.

Πάντως, η υπόθεση ίσως «τακτοποιηθεί» μέσα στο επόμενο δίμηνο, διάστημα κατά το οποίο υποτίθεται πως θα τεθεί σε ισχύ το νέο πλαίσιο προστασίας δεδομένων που συμφωνήθηκε το Μάρτιο του 2022 μεταξύ ΕΕ και ΗΠΑ. Για την ώρα αυτό το αμφισβητεί η Meta που προειδοποίησε πρόσφατα για το ενδεχόμενο να μην είναι έτοιμο το νέο πλαίσιο εγκαίρως, με ό,τι αυτό μπορεί να συνεπάγεται για τις δραστηριότητες του μονοπωλίου στην ΕΕ.

Αφορμή για τη διαμάχη μεταξύ Meta και της ιρλανδικής Αρχής Προστασίας Δεδομένων δίνει το πού ακριβώς αποθηκεύει τεράστιους όγκους προσωπικών δεδομένων το Facebook και τι ακριβώς κάνει με αυτά.

Από την υπόθεση δεν λείπουν ούτε τα ενδεχόμενα πιθανής «κατασκοπείας» από τη μεριά των ΗΠΑ, ιδιαίτερα μετά τις συνταρακτικές αποκαλύψεις που είχε κάνει πριν πολλά χρόνια ο πρώην υπάλληλος της NSA Εντουαρντ Σνόουντεν για το τεράστιο δίκτυο παρακολούθησης εκατοντάδων εκατομμυρίων πολιτών που έχουν στήσει οι αμερικανικές μυστικές υπηρεσίες σε βάρος ξένων πολιτών και ηγετών.

Σε κάθε περίπτωση, το πρόστιμο του 1,2 δισ. ευρώ ξεπερνά κάθε προηγούμενο πρόστιμο που έχει επιβληθεί σε αμερικανικά τεχνολογικά μονοπώλια με το αμέσως προηγούμενο να είναι εκείνο ύψους 746 εκατομμυρίων ευρώ που είχε επιβάλει το 2021 στην Amazon το δουκάτο του Λουξεμβούργου.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ, AFP, Reuters

Ετικέτες: , ,

Δείτε ακόμα...