300.000 ΝΑΤΟικοί με το δάχτυλο στη σκανδάλη

ΝΑΤΟ - Μεγάλη Βρετανία - Στρατιωτικός - Ένοπλες Δυνάμεις

Η Διακήρυξη της Συνόδου Κορυφής της Μαδρίτης, όπως καταλήχτηκε χτες, τονίζει ότι «θα συνεχίσουμε και θα εντείνουμε περαιτέρω την πολιτική και πρακτική υποστήριξη προς τον στενό μας εταίρο Ουκρανία».

Επίσης, υπογραμμίζεται ότι «οι Σύμμαχοι έχουν δεσμευτεί να αναπτύξουν επιπλέον ισχυρές και ετοιμοπόλεμες δυνάμεις στην ανατολική μας πτέρυγα, που θα κλιμακωθούν από τους υπάρχοντες Σχηματισμούς Μάχης (σ.σ. δύναμη ενισχυμένου τάγματος σήμερα) σε μονάδες μεγέθους ταξιαρχίας όπου και όταν απαιτείται, υποστηριζόμενες από αξιόπιστες ταχέως διαθέσιμες ενισχύσεις, προ-τοποθετημένο εξοπλισμό και ενισχυμένη διοίκηση και έλεγχο».

Πρόκειται για μια «θεμελιώδη αλλαγή στην αποτροπή και άμυνα» του ΝΑΤΟ, όπως είπε χτες ο Στόλτενμπεργκ, ο οποίος επανέλαβε ότι η Δύναμη Ταχείας Ανάπτυξης θα γιγαντωθεί με αύξηση του προσωπικού της σε πάνω από 300.000 άτομα, τα δε προ-τοποθετημένα αποθέματα οπλισμού και πυρομαχικών σε κομβικά σημεία στην Ανατ. Ευρώπη θα διευκολύνουν τις κινήσεις των στρατευμάτων τους.

Σημειωτέον, στη Σύνοδο παρουσιάστηκαν συγκεκριμένα στοιχεία για την προωθημένη παρουσία του ΝΑΤΟ στη συνοριογραμμή με τη Ρωσία, όπου διπλασίασε τους παραταγμένους Σχηματισμούς Μάχης, από 4 σε 8 (σε Βουλγαρία, Εσθονία, Ουγγαρία, Λετονία, Λιθουανία, Πολωνία, Ρουμανία και Σλοβακία). Σύμφωνα με το ΝΑΤΟ, αυτά τα «Battlegroups» είναι «έτοιμα για μάχη, επιδεικνύοντας τη δύναμη του διατλαντικού δεσμού», αποτελούν εξάλλου «μέρος της μεγαλύτερης ενίσχυσης της συλλογικής άμυνας του ΝΑΤΟ εδώ και μια γενιά».

Ανάμεσα στα άλλα, σύμφωνα με τα ΝΑΤΟικά στοιχεία, στη Βουλγαρία η δύναμη αριθμεί περίπου 1.000 άτομα με συνεισφορές σε μέσα και προσωπικό από Βουλγαρία, ΗΠΑ και Αλβανία. Να σημειωθεί πως η υποστήριξη αυτής της δύναμης γίνεται βασικά από το λιμάνι της Αλεξανδρούπολης, ενώ η ελληνική κυβέρνηση έχει δεσμευτεί να εντάξει Τμήμα Αντιαρματικών, αποτελούμενο από μία διμοιρία με 4 στοιχεία τέτοιου όπλου, συν ένα στοιχείο Τεχνικής Υποστήριξης. Επιπλέον, πρόσφατα επισημοποίησε ότι «θα συμμετάσχει στις δραστηριότητες έγκαιρης προειδοποίησης του ΝΑΤΟ με ένα αεροσκάφος αερομεταφερόμενου συστήματος έγκαιρης προειδοποίησης και ελέγχου, το οποίο θα επιχειρήσει σε περιοχές του βουλγαρικού FIR». Εξάλλου, σύμφωνα πάντα με τα στοιχεία του ΝΑΤΟ, η Ελλάδα έχει συνεισφορά και στο γειτονικό Κόσοβο και στην εκεί KFOR με 105 άτομα σε σύνολο 3.775.

«Θα ενισχύσουμε τις ασκήσεις συλλογικής άμυνας ώστε να είμαστε προετοιμασμένοι για πολυτομεακές επιχειρήσεις υψηλής έντασης και για τη διασφάλιση της ενίσχυσης οποιουδήποτε Συμμάχου σε σύντομο χρονικό διάστημα», ξεκαθαρίζεται στη Διακήρυξη, στην ετοιμασία για τις ιμπεριαλιστικές αντιπαραθέσεις του αύριο.

Επειδή όλα αυτά απαιτούν επιπλέον χρήμα από ό,τι δαπανάται ήδη, οι 30 ηγέτες συμφώνησαν να πάνε για υπερκάλυψη της καθορισμένης ήδη από το 2014 ΝΑΤΟικής νόρμας κάθε κράτος – μέλος να δίνει ετησίως το 2% του ΑΕΠ του για στρατιωτικές δαπάνες προσανατολισμένες όπως είναι στις ανάγκες του ΝΑΤΟ. Ο Στόλτενμπεργκ μάλιστα είπε χτες χαρακτηριστικά ότι αυτό το 2% είναι πια «όροφος και όχι ταβάνι», ενώ το 2022 τα 30 κράτη – μέλη αναμένεται να δαπανήσουν το αστρονομικό ποσό των 1,051 τρισ. δολαρίων για τέτοιες δαπάνες. Θυμίζουμε, εξάλλου, ότι η ελληνική κυβέρνηση, σύμφωνα με τα στοιχεία του ΝΑΤΟ, δαπανά σε εξοπλισμούς το 3,76% του ΑΕΠ, κοντά 7,5 δισ. ευρώ, καταγράφοντας τη μια πρωτιά μετά την άλλη στο σύνολο των 30 κρατών – μελών του ΝΑΤΟ, πάνω και από τις ΗΠΑ.

Στο πλαίσιο εξάλλου της ΝΑΤΟικής Συνόδου και ο Αμερικανός Πρόεδρος ανακοίνωσε την ενίσχυση των δυνάμεων της χώρας του στην Ευρώπη. Θύμισε πως οι ΗΠΑ έχουν ήδη αναπτύξει αυτήν τη χρονιά «20.000 επιπλέον στρατιωτικούς στην Ευρώπη για να ενισχύσουμε τις γραμμές μας σε απάντηση στις επιθετικές πρωτοβουλίες της Ρωσίας» και σημείωσε πως θα αυξήσουν από 4 σε 6 τον αριθμό των αντιτορπιλικών στη ναυτική βάση της Ρότα στην Ισπανία, θα δημιουργήσουν στην Πολωνία ένα μόνιμο γενικό επιτελείο του 5ου σώματος του στρατού τους, θα διατηρήσουν μια επιπρόσθετη ταξιαρχία από 5.000 άτομα στη Ρουμανία και θα προχωρήσουν σε «επιπρόσθετες αναπτύξεις στις χώρες της Βαλτικής», θα στείλουν δύο πρόσθετες μοίρες «F-35» στη Βρετανία και «θα αναπτύξουμε επιπρόσθετες δυνατότητες αντιαεροπορικής άμυνας» στη Γερμανία και την Ιταλία. Ο Ρώσος Πρόεδρος, Βλαντιμίρ Πούτιν, «ήθελε μια “φινλανδοποίηση” της Ευρώπης», αλλά παίρνει αντιθέτως μια «”NATOποίηση” της Ευρώπης», σχολίασε.

Ετικέτες: ,

Δείτε ακόμα...