59 χρόνια από τη δολοφονία του αγρότη Δ. Βλάχου: Να γίνουν μετερίζι του αγώνα οι Αγροτικοί Σύλλογοι καλεί η ΟΑΣ Αιτωλοακαρανανία

Τη μνήμη του δολοφονημένου από τις δυνάμεις καταστολής καπνοπαραγωγού, Δημήτρη Βλάχου, πριν 59 χρόνια, τίμησε με εκδήλωσής της το πρωί της Κυριακής 3 Οκτώβρη στο χωριό Κυψέλη, η Ομοσπονδία Αγροτικών Συλλόγων Αιτωλοακαρνανίας.

Στόχος όπως τονίστηκε και στο ιστορικό της υπόθεσης από τον πρόεδρο του Αγροτικού Συλλόγου Αγρινίου, Θ. Αργύρη, δεν ήταν μόνο η απόθεση τιμής, σε ένα σημαντικό για το αγροτικό κίνημα γεγονός, αλλά να φωτιστούν τα αίτια, οι συνθήκες κάτω από τις οποίες οι καπνοπαραγωγοί προχώρησαν σε μαζικές κινητοποιήσεις το Σεπτέμβρη του 1962 και η γενικότερη κατάσταση των βιοπαλαιστών αγροτών σήμερα.

Στην ομιλία του ο πρόεδρος της ΟΑΣΑ, Σπύρος Κοτοπούλης, τόνισε μεταξύ άλλων: «Τα αιτήματα, τα μηνύματα εκείνης της εποχής είναι και σήμερα επίκαιρα όσο ποτέ», αφού, «η κυβέρνηση της ΝΔ που πήρε τη σκυτάλη από τον ΣΥΡΙΖΑ συνεχίζει με την ίδια ένταση, την αντιλαϊκή πολιτική της ΚΑΠ της ΕΕ».

Αναφέρθηκε ιδιαίτερα στην κατάσταση στο Νομό, επισημαίνοντας πως «την ώρα που οι αγρότες αντιμετωπίζουν τεράστια προβλήματα με τη φετινή παραγωγή, έχοντας να αντιμετωπίσουν αβοήθητοι από την κυβέρνηση το φαινόμενο της “ακαρπίας” σε μια σειρά καλλιέργειες, καθώς και καταστροφές από τους καύσωνες του καλοκαιριού, έρχονται να προστεθούν οι αυξήσεις στις τιμές ρεύματος των τιμολογίων της ΔΕΗ, αυξάνοντας το κόστος παραγωγής».

Στάθηκε στην αύξηση του κόστους παραγωγής και το συνολικό κύμα ανατιμήσεων σε βασικά είδη λαϊκής κατανάλωσης σημειώνοντας: «Με 1,50 ευρώ το πετρέλαιο, δε μπορούμε να βάλουμε στο τρακτέρ να κάνουμε τις απαραίτητες εργασίες στο χωράφι», την ίδια στιγμή όμως, «οι κλινικάρχες, οι βιομήχανοι, οι ξενοδόχοι και οι εφοπλιστές εξακολουθούν να παίρνουν αφορολόγητο πετρέλαιο».

Τόνισε ότι η παρουσία των αγροτών στην εκδήλωση τιμής για τον Δημήτρη Βλάχο, δεν είναι εθιμοτυπική, επισημαίνοντας την ανάγκη άμεσα η Κυβέρνηση να προχωρήσει σε αλλαγή του αναχρονιστικού κανονισμού του ΕΛΓΑ και να προχωρήσουν οι καταγραφές και οι αποζημιώσεις, για τις ζημιές από τους παγετούς της άνοιξης, στους δενδροκαλλιεργητές.

«Ήρθαν για να μείνουν οι αυξήσεις στα είδη διατροφής»!

Κατήγγειλε επίσης, ως απαράδεκτες τις δηλώσεις του υπουργού Α. Γεωργιάδη, που προσπαθώντας να δημιουργήσει συνθήκες κοινωνικού αυτοματισμού, ανέφερε ότι οι μεγάλες αυξήσεις σε βασικά είδη διατροφής γίνονται επειδή αυξήθηκαν οι τιμές των αγροτικών προϊόντων, υπογραμμίζοντας: «Το γεγονός ότι σε ορισμένα προϊόντα, συγκυριακά για φέτος και με μειωμένες παραγωγές, δόθηκαν μεγαλύτερες τιμές δεν μπορεί να αποκρύψει την πραγματικότητα ότι το αυξημένο κόστος παραγωγής αλλά και του βιοτικού επιπέδου, εξανεμίζει τις τιμές των προϊόντων και το αγροτικό εισόδημα», συμπληρώνοντας πως: «Οι αυξήσεις όμως σε βασικά είδη διατροφής ήρθαν για να μείνουν και δεν είναι συγκυριακές. Διεκδικούμε αταλάντευτα κατώτερες εγγυημένες τιμές που θα καλύπτουν το κόστος παραγωγής και θα αφήνουν ένα μεροκάματο επιβίωσης για αγρότες και κτηνοτρόφους με ποιοτικά και φθηνά προϊόντα προσιτά στον λαό»

«Να γίνουν μετερίζι του αγώνα οι Αγροτικοί Σύλλογοι»

Στάθηκε τέλος, στους όρους που άνοιξαν τα σχολεία, την κατάσταση στην Υγεία, τα προβλήματα που προκάλεσαν οι καταστροφικές πυρκαγιές αλλά και τις αιτίες που τις γέννησαν σε διάφορους νομούς της χώρας, εκφράζοντας και την αλληλεγγύη της Ομοσπονδίας στους πυρόπληκτους και κάλεσε όλους τους αγρότες σε συσπείρωση στους συλλόγους τους και την Ομοσπονδία, ώστε «να μετατραπούν σε μετερίζι αγώνα και αποκούμπι για κάθε αγρότη, για κάθε κάτοικο της υπαίθρου που αντιμετωπίζει πολύμορφα προβλήματα».

Στην εκδήλωση, τέλος, συμμετείχαν οι ΑΣ Αγρινίου, Βόνιτσας, Μακρυνείας, Θηρείου, ο κτηνοτροφικός σύλλογος Ξυρόμερου, το Εργατικό Κέντρο Αγρινίου, το συνδικάτο Ιδ. Υπαλλήλων Αιτωλοακαρνανίας, και ο σύλλογος Συνταξιούχων ΙΚΑ Αγρινίου, ενώ στεφάνια κατέθεσαν η ΟΑΣ Αιτωλοακαρνανίας, ο ΑΣ Αγρινίου και το Εργατικό Κέντρο.

Δείτε ακόμα...