70 νεκροί στο Νότιο Σουδάν από συγκρούσεις μεταξύ στρατού και αμάχων

Τουλάχιστον 70 άνθρωποι σκοτώθηκαν και δεκάδες τραυματίστηκαν κατά τη διάρκεια συγκρούσεων το Σαββατοκύριακο μεταξύ του στρατού του Νότιου Σουδάν και ένοπλων πολιτών, στη βόρεια-κεντρική πολιτεία Warrap, σύμφωνα με τα Ηνωμένα Έθνη.

Ο εκπρόσωπος Τύπου του ΟΗΕ, Στεφάν Ντουζάριτς, δήλωσε την Τρίτη ότι η ειρηνευτική αποστολή του παγκόσμιου οργανισμού στο Νότιο Σουδάν ανέφερε ότι “η βία προκλήθηκε από διαφωνία σχετικά με άσκηση αφοπλισμού που διεξάγεται στην περιοχή”.

Ο αφοπλισμός των αμάχων αποτελεί μέρος της πιο πρόσφατης ειρηνευτικής συμφωνίας που υπεγράφη μεταξύ του Προέδρου του Νότιου Σουδάν, Salva Kiir, και του αντιπάλου, Riek Machar, ο οποίος διορίστηκε αντιπρόεδρος τον Φεβρουάριο.

Το Νότιο Σουδάν κήρυξε ανεξαρτησία από το Σουδάν το 2011, αλλά βυθίστηκε σε έναν καταστροφικό εμφύλιο πόλεμο δύο χρόνια αργότερα, όταν ο Κιίρ, ένας εθνικός Ντίνκα, απέλυσε τον αναπληρωτή του, Ριέκ Ματσάρ, μέλος της αντίπαλης κοινότητας Νουέρ.

Ο James Mabior Makuei, ο σύμβουλος του Tonj East County στην πολιτεία Warrap, δήλωσε ότι η βία ξεκίνησε όταν οι πολίτες αρνήθηκαν να παραδώσουν τα όπλα τους σε στρατιώτες σε μια αγορά στην Ανατολή Tonj την Κυριακή.

Αρκετοί παρευρισκόμενοι συμμετείχαν στις μάχες που ακολούθησαν.

Η βία εξαπλώθηκε γρήγορα σε κοντινά χωριά, με ένοπλους πολίτες να επιτίθενται σε στρατιωτική βάση στην κοντινή πόλη Ρόμιτς το πρωί της Δευτέρας, σύμφωνα με τον εκπρόσωπο του στρατού Λουλ Ρουάι Κοάνγκ.

Πηγή: Aljazeera

Ετικέτες:

Δείτε ακόμα...