25η Μαρτίου: Τρεις εκδόσεις της “Σύγχρονης Εποχής” για κάθε φαντάρο

Η αστική εθνικοαπελευθερωτική Επανάσταση του 1821 παραμένει εμβληματική, γιατί επιβεβαιώνει ότι το καινούριο, το αναγκαίο και το επαναστατικό πάντα επικρατούν του παλιού.

Το βιβλιοπωλείο της “Σύγχρονης Εποχής” μέσα από τις εκδόσεις της για την Επανάσταση του 1821 μας βοηθάει να προσεγγίσουμε και να γνωρίσουμε βαθύτερα τα γεγονότα που οδήγησαν στη συγκρότηση του ελληνικού αστικού κράτους, όπως και τις τοπικές και διεθνείς οικονομικές και κοινωνικές συνθήκες μέσα στις οποίες αυτά εκδηλώθηκαν.

Οι φαντάροι αλλά και τα στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων έχουν κάθε λόγο να προμηθευτούν τις παρακάτω τρεις εκδόσεις, μέσα και από το ηλεκτρονικό βιβλιοπωλείο της “Σύγχρονης Εποχής”.

1821. Η επανάσταση και οι απαρχές του ελληνικού αστικού κράτους – Τμήμα Ιστορίας της ΚΕ του ΚΚΕ

1821 - Η Επανάσταση και οι απαρχές του ελληνικού αστικού κράτους - Εκδόσεις Σύγχρονη Εποχή

Η ιστορική αποτίμηση της Επανάστασης του 1821, όπως και κάθε άλλου ιστορικού γεγονότος, εκκινεί από συγκεκριμένη ταξική οπτική, συνδέεται αντικειμενικά με τη σημερινή κοινωνική πραγματικότητα κι επομένως αξιοποιείται και στη διαμόρφωση συγκεκριμένης συνείδησης αναφορικά με το επιθυμητό μέλλον.

Σε αυτή την έκδοση γίνεται προσπάθεια μέσα από τα κείμενα ν’ αναδειχτεί η ουσία των ιστορικών γεγονότων, ώστε να διαμορφώσει ο αναγνώστης ταξικά κριτήρια για τη μελέτη της Ιστορίας, στο πλαίσιο μιας πιο ουσιαστικής αντιπαράθεσης με την κυρίαρχη ιδεολογία και πολιτική. Φωτίζονται οι τοπικές και διεθνείς οικονομικές εξελίξεις της περιόδου, οι κοινωνικές συνθήκες που οδήγησαν στην ελληνική Επανάσταση και τη συγκρότηση του ελληνικού αστικού κράτους.

Σε καμία περίπτωση, βέβαια, δε φιλοδοξούν να εξαντλήσουν όλες τις ιστορικές πτυχές της Επανάστασης.

Η Φιλική Εταιρία στη Ρωσία. Ο απελευθερωτικός αγώνας του ελληνικού λαού στις αρχές  του 19ου αιώνα και οι ρωσοελληνικές σχέσεις – Γκριγκόρι Λ. Αρς

Ελληνική Επανάσταση 1821 - Φιλική Εταιρεία - Ρωσία - βιβλίο - εκδ. Σύγχρονη Εποχή
Γκρικόρι Λ. Αρς: Η Φιλική Εταιρεία στη Ρωσία (εκδ. “Σύγχρονη Εποχή” και Σύλλογος “Εμείς που σπουδάσαμε στο Σοσιαλισμό”)

Στην ιδιαίτερα εκτεταμένη ιστοριογραφία για την Επανάσταση του 1821 εμφανίζεται μια αντίφαση: Η καθολική αποδοχή της καθοριστικής συνεισφοράς της Φιλικής Εταιρίας στην προετοιμασία και την έναρξη του επαναστατικού αγώνα συνοδεύεται από την απουσία μιας ολοκληρωμένης κι επιστημονικά τεκμηριωμένης εξιστόρησης της διαδρομής της.

Ωστόσο, οι έρευνες του Σοβιετικού ιστορικού Γκρ. Λ. Αρς στα Ρωσικά Κρατικά Αρχεία συνεισφέρουν σημαντικά τεκμήρια σε μια σειρά από κρίσιμα ερωτήματα που ταλάνισαν την ελληνική ιστοριογραφία και ειδικότερα σε όσα αφορούν την ταξική φύση της Φιλικής Εταιρίας και τα πρώτα χρόνια της δράσης της.

Μια έκδοση της Σύγχρονης Εποχής και του Συλλόγου «Εμείς που σπουδάσαμε στο Σοσιαλισμό», η οποία αποτελεί σημαντικό εργαλείο για κάθε προοδευτικό ιστορικό, για κάθε εργαζόμενο, για κάθε νέο και νέα που επιθυμεί να γνωρίσει την οργάνωση-οργανωτή της Ελληνικής αστικής Επανάστασης.

Η Ελληνική Επανάσταση του 1821 για παιδιά και νέους – Διατμηματική επιτροπή της ΚΕ του ΚΚΕ για τις μικρότερες ηλικίες της νεολαίας

Και όμως, ξεφυλλίζοντας τις σελίδες αυτού του βιβλίου ίσως και να εκπλαγείτε με το πόσα δε γνωρίζατε για το 1821!

Οι επαναστάσεις δεν είναι απλά «στιγμές» στην Ιστορία. Είναι άλματα που πάνε τον κόσμο προς τα μπρος! Που έρχονται να γκρεμίσουν το παλιό και να φέρουν το καινούργιο.

Ποιος, λοιπόν, ήταν ο παλιός και ποιος ο νέος κόσμος που συγκρούστηκαν το 1821; Ποιοι οι πρωταγωνιστές τους; Πώς τα γεγονότα στη δική μας γωνιά του κόσμου συνδέονται με τις γενικότερες συγκλονιστικές εξελίξεις της εποχής;

Ελάτε, λοιπόν, να μάθουμε πολλά σε μια πολύ διαφορετική ματιά της Επανάστασης του 1821!

Τα βιβλία μπορείτε να τα προμηθευτείτε και από το ηλεκτρονικό βιβλιοπωλείο της ” Σύγχρονης Εποχής”, εδώ.

Δείτε ακόμα...