25η Μαρτίου: Στα μέτρα των σημερινών αντιδραστικών στόχων τους τα μηνύματα για την Επανάσταση του 1821

Δεξίωση στο προεδρικό Μέγαρο για την 25η Μαρτίου 2021 και τα 200 χρόνια από την Επανάσταση του 1821
Δεξίωση στο προεδρικό Μέγαρο για την 25η Μαρτίου 2021 και τα 200 χρόνια από την Επανάσταση του 1821 / Πηγή: Eurokinissi

Στα μέτρα των σημερινών αντιδραστικών στόχων της αστικής τάξης, προσπάθησαν να προσαρμόσουν η κυβέρνηση και τα άλλα αστικά κόμματα το μήνυμα της επετείου για την Επανάσταση του 1821. Η τακτική είναι η ίδια κάθε φορά για τα αστικά επιτελεία, προκειμένου να στοιχίσουν το λαό: Βαφτίζουν «εθνικό» ότι υπηρετεί τα ταξικά συμφέροντα του εγχώριου κεφαλαίου, στην προκειμένη περίπτωση την περιβόητη «γεωστρατηγική αναβάθμιση», η οποία περνάει μέσα από την όλο και ενεργότερη συμμετοχή της Ελλάδας στα επικίνδυνα σχέδια ΗΠΑ, ΝΑΤΟ και ΕΕ.

Απόψε, η Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Κ. Σακελλαροπούλου, παρέθεσε επίσημο δείπνο στο Προεδρικό Μέγαρο για τους επίσημους προσκεκλημένους από Βρετανία, Γαλλία, Ρωσία και Κύπρο, με την ευκαιρία του εορτασμού των 200 χρόνων από την Επανάσταση του 1821.

Νωρίτερα, ο πρωθυπουργός, Κυρ. Μητσοτάκης, υποδέχτηκε στην Εθνική Πινακοθήκη τους ξένους ηγέτες, κάνοντας αναφορά στον ρόλο της Βρετανίας, της Αγγλίας και της Ρωσίας και σημειώνοντας πως «η Ιστορία (…) μας θέλει σταθερούς συμπολεμιστές στις μεγάλες μάχες της ανθρωπότητας».

Υποδεχόμενος στο Μαξίμου τον Ρώσο πρωθυπουργό M. Μισούστιν που βρίσκεται στην Αθήνα για τους επίσημους εορτασμούς, ο Κυρ. Μητσοτάκης δήλωσε πως «στο πέρασμα του καιρού οι διεθνείς συσχετισμοί και οι γεωπολιτικές συγκυρίες έφεραν τις χώρες περισσότερο ή λιγότερο κοντά». Ερχόμενος δε στο σήμερα, ανέφερε πως «η Ελλάδα είναι κράτος-μέλος της ΕΕ και του ΝΑΤΟ. Και οι ιδιότητες αυτές είναι στη βάση της εξωτερικής μας πολιτικής. Ταυτόχρονα, όμως, αναγνωρίζουμε ότι και η Ρωσία αποτελεί σοβαρό παράγοντα της ευρωπαϊκής αρχιτεκτονικής ασφάλειας, η οποία βέβαια οφείλει να οικοδομείται μέσω συνεργατικών και όχι ανταγωνιστικών σχέσεων, με σεβασμό σε κοινές αξίες όπως η προστασία των ανθρωπίνων δικαιωμάτων».

Ο Ρώσος πρωθυπουργός χαρακτήρισε την επέτειο «κοινή γιορτή» για Ρωσία και Ελλάδα. «Οι πρόγονοί μας πάντα στήριζαν τον ελληνικό λαό στον αγώνα του για την ελευθερία και είναι συμβολικό το γεγονός ότι πρώτος κυβερνήτης της ανεξάρτητης Ελλάδας έγινε ο υπουργός Εξωτερικών της Ρωσικής Αυτοκρατορίας, Ιωάννης Καποδίστριας», θύμισε. Διαβεβαίωσε ότι «θα συνεχίσουμε να αναπτύσσουμε τη συνεργασία μας», «την κοινή οικονομική δραστηριότητά μας».

Στο πλαίσιο των εορτασμών για την επέτειο του 1821, ο πρόεδρος της Ρωσίας Βλ. Πούτιν έστειλε μήνυμα στην Πρόεδρο της Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου, τονίζοντας μεταξύ άλλων ότι «στις σχέσεις με την Ελλάδα, οι οποίες βασίζονται στις μακροχρόνιες παραδόσεις της φιλίας, καθώς και της πολιτιστικής και πνευματικής εγγύτητας, εμείς αποδίδουμε πολύ μεγάλη σημασία».«Ευελπιστούμε», πρόσθεσε, «ότι η διεξαγωγή του Έτους Ιστορίας Ρωσία – Ελλάδα, τα εγκαίνια του οποίου συμπίπτουν με την επέτειο των 200 χρόνων από την έναρξη του εθνικού απελευθερωτικού αγώνα του ελληνικού λαού, θα συμβάλει στην εμπέδωση των αμοιβαίως επωφελών σχέσεων μεταξύ των χωρών μας».

Στην Αθήνα βρίσκονται επίσης ο πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας, ο πρίγκιπας της Ουαλίας και η δούκισσα της Κορνουάλης, καθώς και η Γαλλίδα υπουργός Άμυνας.

Δείτε ακόμα...