48 χρόνια από την εξέγερση του Πολυτεχνείου: Μεγάλη αντιιμπεριαλιστική συγκέντρωση και πορεία προς την αμερικάνικη πρεσβεία

Μεγάλη αντιιμπεριαλιστική πορεία προς την αμερικάνικη πρεσβεία έγινε το απόγευμα στην Αθήνα, στην κορύφωση των τριήμερων εκδηλώσεων για τα 48 χρόνια από τον ηρωικό φοιτητικό και εργατικό – λαϊκό ξεσηκωμό του Πολυτεχνείου, που αποτέλεσε το αποκορύφωμα της πάλης λαού και νεολαίας ενάντια στη στρατιωτική δικτατορία, η οποία ήταν μία από τις πολλές μορφές της εξουσίας του κεφαλαίου, που επιλέγεται ανάλογα με τις εκάστοτε προτεραιότητες και τις ανάγκες της αστικής τάξης.

Με αιχμή την απαίτηση για απεμπλοκή της χώρας από τους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς και τους ανταγωνισμούς που βάζουν τους λαούς στο «στόμα του λύκου», την πάλη για να «ξηλωθούν» οι στρατιωτικές βάσεις που αποτελούν τα ορμητήρια για τις αιματοβαμμένες επεμβάσεις ανά τον κόσμο, την ανάγκη να δυναμώσει η αλληλεγγύη στους λαούς που βρίσκονται στο στόχαστρο των ιμπεριαλιστών, διαδήλωσαν χιλιάδες εργαζόμενοι στα μπλοκ των κλαδικών οργανώσεων του ΚΚΕ.

«Το Πολυτεχνείο ζει στους αγώνες του σήμερα», έγραφε το πανό του το ΠΑΜΕ, που είχε απευθύνει κάλεσμα σε συνδικάτα και εργαζόμενους να τιμήσουν την επέτειο του Πολυτεχνείου με κλιμάκωση των αγώνων για δουλειά και ζωή με δικαιώματα, για ειρήνη των λαών κόντρα στα σχέδια των ιμπεριαλιστών.

«Καμία συμμετοχή της Ελλάδας σε ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς και πολέμους», απαίτησε με το πανό της η Ελληνική Επιτροπή για τη Διεθνή Ύφεση και Ειρήνη (ΕΕΔΥΕ). «Όχι στις βάσεις του θανάτου», διαμήνυσε η Ελληνική Επιτροπή Διεθνούς Δημοκρατικής Αλληλεγγύης (ΕΕΔΔΑ). Με το δικό του πανό συμμετείχει ο Ελληνοκουβανικός Σύνδεσμος στέλνοντας μήνυμα: «Κάτω τα χέρια από την Κούβα».

Πλήθος κόσμου με το ΚΚΕ και την ΚΝΕ. «Οι ιμπεριαλιστές τη γη ξαναμοιράζουν με των λαών το αίμα τα σύνορα χαράζουν»,  «Ένωση και ΝΑΤΟ πολέμου συνδικάτο», «Το Πολυτεχνείο ζει έξω το ΝΑΤΟ και οι Αμερικανοί», «Στον ιμπεριαλισμό καμιά υποταγή, η μόνη υπερδύναμη είναι οι λαοί» ήταν συνθήματα που ακούστηκε ξανά και ξανά, Τις συμφωνίες με ΗΠΑ – Γαλλία, που βαθαίνουν την επικίνδυνη για το λαό εμπλοκή στους ανταγωνισμούς των ιμπεριαλιστών, έθεσε στο στόχαστρο η Τομεακή Οργάνωση Βιομηχανίας, ζητώντας με το πανό της την ακύρωση τους. «Ούτε γη ούτε νερό στους φονιάδες των λαών», διαδήλωσε με τη σειρά του ο Τομέας Κατασκευών. «Κάτω ο ιμπεριαλισμός! Για να μη σκοτώνονται οι λαοί για τ’ αφέντη το φαΐ», διαμήνυσε ο Τομέας Καλλιτεχνών. «Οι ανθρώπινες ζωές δεν είναι αριθμοί», ήταν το μήνυμα που έστειλε το μαζικό μπλοκ του Τομέα Υγείας – Πρόνοιας. Μέσα στις συνθήκες αναζωπύρωσης της πανδημίας οι διαδηλωτές απαίτησαν την ενίσχυση του δημόσιου συστήματος Υγείας, την επίταξη του ιδιωτικού τομέα, εμβολιαστικό πρόγραμμα με πλήρη ενημέρωση, μέτρα προστασίας σε χώρους δουλειάς, μόρφωσης και ΜΜΜ.

Τα μηνύματα του Πολυτεχνείου είναι επίκαιρα και επιβεβαιώνουν ότι μόνο ο λαός μπορεί να σώσει τον λαό

Στη μεγάλη αντιιμπεριαλιστική πορεία παρευρίσκεται ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας, ο οποίος στη δήλωσή του αναφέρθηκε στην επικαιρότητα των μηνυμάτων του Πολυτεχνείου. Συγκεκριμένα, δήλωσε: 

«Τα μηνύματα της εξέγερσης του Πολυτεχνείου είναι επίκαιρα και σήμερα, ακριβώς γιατί τόσο η αστική δικτατορία που υπήρχε το ’73, όσο και η αστική δημοκρατία που την αντικατέστησε μετά το ’74, υπηρετούν και εκφράζουν τα συμφέροντα του μονοπωλιακού κεφαλαίου και των ιμπεριαλιστικών συμμαχιών των ΗΠΑ και του ΝΑΤΟ, επιβεβαιώνουν ότι μόνο ο λαός μπορεί να σώσει τον λαό». 

Με χειροκροτήματα έγιναν δεκτοί οι φαντάροι που συμμετέχουν στην πορεία

Με το σύνθημα «Οι φαντάροι είναι του λαού παιδιά, έξω από τα σύνορα δεν έχουνε δουλειά», καθώς και με χειροκροτήματα υποδέχθηκαν οι διαδηλωτές τους στρατευμένους οι οποίοι συμμετέχουν στην αντιιμπεριαλιστική πορεία του Πολυτεχνείου. 

«Από το Πολυτεχνείο ίδιος ο εχθρός: ΝΑΤΟ – κυβερνήσεις – καπιταλισμός», γράφει το πανό των στρατευμένων.

Δείτε ακόμα...