Τη Δευτέρα 14 Οκτώβρη, στις 8 μ.μ., στην Αίθουσα Συνεδρίων του ΚΚΕ, στον Περισσό, θα φιλοξενηθεί η παράσταση «Τα Μαγικά Βουνά» των «Elephas tiliensis», η οποία πραγματοποιείται στο πλαίσιο του Επιστημονικού Συνεδρίου της ΚΕ του ΚΚΕ που θα πραγματοποιηθεί στις 21 και 22 Δεκέμβρη, με θέμα «”Η λογοτεχνία στα χρόνια της θύελλας” – Για τη συνάντηση της νεοελληνικής λογοτεχνίας με το έπος της ΕΑΜικής Αντίστασης και του ΔΣΕ (1940 – 1950)».
Το 1944, στα χωριά της Ηπείρου, στο πλαίσιο της 8ης Μεραρχίας του ΕΛΑΣ, σχηματίστηκε ο θίασος της «Λαϊκής Σκηνής». Ιδρυτής και εμψυχωτής του θιάσου ήταν ο Γιώργος Κοτζιούλας, ποιητής, πεζογράφος, αρθρογράφος, κριτικός, με μαχητική παρουσία στα Γράμματα ήδη από τα χρόνια του Μεσοπολέμου. Ο Κοτζιούλας, ως αντάρτης στη Μεραρχία, μετά από παρότρυνση των συναγωνιστών του ξεκίνησε να γράφει μονόπρακτα έργα με σκοπό την ψυχαγωγία και τη διαφώτιση τόσο των ανταρτών όσο και των κατοίκων των χωριών, και γρήγορα αντιλήφθηκε την ανάγκη δημιουργίας μόνιμου θιάσου, όπως και έγινε. Σε αυτόν συμμετείχαν άντρες και γυναίκες, μαχητές και μαχήτριες του ΕΛΑΣ, κάτοικοι των χωριών αλλά και κάτοικοι των κοντινών πόλεων που μετατάσσονταν από τον εφεδρικό στον μόνιμο ΕΛΑΣ ειδικά γι’ αυτόν τον σκοπό. Επρόκειτο για ερασιτέχνες ηθοποιούς, με κάποιους από αυτούς να έχουν περιορισμένη θεατρική εμπειρία ή μουσικές γνώσεις.
Οπως φανερώνει το υλικό που έχει διασωθεί (φωτογραφίες, υπηρεσιακά έγγραφα, καταγραφές και μαρτυρίες του ίδιου του Κοτζιούλα και λοιπών συντελεστών), ο θίασος είχε σημαντική δραστηριότητα, με πολλές περιοδείες στα χωριά και στις αντάρτικες ομάδες. Οι παραστάσεις των έργων, γραμμένων από τον ίδιο τον Κοτζιούλα σε απλή γλώσσα, με θέματα οικεία, που είχαν αντληθεί από τη ζωή του χωριού και την ΕΑΜική Αντίσταση, κινούσαν το ενδιαφέρον των θεατών, πολλοί από τους οποίους έβλεπαν θέατρο για πρώτη φορά στη ζωή τους. Είναι σημαντικό ότι τα 14 έργα που έγραψε ο Γιώργος Κοτζιούλας για τη «Λαϊκή Σκηνή» σώζονται ολόκληρα, δίνοντας και σήμερα την ευκαιρία να ανακαλύψει κανείς το περιεχόμενό τους και τη βαθιά τους σύνδεση με τις κοινωνικές συνθήκες που τα γέννησαν. Βασικό τους γνώρισμα είναι η συνειδητή προσπάθεια του Κοτζιούλα να αποτυπώσει την ψυχολογία και τη συνείδηση των ίδιων των ανθρώπων του χωριού, στους οποίους απευθυνόταν, ώστε τελικά να τους προβληματίσει και να τους κινητοποιήσει.
Αυτή η σημαντική πτυχή της Ιστορίας των αγώνων του λαού μας και συγχρόνως της ιστορίας του νεοελληνικού θεάτρου, η δραστηριότητα του θιάσου της «Λαϊκής Σκηνής» στο πλαίσιο του ΕΛΑΣ, ξεδιπλώνεται μπροστά μας στην παράσταση «Τα μαγικά βουνά» Η δραματουργία των Δημήτρη Αγαρτζίδη και Δέσποινας Αναστάσογλου (με τη συμβολή της δραματολόγου Ρόζυς Δούνια και του επίκουρου καθηγητή του Τμήματος Θεατρικών Σπουδών του ΕΚΠΑ Παναγιώτη Μιχαλόπουλου), που βασίστηκε στην έρευνα των διαθέσιμων ιστορικών πηγών για τη «Λαϊκή Σκηνή», αξιοποιεί με δημιουργικό τρόπο ένα σύνολο κειμένων. Δύο από τα μονόπρακτα του Γιώργου Κοτζιούλα, το «Ξύπνα Ραγιά» και η κωμωδία «Το πρόστιμο του δασικού» συνυφαίνονται με ημερολογιακά κείμενα και μαρτυρίες του ίδιου, με ποιήματα και τραγούδια της περιόδου ή και παλιότερα, αλλά και με σκηνές που γράφτηκαν από τους συντελεστές της παράστασης.
Η σκηνοθεσία είναι των Δημήτρη Αγαρτζίδη και Δέσποινας Αναστάσογλου.
Παίζουν οι Δ. Αγαρτζίδης, Δ. Αναστάσογλου, Μ. Γιαννάτου, Β. Κατσίκα, Α. Λάσκος.
- Η είσοδος θα γίνεται με προσκλήσεις. Διατίθενται από τις Οργανώσεις της ΚΟ Αττικής του ΚΚΕ.