50ο Φεστιβάλ ΚΝΕ-Οδηγητή: Μεγάλη φεστιβαλική εκδήλωση στις 7 Σεπτεμβρίου στο γήπεδο Ζωγράφου

«Γράφουμε Ιστορία, αλλάζουμε τον κόσμο – Το μέλλον μας είναι ο σοσιαλισμός!». Αυτό είναι το σύνθημα του 50ού Φεστιβάλ ΚΝΕ – «Οδηγητή», που «ταξιδεύει» σε όλη τη χώρα, με τις εκδηλώσεις του να κορυφώνονται στις 18, 19, 20 και 21 Σεπτεμβρίου στην Αθήνα, στον χώρο του Πάρκου Περιβαλλοντικής Ευαισθητοποίησης «Αντώνης Τρίτσης».

Το Σάββατο 21 Σεπτεμβρίου στη μεγάλη πολιτική συγκέντρωση θα μιλήσει ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας, και θα χαιρετίσει ο Γραμματέας του ΚΣ της ΚΝΕ, Θοδωρής Κωτσαντής.

Το Φεστιβάλ μεταφέρει ήδη το σύνθημά του σε όλη την Ελλάδα, σε ένα «ταξίδι» από την Αλεξανδρούπολη μέχρι την Κρήτη και από την Κέρκυρα μέχρι τη Ρόδο.

Και θα κορυφωθεί στην Αθήνα, σε ένα τετραήμερο γεμάτο από συζητήσεις, συναυλίες, εκθέσεις, θέατρο, χορό, τραγούδι, με τη συμμετοχή 400 και πλέον καλλιτεχνών, βάζοντας πάνω απ’ όλα τις ανησυχίες και τον αγώνα της νέας γενιάς για μια καλύτερη ζωή, την αναγκαιότητα να συνεχίσουμε να γράφουμε Ιστορία αλλάζοντας τον κόσμο. Γιατί το μέλλον μας είναι ο σοσιαλισμός!

Το ελπιδοφόρο ξεκίνημα…

Η λαμπρή αυτή 50χρονη διαδρομή του Φεστιβάλ ξεκίνησε στις 19, 20 και 21 Σεπτέμβρη του 1975 στο γήπεδο του Ζωγράφου.

Ηταν η πρώτη απόπειρα της ΚΝΕ να στήσει ένα Φεστιβάλ, και ως τέτοια είχε τις ατέλειές της, όμως αναμφισβήτητα στέφθηκε με επιτυχία. Το Φεστιβάλ προϋπάντησε το Α’ Πανελλαδικό Συνέδριο της ΚΝΕ, ενώ οι εκδηλώσεις του ήταν αφιερωμένες στην 7χρονη δράση της ΚΝΕ και στα 7 χρόνια από την έκδοση του παράνομου πρώτου φύλλου του «Οδηγητή»: Ετσι προέκυψε και η ονομασία του Φεστιβάλ, ΚΝΕ – «Οδηγητή», ενώ αξιοποιήθηκαν και οι εμπειρίες που έφερε μια αντιπροσωπεία της ΚΝΕ που είχε πάει στο Παρίσι, στο Φεστιβάλ της «Ουμανιτέ», εφημερίδας του Γαλλικού Κομμουνιστικού Κόμματος, προσαρμοσμένες βέβαια στα ελληνικά δεδομένα.

Οπως σημείωσε στην εναρκτήρια εκδήλωση του φετινού Φεστιβάλ ο Δημήτρης Γόντικας, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ και Γραμματέας του ΚΣ της ΚΝΕ εκείνη την εποχή: «Η ΚΝΕ είχε αποκτήσει μεγάλο κύρος στη νεολαία. Στα πανεπιστήμια ήταν πρώτη δύναμη, αναπτυσσόταν ραγδαία στους μαθητές και στις Τεχνικές Σχολές και απλωνόταν σε πολλά εργοστάσια και κλάδους. Στις γραμμές της νεολαίας ήταν ισχυρή η τάση για οργάνωση και αγώνα, καθώς η πολιτική κατάσταση διέψευδε καθημερινά τις ελπίδες της νεολαίας ότι η κατάρρευση της χούντας θα έφερνε κάτι καλύτερο». Μέσα σε αυτό το κλίμα, λοιπόν, έγινε το ξεκίνημα του θεσμού…

Προηγήθηκαν προφεστιβαλικές εκδηλώσεις στις γειτονιές της Αθήνας και στόχος μπήκε να απευθύνεται το Φεστιβάλ όχι μόνο στους νέους κομμουνιστές αλλά πλατιά στη νεολαία, ακόμα και στους «νέους που αισθάνονται μακρυά από την πολιτική». Και η απήχησή του έδειξε, πριν ακόμα ξεκινήσει το τριήμερο των εκδηλώσεων, ότι πρόκειται για ένα «λαϊκό πανηγύρι» – όπως έλεγαν τότε οι διοργανωτές – που θα καθιερωθεί κάθε Σεπτέμβρη.

Από τις 12 το μεσημέρι άνοιξαν οι πύλες του για τις εκθέσεις που λειτουργούσαν στον χώρο, ενώ το απογευματινό καλλιτεχνικό πρόγραμμα περιλάμβανε κινηματογράφο, όπου προβάλλονταν ντοκιμαντέρ αλλά και ταινίες μικρού και μεγάλου μήκους, θεατρικά μονόπρακτα, θέατρο σκιών, χορευτικά και συναυλίες.

Από το πρώτο Φεστιβάλ, που πραγματοποιήθηκε μόλις έναν χρόνο μετά τη νομιμοποίηση του ΚΚΕ, δεν θα μπορούσαν να λείπουν οι πολλές αναφορές στα σκληρά χρόνια της παρανομίας που είχαν προηγηθεί. Ετσι, οι επισκέπτες είχαν την ευκαιρία να ξεναγηθούν σε έκθεση ειδών λαϊκής τέχνης, που σημαντικό μέρος της περιείχε είδη φτιαγμένα στο βουνό, στις εξορίες και στις φυλακές, καθώς και σε έκθεση με ενθύμια από τις τελευταίες στιγμές του Νίκου Μπελογιάννη, του Μαλτέζου και άλλων συντρόφων, που τα είχαν εμπιστευτεί οι ίδιοι σε συντρόφους – αγωνιστές.

Ο Ηλίας Ανδριόπουλος, η Δήμητρα Γαλάνη, ο Κώστας Θωμαΐδης, ο Λουκιανός Κηλαηδόνης, η Μαρίζα Κωχ, ο Χρήστος Λεοντής, η Σωτηρία Μπέλλου με τον Μαρίνο Γαβριήλ (Μαρινάκη), ο Νίκος Ξυλούρης, ο Βασίλης Παπακωνσταντίνου, η Δόμνα Σαμίου, το συγκρότημα από την μπουάτ «Ταμπούρι» (η οποία έκλεισε για τις τρεις μέρες του Φεστιβάλ), η Τάνια Τσανακλίδου… Αυτοί ήταν μερικοί από τους καλλιτέχνες που συμμετείχαν και συνέβαλαν στην πρώτη εκείνη απόπειρα της ΚΝΕ να κάνει ένα μεγάλο και όμορφο Φεστιβάλ.

Σύνθημα του 1ου Φεστιβάλ ήταν η αντιιμπεριαλιστική ενότητα της νέας γενιάς. Μάλιστα, ήδη από την πρώτη εκείνη απόπειρα προσκλήθηκαν και παρευρέθηκαν στο Φεστιβάλ αντιπροσωπείες ξένων Κομμουνιστικών Νεολαιών, που χαιρέτισαν κατά τη διάρκεια των εκδηλώσεων.

Η συμμετοχή ξεπέρασε κάθε προσδοκία. Καθώς εκείνη τη χρονιά η απόπειρα της διοργάνωσης Φεστιβάλ έγινε μόνο στην Αθήνα, στις εκδηλώσεις του Σαββατοκύριακου ήρθαν και επισκέπτες από την επαρχία.

Ο Υμνος της ΚΝΕ σήμανε την έναρξη του Φεστιβάλ και τραγουδήθηκε από χιλιάδες στόματα. Οι εκδηλώσεις κορυφώθηκαν την Κυριακή 21 Σεπτέμβρη, όπου μίλησαν ο Γραμματέας του ΚΣ της ΚΝΕ, Δημήτρης Γόντικας, και ο Α’ Γραμματέας της ΚΕ του ΚΚΕ, Χαρίλαος Φλωράκης.

«Με τη μεγάλη αποδοχή που συνάντησε αυτή η πρωτοβουλία της ΚΝΕ, αποφασίσαμε, σχεδόν επιτόπου και χωρίς πολλές διαδικασίες, ότι τον επόμενο χρόνο το Φεστιβάλ θα απλωθεί σε όλη την Ελλάδα. “Οπερ και εγένετο”», σημείωσε ο Δ. Γόντικας για την ώθηση που πήρε από την πρώτη στιγμή ο θεσμός.

Επιστρέφουμε εκεί που ξεκίνησαν όλα!

Τιμώντας την 50χρονη πορεία που ακολούθησε εκείνο το 1ο Φεστιβάλ, το Σάββατο 7 Σεπτεμβρίου 2024 το Κεντρικό Συμβούλιο της ΚΝΕ διοργανώνει μεγάλη φεστιβαλική εκδήλωση της ΚΝΕ εκεί που ξεκίνησαν όλα: Στο γήπεδο Ζωγράφου!

Το πρόγραμμα περιλαμβάνει:

  • Μεγάλη πολιτική συγκέντρωση – Θα μιλήσει ο Δημήτρης Γόντικας, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ και Γραμματέας του ΚΣ της ΚΝΕ την περίοδο 1972 – 1979.
  • Προβολή ντοκιμαντέρ του ΚΣ της ΚΝΕ αφιερωμένου στα 50 χρόνια του Φεστιβάλ ΚΝΕ – «Οδηγητή», με τίτλο«Η μικρογραφία του μέλλοντος που έγινε θεσμός».
  • Θα ακολουθήσει συναυλία με το συγκρότημα «Ταμπούρι», που σημάδεψε με τα πολιτικά και αντάρτικα τραγούδια του τα πρώτα Φεστιβάλ της ΚΝΕ και του «Οδηγητή».

Το ντοκιμαντέρ της ΚΝΕ, που θα προβληθεί για πρώτη φορά στην εκδήλωση στου Ζωγράφου, φωτίζει την Ιστορία του Φεστιβάλ της ΚΝΕ και του «Οδηγητή», γνωστές και άγνωστες πτυχές του ταξιδιού του στον χρόνο, αλλά και σε ολόκληρη τη χώρα, μέσα από διηγήσεις και αναμνήσεις μερικών από όσους έζησαν τη γέννησή του και όσων συνεχίζουν να χτίζουν την «κόκκινη πολιτεία» κάθε χρόνο μέχρι και σήμερα. Φωτίζει τον θεσμό που γεννήθηκε ως ανάγκη της εποχής του και γιορτάζει φέτος μισό αιώνα διαδρομής. Αναδεικνύει τι είναι αυτό που στην 50χρονη πορεία του Φεστιβάλ το κάνει να αντέχει στον χρόνο και να έχει καταξιωθεί ως το μεγαλύτερο πολιτικό – πολιτιστικό γεγονός της χώρας, τι είναι αυτό που το κάνει να εξακολουθεί να συνεπαίρνει και να διαπαιδαγωγεί χιλιάδες και χιλιάδες νέους και νέες.

Για το ντοκιμαντέρ παραχώρησαν συνεντεύξεις οι διατελέσαντες Γραμματείς του ΚΣ της ΚΝΕ (με χρονολογική σειρά): Δημήτρης Γόντικας, Σπύρος Χαλβατζής, Νίκος Σοφιανός, Θέμης Γκιώνης, Γιάννης Πρωτούλης, Θοδωρής Χιώνης, Νίκος Αμπατιέλος και ο νυν Γραμματέας του ΚΣ, Θοδωρής Κωτσαντής. Ταυτόχρονα, συμμετέχουν με μαρτυρίες – συνεντεύξεις οι εξής (με αλφαβητική σειρά): Ιωάννα Καρυστιάνη, Φώντας Λάδης, Αλέξανδρος Λαμπρίδης, Εύα Μελά, Γιώργος Μπαγιαρτάκης, Νατάσσα Μποφίλιου, Σταμάτης Νικολάου, Θύμιος Παπαδόπουλος, Μίλτος Πασχαλίδης, Θανάσης Σκαμνάκης, Κώστας Χατζάρας.

Δείτε ακόμα...