49ο Φεστιβάλ ΚΝΕ-Οδηγητή: Κάλεσμα σε συμμετοχή στην εικαστική έκθεση σύγχρονου έργου

Στο πλαίσιο του 49ου Φεστιβάλ ΚΝΕ-Οδηγητή, η Επιτροπή Πολιτισμού του Κεντρικού Συμβουλίου της ΚΝΕ απευθύνει κάλεσμα συμμετοχής σε εικαστική έκθεση σύγχρονου έργου με θέμα τις εργασιακές σχέσεις και την ένταση της εκμετάλλευσης, με τίτλο «Τα κέρδη τους ή οι ζωές μας!».

Το σύνθημα «τα κέρδη τους ή οι ζωές μας» τη φετινή χρονιά ειπώθηκε από εκατοντάδες χιλιάδες στόματα μπροστά στα μεγάλα γεγονότα που απέδειξαν για ακόμη μία φορά το αποκρουστικό πρόσωπο της καπιταλιστικής βαρβαρότητας, το έγκλημα στα Τέμπη, τα θανατηφόρα εργοδοτικά εγκλήματα, το πολύνεκρο ναυάγιο ανοιχτά της Πύλου κ.λπ.

Κατά χιλιάδες οι εργαζόμενοι στη χώρα μας και σε όλο τον κόσμο βιώνουν τον αδιάλλακτο νόμο: Τα κέρδη των λίγων βγαίνουν τσακίζοντας τις ζωές και τις σύγχρονες ανάγκες των πολλών.

Σε συνέχεια της περσινής πετυχημένης εικαστικής έκθεσης με θέμα τον ιμπεριαλιστικό πόλεμο και τις συνέπειές του, που διοργανώθηκε μετά από δεκαετίες στο πλαίσιο του Φεστιβάλ ΚΝΕ-Οδηγητή, συνεχίζουμε με ακόμα μία θεματική ενότητα που ίσως απασχολεί περισσότερο από οτιδήποτε άλλο όποιους προβληματίζονται για τη σύγχρονη πραγματικότητα.

Τα ερωτήματα που προκύπτουν καθημερινά για τους σύγχρονους όρους ζωής επιστρέφουν διαρκώς σε μία διαπίστωση άλλοτε αυθόρμητα άλλοτε συνειδητά: «Φταίει η εκμετάλλευση». Αυτή η διαπίστωση δεν οδηγεί από μόνη της στην ανατρεπτική δράση για την κοινωνική απελευθέρωση, είναι, όμως, η πρώτη ένδειξη της συνείδησης ότι ζούμε στην εποχή της μεγαλύτερης αντίφασης, το χάσμα που συνεχώς μεγαλώνει ανάμεσα στο «πώς ζούμε» και στο «πώς θα μπορούσαμε να ζούμε».

Με τη φετινή εικαστική έκθεση επιδιώκουμε να αγγίξουμε αυτό το θέμα, επικεντρώνοντας στην καπιταλιστική εκμετάλλευση, στο πώς μπορεί αυτή να εκφράζεται με εργασιακές σχέσεις σε χώρους και κλάδους δουλειάς. Στρέφουμε το βλέμμα μας εκεί που «γεννιέται» ο μεγάλος ένοχος της σημερινής κοινωνίας, στην εξουσία του κεφαλαίου, τον καπιταλισμό.

Εμπιστευόμαστε τη διεισδυτική ματιά του εικαστικού έργου για την προβολή του θέματος που επιλέγουμε, χωρίς να αναμένουμε μόνο μία προφανή εικαστική αναπαράσταση. Αντιθέτως, αναμένουμε την ανατρεπτική οπτική της δημιουργικής δύναμης των εικαστικών καλλιτεχνών! Γνωρίζουμε ότι τέτοιες θεματικές ενότητες τα τελευταία χρόνια επιλέγονται από μεγάλες διοργανώσεις, ιδρύματα, οργανισμούς. Μακριά από τον φανταχτερό κόσμο της υποκρισίας, στο Φεστιβάλ ΚΝΕ-Οδηγητή η τέχνη συναντιέται με τον εργαζόμενο άνθρωπο, δηλαδή με την πιο μεγάλη και δημιουργική δύναμη του κόσμου… Εκεί, δηλαδή, που από τη φύση της ανήκει!

Για συμμετοχή στην εικαστική έκθεση:

  1. Αποστολή φωτογραφικού υλικού του έργου στην ηλεκτρονική διεύθυνση steki@kne.gr, με τίτλο, διαστάσεις, υλικό. Όποιος/-α επιθυμεί μπορεί να συμπεριλάβει και σύντομο σημείωμα για το έργο. Δηλώσεις συμμετοχής μπορούν να γίνουν έως τις 10 Σεπτέμβρη.
  2. Κάθε ατομική συμμετοχή μπορεί να γίνει με έως 2 έργα.
  3. Συμμετοχή μπορεί να γίνει με έργο ζωγραφικό, χαρακτικό, γλυπτικό, εγκατάσταση, εικαστικό περιβάλλον, video art ή και mixed media.
  4. Τα ζωγραφικά και χαρακτικά έργα χρειάζεται να είναι έτοιμα προς επιτοίχια ανάρτηση. Τα γλυπτά και οι εγκαταστάσεις πρέπει να παραδοθούν με το βάθρο τους. Η έκθεση θα έχει οθόνες και ηχητική υποδομή για τα έργα με οπτικοακουστικό υλικό. Έργα που δεν εμπίπτουν στα παραπάνω θα τοποθετηθούν με κατάλληλο τρόπο σε συνεννόηση με τον δημιουργό.
  5. Η εικαστική έκθεση πραγματοποιείται σε υπαίθριο χώρο, συνιστάται τα έργα προς συμμετοχή να είναι κατάλληλα για έκθεση σε εξωτερικό περιβάλλον.
  6. Τα έργα παραδίδονται στο Στέκι Πολιτισμού και Νεανικής Δημιουργίας της ΚΝΕ – «Μάνος Λοϊζος», Τροίας 36, Αθήνα, από τις 11 έως τις 18 Σεπτέμβρη. Η παραλαβή των έργων θα γίνει από τον ίδιο χώρο μεταξύ 25 έως 31 Σεπτέμβρη.
  7. Τα έργα θα εκτεθούν 21-22-23 Σεπτέμβρη στο Στέκι Πολιτισμού του 49ουΦεστιβάλ ΚΝΕ-Οδηγητή, στο Πάρκο Περιβαλλοντικής Ευαισθητοποίησης «Αντώνης Τρίτσης».
  8. Η επιμέλεια της εικαστικής έκθεσης θα γίνει από την Επιτροπή Πολιτισμού του ΚΣ της ΚΝΕ.
Ετικέτες: ,

Δείτε ακόμα...