Α. Μπλίνκεν: Ταξίδι με πολλαπλές στοχεύεις στη Ν. Κορέα

Ο ΥΠΕΞ των ΗΠΑ Άντονι Μπλίνκεν δήλωσε πως υποστηρίζει τις προσπάθειες της Νότιας Κορέας να αναπτύξει μια “υγιή και ώριμη” σχέση συνεργασίας με την Κίνα, όπως ανακοίνωσε σήμερα το ΥΠΕΞ της Νότιας Κορέας.

Ο Μπλίνκεν, που φθάνει αύριο Κυριακή 18/06/2023 στο Πεκίνο για την πιο υψηλού επιπέδου επίσκεψη συζήτησε για τις διμερείς σχέσεις, τις σχέσεις Κίνας-Νότιας Κορέας και τη Βόρεια Κορέα σε τηλεφωνική συνδιάλεξη με τον Νοτιοκορεάτη ΥΠΕΞ Παρκ Ιν σήμερα 17/06/2023, ανέφερε σε μια ανακοίνωση το υπουργείο.

Οι Μπλίνκεν και Παρκ καταδίκασαν έντονα τις προκλητικές όπως αντιλαμβάνονται ενέργειες της Βόρειας Κορέας, όπως ανέφερε το υπουργείο, και συμφώνησαν πως οι ΗΠΑ, η Βόρεια Κορέα και η Ιαπωνία θα πρέπει να συνεχίσουν να καλούν την Κίνα να διαδραματίσει εποικοδομητικό ρόλο στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ για την αποπυρηνικοποίηση. Η ανακοίνωση δεν αναφέρει περισσότερες λεπτομέρειες.

Αξιωματούχοι των ΗΠΑ δήλωσαν πως δεν αναμένουν πως το ταξίδι του Μπλίνκεν στην Κίνα, το πρώτο ενός υπουργού Εξωτερικών των ΗΠΑ σε πέντε χρόνια, θα αποτελέσει τομή στο πώς οι δύο χώρες αντιμετωπίζουν η μία την άλλη. Ο Μπλίνκεν δήλωσε την Παρασκευή πως σκοπός του ταξιδιού είναι η εγκαθίδρυση “ανοικτής και ισχυρής” επικοινωνίας.

Τα παραπάνω θα λάβουν χώρα λίγες μόλις μέρες μετά το ταξίδι του Αμερικάνου δισεκατομμυριούχου Μπ. Γκέιτς, που συναντήθηκε μετά τιμών με τον Πρόεδρο της χώρας Σι Τζινπίνγκ, ο οποίος αποκάλεσε τον Γκέιτρς, “φίλο”.

Δείτε ακόμα...