28η Οκτωβρίου 2021: Πολύτιμα μαθήματα Ιστορίας, με διδάγματα για το σήμερα και το αύριο

Σκοπευτήριο Καισαριανής
Σκοπευτήριο Καισαριανής / Πηγή: Eurokinissi

«Διδασκόμαστε και εμπνεόμαστε από τον ηρωικό αγώνα του λαού μας. Μαθαίνουμε την αλήθεια και πρωτοστατούμε στη διάδοσή της». Τα παραπάνω κάνουν πράξη με μία πολύμορφη δραστηριότητα οι Οργανώσεις της ΚΝΕ σε διάφορες περιοχές της χώρας, με αφορμή την επέτειο της 28ης Οκτωβρίου και τιμώντας την επέτειο 80 χρόνων από την ίδρυση του ΕΑΜ.

Στο κάλεσμά της η ΚΝΕ με αφορμή τις επετείους τονίζει μεταξύ άλλων: «Η 28η Οκτωβρίου του 1940, η μέρα που η φασιστική Ιταλία επιτέθηκε στη χώρα μας, καθώς και η μετέπειτα πάλη του λαού και της νεολαίας ενάντια στη φασιστική – τριπλή – κατοχή, μέσα από τις γραμμές των ΕΑΜ – ΕΛΑΣ – ΕΠΟΝ και του ΚΚΕ, αποτελούν πηγή έμπνευσης, αλλά και διδαγμάτων, ιδιαίτερα σήμερα που η Ιστορία ξαναγράφεται με προμετωπίδα τον αντικομμουνισμό, που οι αντιθέσεις και τα αδιέξοδα στο παγκόσμιο καπιταλιστικό σύστημα εγκυμονούν τεράστιους κινδύνους για τους λαούς, ακόμα και γενικευμένων πολεμικών συγκρούσεων».

Αναδεικνύει ότι «η ιστορική αλήθεια δεν αλλάζει όσα εκατομμύρια κι αν ξοδέψουν η ΕΕ, οι κυβερνήσεις και οι δυνάμεις του συστήματος στην προβολή της προσβλητικής θεωρίας των “δύο άκρων”, που εξισώνει ανιστόρητα τον ναζισμό με τον κομμουνισμό» και επισημαίνει: «Αποδεικνύεται ότι για να αντιμετωπιστεί αποτελεσματικά ο φασισμός χρειάζεται οργανωμένος και μαζικός αγώνας του λαού και της νέας γενιάς, που θα στοχεύει όχι μόνο τον ίδιο τον φασισμό, την αναγκαία απόκρουση και απομόνωσή του παντού, σε κάθε χώρο δουλειάς και Εκπαίδευσης, σε κάθε γειτονιά, αλλά συνολικά τον πραγματικό αντίπαλο, τη ρίζα του κακού, τη δικτατορία του κεφαλαίου σε όλες τις μορφές της».

Με το παραπάνω περιεχόμενο, αυτό το διάστημα ξεδιπλώνεται από την ΚΝΕ ένα πλούσιο πρόγραμμα, που περιλαμβάνει οργανωμένους ιστορικούς περιπάτους σε μέρη που έπαιξαν καθοριστικό ρόλο στην πάλη του λαού, εκδηλώσεις, προβολές ντοκιμαντέρ, με μεγάλη ανταπόκριση από νέους, μαθητές, φοιτητές, εργαζόμενους. Δραστηριότητα μέσα από την οποία η Ιστορία δένεται με τις τωρινές εξελίξεις, αναδεικνύοντας το ιστορικό δίδαγμα από την πάλη της δεκαετίας του 1940, «όταν ένας λαός αποφασίσει να πάρει τη ζωή στα χέρια του, τότε μπορεί να κάνει το αδύνατο δυνατό, μπορεί να νικήσει αυτόν που στα μάτια του φαίνεται ανίκητος», όπως σημειώνεται μεταξύ άλλων στην ανακοίνωση της ΚΝΕ.

Ετικέτες: ,

Δείτε ακόμα...