Στη Χάγη παραπέμπουν Αθήνα και Τίρανα την οριοθέτηση θαλάσσιων ζωνών

Συνάντηση Ν. Δένδια - Ιλίρ Μέτα, Αλβανία
Φώτο Αρχείου / Συνάντηση Ν. Δένδια – Ιλίρ Μέτα, Αλβανία / Πηγή: EUROKINISSI

Την παραπομπή του ζητήματος της οριοθέτησης των θαλασσίων ζωνών στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης συμφώνησαν οι κυβερνήσεις Ελλάδας και Αλβανίας, δρομολογώντας το κλείσιμο μιας ακόμη «εκκρεμότητας» που αποτελεί κρίκο στις ευρωατλαντικές διευθετήσεις στην περιοχή.

Η απόφαση ανακοινώθηκε μετά τη συνάντηση του υπουργού Εξωτερικών, Ν. Δένδια, με τον πρωθυπουργό της Αλβανίας, Έντι Ράμα.

«Έχοντας εξετάσει ενδελεχώς το ζήτημα, συμφωνήσαμε να προχωρήσουμε Ελλάδα και Αλβανία από κοινού στην υποβολή του ζητήματος αυτού στη διεθνή δικαιοσύνη, στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης», δήλωσε ο Ν. Δένδιας μετά τη συνάντηση. Η παραπομπή στη Χάγη προϋποθέτει την υπογραφή συνυποσχετικού, εφόσον δεν καταλήξουν οι διμερείς διαπραγματεύσεις. 

Ο υπουργός Εξωτερικών εξέφρασε τη στήριξη της ελληνικής κυβέρνησης στην ένταξη της Αλβανίας στην ΕΕ και συνολικά στην ευρωπαϊκή πορεία των Δυτικών Βαλκανίων.

Σε κάθε περίπτωση, η συμφωνία αυτή δεν φαίνεται να είναι άσχετη με το «μεγάλο συμβιβασμό» που προβλέπει ο ευρωατλαντικός σχεδιασμός για την περιοχή, δηλαδή τον ελληνοτουρκικό «διάλογο» με ορίζοντα τη συνεκμετάλλευση. Άλλωστε, το «μεγάλο συμβιβασμό» προετοίμασαν και οι συμφωνίες της ελληνικής κυβέρνησης με Ιταλία και Αίγυπτο, οι οποίες αποδέχθηκαν μειωμένη επήρεια των νησιών για την οριοθέτηση των θαλασσίων ζωνών.

Δείτε ακόμα...