60+1 χρόνια Ομοσπονδίας Γυναικών Κούβας

Στα 60 χρόνια της ύπαρξής της που ξεκίνησε μαζί με τη δοξασμένη και δύσκολη πορεία οικοδόμησης του σοσιαλισμού … Año Primero (1ο) de la revolución  – Año 2ο de la revolución … «1η χρονιά από την επανάσταση», «2η  χρονιά από την επανάσταση» … και κάπως έτσι μέσα από ατραπούς και πισωγυρίσματα, νίκες και ερωτηματικά σε κρίσιμα σταυροδρόμια έφτασαν αισίως στο «Año 60ο de la revolución», ο ρόλος της στη χειραφέτηση της γυναίκας υπήρξε αναντικατάστατος.

Η “Federación de Mujeres Cubanas-FMC” –Ομοσπονδία Γυναικών Κούβας είναι, «μαζική οργάνωση που αναπτύσσει πολιτικές και προγράμματα που στοχεύουν στην επίτευξη της πλήρους άσκησης της ισότητας των γυναικών σε όλους τους τομείς και τα επίπεδα της κοινωνίας. 2o Συνέδριο 1974 ¡Adelante en la construcción del Socialismo! Profundizando la acción evolucionaria de la mujer |> Εμπρός να χτίσουμε το σοσιαλισμό! Βαθαίνοντας την επαναστατική δράση της γυναίκας Μεταξύ των στόχων της είναι να συμβάλει συστηματικά στην εκπαίδευση και την ευημερία των νέων γενεών».

1ο Συνέδριο – Οχτώβρης του 62

Σύμφωνα με τα στοιχεία την περίοδο της πανδημίας, περισσότερες από 130.000 γυναίκες έχουν ενταχθεί στο κίνημα της αστικής γεωργίας, ενώ στις ιατρικές ταξιαρχίες που έχουν βγει στο εξωτερικό για να καταπολεμήσουν την πανδημία, το 61% είναι γυναίκες.

Τρία λογότυπα που έγραψαν ιστορία
Με στήριξη και απόφαση του Fidel, οι γυναίκες της Κούβας
αποφάσισαν να ενώσουν τις δυνάμεις τους σε μια ενιαία οργάνωση
και στις 23 Αυγούστου 1960
δημιούργησαν την Ομοσπονδία Γυναικών (FMC)

Η «μυθική» Vilma Espín Guillois

Δημιουργός της Ομοσπονδίας Γυναικών του νησιού υπήρξε η μεγάλη επαναστάτρια Vilma Espín Guillois, που θύμιζε πάντα τις κατακτήσεις των γυναικών, που ξεκίνησαν όταν η πάλη του ενάντια στη δικτατορία του Fulgencio Batista έληξε με τη νίκη, ο χρόνος σταμάτησε και (ξανα)ξεκίνησε, την τελευταία μέρα του 1958, όταν οι «barbudos», με επικεφαλής τον Φιντέλ, τον Comandante en jefe Fidel Castro Ruz, μαζί με εκατοντάδες χιλιάδες λαού απελευθέρωναν την Αβάνα και κέρδιζαν με τα όπλα την εξουσία.

Ο ιστορικός ηγέτης της Κουβανικής Επανάστασης, την θυμόταν σαν την «πιο γλυκιά, σταθερή και επίκαιρη  φωνή που ακούγαμε πάντα με μεγάλη σεβασμό στις συναντήσεις του Κόμματος, του Κράτους και των μαζικών οργανώσεων […] τα επαναστατικά καθήκοντα και το τεράστιο έργο της δεν την εμπόδισαν ποτέ να εκπληρώσει τις ευθύνες της ως πιστός σύντροφος και μητέρα πολλών παιδιών».

Η επαναστατική τροχιά και ο αγώνας για το δυνάμωμα του γυναικείου κινήματος στην Κούβα αφορά τα περισσότερα από τα κείμενα που δημοσιεύονται για τη Vilma Espín.
Ωστόσο, είναι επίσης σημαντικές και άλλες διαστάσεις της ζωής της η «άλλη» Vilma.
Το οικογενειακό δέντρο της έχει μια ιδιαιτερότητα που ίσως προεξόφλησε το μέλλον της: Μεταξύ των προγόνων της είναι ο γαμπρός του Karl Marx και ιδρυτής του Γαλλικού Κομμουνιστικού Κόμματος, Paul Lafargue.

Επίσης, οι ερευνητές ξεχώρισαν το γιο ενός από τους mambises που ήταν δεξί χέρι του Antonio Maceo, που υπήρξε ένας από τους μεγάλους μαχητές για την ελευθερία της Κούβας και συμμετείχε στους δύο μεγάλους πολέμους που έζησε η χώρα τον 19ο αιώνα για να απελευθερωθεί από την Ισπανία…

Ήταν από τα νιάτα της η δυναμική γυναίκα και μια από τις λίγες πτυχιούχους της εποχής εκείνης (μπήκε στο πανεπιστήμιο στα 19 της χρόνια και αποφοίτησε ως χημικός μηχανικός την 1η Ιουλίου 1954 από το Universidad de Oriente της ανατολικής Κούβας).

Στη συνέχεια έκανε μεταπτυχιακό στο Ινστιτούτο Τεχνολογίας της Μασαχουσέτης, στη Βοστώνη και επέστρεψε κρυφά στο νησί της επανάστασης για να πολεμήσει εναντίον της δικτατορίας.

Σύντομα έγινε μια από τους πιο ανήσυχα και πρωτοπόρα άτομα στην πατρίδα της -εκεί γεννήθηκε, στο Santiago de Cuba (Σαντιάγκο ντε Κούβα).

Από ένα κυνηγητό του στρατού του Μπατίστα  διέφυγε πηδώντας από τη μια οροφή των σπιτιών στην άλλη και μάλιστα λένε ότι μια γειτόνισσα την είδε μπροστά στο φως του ήλιου -κοντρολούτσε που λένε οι φωτογράφοι, σαν μια θεϊκή εμφάνιση και έπεσε στα γόνατά της, φωνάζοντας: «Θαύμα, θαύμα !»

Στον επαναστατικό στρατό στη Sierra Maestra, έφερε σε πέρας απίστευτες στρατιωτικές αποστολές και ανέπτυξε παράλληλα στρατιωτικό και κοινωνικό εκπαιδευτικό πρόγραμμα.

Μέσα στις μάχες, έβρισκε το χρόνο να διδάξει στρατιώτες και αγρότες από τις απελευθερωμένες περιοχές με ιδεολογικό περιεχόμενο.

Μετά τον θρίαμβο της επανάστασης, βρέθηκε μπροστά σε μια Κούβα κληρονομημένων ανισοτήτων και μπήκε με τα μπούνια στην εκκολαπτόμενη διαδικασία δημιουργίας μιας νέας πατρίδας, όπως ο εθνικός ήρωας φιλοδοξούσε «με όλους και για το καλό όλων», ένα έργο στο οποίο η Vilma διαδραμάτισε θεμελιώδη ρόλο μέχρι την τελευταία της πνοή στις 18 Ιούνη 2007.

πηγή <|telesurtv.net|>

Νέο Εθνικό Πρόγραμμα ανάδειξης του ρόλου των Γυναικών

Η έγκριση του εθνικού προγράμματος Programa Nacional para el Adelanto de Mujeres (για την ανάδειξη του ρόλου της γυναίκας) αποτελεί δείγμα εμπιστοσύνης, σεβασμού και δέσμευσης της χώρας μας στην πραγματική ισότητα των φύλων, τονίστηκε την Παρασκευή 5 Μάρτη, από την Teresa Amarelle Boué, μέλος του ΠΓ του Κόμματος και Γενικής Γραμματέα της Ομοσπονδίας Γυναικών της Κούβας (Federación de Mujeres Cubanas –FMC) ~| TwitterFaceBook
Όχι τυχαία υπεύθυνη (ΓΓ) της FMC (Ομοσπονδίας Γυναικών της Κούβας) –είναι ένα μέλος του Πολιτικού Γραφείου του ΚΚ.

 «Ως γενική αρχή, στοχεύουμε στην προώθηση της παραπέρα αναβάθμισης του ρόλου της γυναίκας και των δικαιωμάτων ισότητας, ευκαιριών και  δυνατοτήτων που ενσωματώθηκαν στο Σύνταγμα μας, καθώς και στην εμβάθυνση αντικειμενικών και υποκειμενικών παραγόντων των υπολειμμάτων διακρίσεων που εξακολουθούν να υφίστανται στην κοινωνία και εμποδίζουν το βέλτιστο που επιδιώκουμε σε όλους τους τομείς οικονομικό, πολιτικό, κοινωνικό και οικογενειακό, προκειμένου να τα εξαλείψουμε».

Είναι οι ειδικοί άξονες του σχεδίου που στοχεύουν στη μεγαλύτερη συστηματικότητα σύμφωνα με τις συνδυασμένες δράσεις που προωθούν την ανάδειξη των γυναικών, χτυπώντας κάθε εμπόδιο που σχετίζεται με την απόλυτη ισότητα των φύλων.
Εκπαίδευση, κατάρτιση και ενημερωτικές δράσεις από την παιδική ηλικία, μέσω της εισαγωγής των ζητημάτων φύλου σε σχέδια και προγράμματα σε όλα τα επίπεδα της εκπαίδευσης ενθαρρύνοντας τις οικογένειες, τις κοινότητες, τα μέσα μαζικής ενημέρωσης, τις πολιτικές και φοιτητικές μαζικές οργανώσεις, να βάλουν στο επίκεντρο συζητήσεις και εκδηλώσεις του ρόλου των γυναικών, τόσο σε δημόσιο – κοινωνικό επίπεδο όσο και μέσα στο σπίτι.

Εντείνοντας την ανάπτυξη δημόσιωνκοινωνικών πολιτικών την προώθηση της συνεχούς εκπαίδευσης με προσεγγίσεις μεταξύ των φύλων στις οικογένειες και τις κοινότητες και φυσικά στους κρατικούς υπαλλήλους με ειδικά σεμινάρια.

Μεταξύ των τομέων που καλύπτονται από το σχέδιο δράσης, είναι η οικονομική ενδυνάμωση των γυναικών –να είναι παραγωγικές μέχρι τα βαθειά γεράματα (αυτή τη στιγμή περίπου ένα εκατομμύριο γυναίκες –βασικά στη σύνταξη, είναι οικονομικά ανενεργές, κάποιες από αυτές απλά φροντίζοντας ηλικιωμένους).

Συγκεκριμένη αναφορά γίνεται στη σεξουαλική υγεία λόγω και της μεγάλης διαφορετικότητας αντιμετώπισης του θέματος μέσα στην οικογένεια που καθημερινά αλλάζει).

Τα 44 μέτρα που του προγράμματος απευθύνονται σε όλους αυτούς τους στόχους αλλά και σε άλλους, όπως η δημιουργία κι άλλων παιδικών σταθμών και νηπιαγωγείων, γιατί ο σημερινός αριθμός με τη αύξηση του αριθμού των εργαζομένων γυναικών δεν επαρκεί ή δεν είναι δίπλα στο χώρο κατοικίας η δουλειάς.

Καθιερώνει και τη δέσμευση να αξιολογείται συστηματικά η συμμόρφωση, από τα τοπικά όργανα λαϊκής εξουσίας μέχρι τα ανώτερα σε συνεργασία με την Ομοσπονδία Γυναικών της Κούβας πρωταγωνιστή και σύμβουλο σε όλη αυτή τη διαδικασία.

  • 4.400.000 (~ 80%) είναι συνδικαλισμένες και αποτελούν
  • 53,22% του εργατικού δυναμικού στον κρατικό τομέα
  • 49% των επιστημόνων, της τεχνολογίας και της καινοτομίας
  • 53% του ερευνητικού προσωπικού (στοιχεία 2019), ενώ κατέχει το
  • 68% των εδρών της Εθνοσυνέλευσης

Με πληροφορίες από granma.cu & cubadebate.

Επιμέλεια Γιάννης Παπαγιάννης

Ετικέτες: ,

Δείτε ακόμα...