4 Νοεμβρίου 1996: Το πλοίο “Σάμαινα” εμβολίζει και βυθίζει την Πυραυλάκατο “Κωστάκος”

Η πυραυλάκατος "Ξένος" του ΠΝ, κλάσης La Combattante IIIb
Η πυραυλάκατος “Ξένος” του ΠΝ, κλάσης La Combattante IIIb

4 Νοεμβρίου 1996, το επιβατηγό πλοίο «Σάμαινα» εμβολίζει και βυθίζει την πυραυλάκατο «Κωστάκος» με τραγικό απολογισμό, 4 νεκρούς.

Η σύγκρουση έγινε στο βορειοανατολικό άκρο της Σάμου, ανοιχτά του ακρωτηρίου του Αγ. Κωνσταντίνου, στη θαλάσσια περιοχή «Αυλάκια».

Το «Κωστάκος» βυθίστηκε σχεδόν αμέσως, καθώς εμβολίστηκε από το «Σάμαινα» στη μέση και την πρύμνη του πλοίου, συντρίβοντας ουσιαστικά το σκάφος και «αφαιρώντας» τη ζωή από τέσσερις ανθρώπους, έναν ανθυπασπιστή και τρεις κελευστές, που ήταν μάλιστα το πρώτο τους ταξίδι.

Από τα 38 μέλη πληρώματος της πυραυλάκατου τα 34 περισυνελέγησαν σχεδόν αμέσως από σωσίβιες λέμβους που έριξε στη θάλασσα το επιβατηγό «Σάμαινα», ενώ στην περιοχή έσπευσαν 3 αλιευτικά σκάφη, 1 φορτηγό πλοίο και 5 σκάφη του Πολεμικού Ναυτικού.

Αμέσως στήθηκε επιχείρηση ανεύρεσης των τεσσάρων αγνοουμένων, οι οποίοι εντοπίστηκαν λίγη ώρα αργότερα και ανασύρθηκαν νεκροί.

Το πόρισμα της Επιτροπής Πραγματογνωμόνων του Πολεμικού Ναυτικού για τα αίτια του δυστυχήματος έριξε ευθύνες και στις δύο πλευρές. Οι ευθύνες βάραιναν το «Σάμαινα» κυρίως για την πρόκληση της σύγκρουσης, το δε «Κωστάκος» για τη μη αποφυγή του.

Τα χαρακτηριστικά του πλοίου

Η πυραυλάκατος «Κωστάκος» ήταν τύπου Combattante IIIb και ήταν μια από τις έξι του αυτού τύπου πυραυλάκατους, οι οποίες κατασκευάστηκαν, μετά από παραγγελία του ΓΕΝ, στα Ελληνικά Ναυπηγεία Σκαραμαγκά: ΚΑΒΑΛΟΥΔΗΣ, ΚΩΣΤΑΚΟΣ, ΝΤΕΓΙΑΝΝΗΣ, ΞΕΝΟΣ, ΣΙΜΙΤΖΟΠΟΥΛΟΣ, ΣΤΑΡΑΚΗΣ) και έχουν:

Διαστάσεις: 56,2/8,3 /2,7 μέτρα
Εκτόπισμα: 430 τόνους
Πρόωση: 4 Diesel MTU MD 20V 538 TB91
Ταχύτητα: 33,5 κόμβοι
Πλήρωμα: 43
Οπλισμός: – 2 πυροβόλα OTO Melara 76mm
– 6 Κ/Β Penguin Mk2 Mod3 ή Κ/Β HARPOON
– 2 δίδυμα αντιαεροπορικά Emerlec Electric 30mm
– 2 τορπιλοσωλήνες τηλεκατευθυνόμενων τορπιλών SST-4
 – Σύστημα Δ/Β VEGA

Δείτε ακόμα...