8η Μάρτη-συγκέντρωση Σωματείων-Μαζικών Φορέων-ΟΓΕ:

8η Μάρτη 2020 - Συγκέντρωση

Ο αγώνας συνεχίζεται για τα σύγχρονα δικαιώματα των γυναικών στην εργασία, τη μητρότητα, τον ελεύθερο χρόνο, για ζωή χωρίς εκμετάλλευση και καταπίεση, χωρίς πολέμους και προσφυγιά

Σε αντιιμπεριαλιστικό κλίμα και με πνεύμα αλληλεγγύης σε όλες τις γυναίκες του κόσμου, πραγματοποιήθηκε η συγκέντρωση μαζικών φορέων, σωματείων και της Ομοσπονδίας Γυναικών Ελλάδας, στο Σύνταγμα σήμερα, Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας.

Τα συνθήματα που κυριάρχησαν ήταν «8 Μάρτη σύμβολο αγώνα, θα μας οδηγεί και τούτο τον αιώνα», «Έξω το ΝΑΤΟ, να φύγουνε οι βάσεις, καμιά συμμετοχή στις επεμβάσεις», «Αλληλεγγύη το όπλο των λαών, όχι στο μίσος των εθνικιστών», «Λάστιχο ωράρια, δουλειά τις Κυριακές, είμαστε εργαζόμενες και όχι μηχανές» και «Ένωση και ΝΑΤΟ σφάζουν τους λαούς για των μονοπωλίων τους ανταγωνισμούς».

Ομόθυμη ήταν η καταδίκη της βαρβαρότητας της ΕΕ, του ΝΑΤΟ, που εξυπηρετώντας τα σχέδια των πολυεθνικών μονοπωλίων σπέρνουν πολέμους, διαλύουν χώρες, υποχρεώνουν λαούς στην προσφυγιά και τη μετανάστευση.

Τα σύγχρονα δικαιώματα των γυναικών στην εργασία, τη μητρότητα, τον ελεύθερο χρόνο, για ζωή χωρίς εκμετάλλευση και καταπίεση, χωρίς πολέμους και προσφυγιά είναι οι αιχμές του αγώνα που θα συνεχιστεί.

Κεντρική ομιλήτρια στη συγκέντρωση ήταν η πρόεδρος της ΟΓΕ Χριστίνα Σκαλούμπακα.

Όπως είπε, η 8η Μάρτη 2020 που είναι η Παγκόσμια Ημέρα της Εργαζόμενης Γυναίκας και αποτελεί την ημέρα σύμβολο αγώνα και διεκδίκησης για τις γυναίκες όλου του κόσμου.

Για το λόγο αυτό, συνέχισε, «η Ομοσπονδία Γυναικών Ελλάδας, χαιρετίζει όλες τις γυναίκες αγωνίστριες της ζωής, όλες τις εργαζόμενες και τις άνεργες, τις αυτοαπασχολούμενες της πόλης και της υπαίθρου, τις νέες μητέρες, τις φοιτήτριες, τις συνταξιούχους, τις πρόσφυγες και τις μετανάστριες.

Από τη σημερινή μας συγκέντρωση στέλνουμε μήνυμα αλληλεγγύης και συμπαράστασης σε όλες τις γυναίκες του κόσμου, που βιώνουν τη βαρβαρότητα που γεννά ο πόλεμος, που γεννούν οι ιμπεριαλιστικοί σχεδιασμοί ΗΠΑ, ΝΑΤΟ, ΕΕ, με τη στήριξη όλων των ελληνικών κυβερνήσεων.

Είμαστε στο πλευρό των γυναικών προσφύγων και μεταναστών, που μαζί με τα παιδιά τους εγκλωβίζονται στους ιμπεριαλιστικούς ανταγωνισμούς και τα παζάρια της τούρκικης κυβέρνησης με την ΕΕ, το ΝΑΤΟ.

Αυτοί οι ανταγωνισμοί ευθύνονται για τη διάλυση χωρών, τον ξεριζωμό λαών που εγκλωβίζει τους χιλιάδες πρόσφυγες και μετανάστες στα νησιά του Αιγαίου και τα ελληνοτουρκικά σύνορα στον Έβρο».

Νωρίτερα, στη συγκέντρωση χαιρέτησαν εκπρόσωποι σωματείων και φοιτητικών συλλόγων.

Η Γεωργία Νικολάου από την Ομοσπονδία Γάλακτος – Τροφίμων – Ποτών, η οποία μεταξύ άλλων, επισήμανε ότι

«η μέρα αυτή μπορεί να γίνει εφαλτήριο για μαζική συμμετοχή των εργαζόμενων γυναικών στα σωματεία, στις σωματειακές επιτροπές, στον αγώνα, στο ταξικά προσανατολισμένο εργατικό συνδικαλιστικό κίνημα.

Να ενταχθούν περισσότερες γυναίκες εργάτριες στην αγωνιστική στάση ζωής και τη διεκδίκηση για όλα όσα μας ανήκουν και μας στερούν η μεγαλοεργοδοσία, οι κυβερνήσεις της, η ΕΕ.»

Στο χαιρετισμό της, η Ανθή Πατσιώτη από την ΟΒΣΑ τόνισε:

«Οι αυτοαπασχολούμενες δίνουμε καθημερινά σκληρό αγώνα ώστε να ανταπεξέλθουμε στις ατέλειωτες επαγγελματικές και οικονομικές υποχρεώσεις, στις υποχρεώσεις στο σπίτι, στη φροντίδα παιδιών, ηλικιωμένων.

Λέμε “ως εδώ”, δεν θα ζήσουμε έτσι!

Μπαίνουμε στον αγώνα για να σταματήσει αυτή η ασχήμια!

Καλούμε τις γυναίκες αυτοαπασχολούμενες να πυκνώσουν τις γραμμές των σωματείων μας, των ενώσεων επαγγελματιοβιοτεχνών και εμπόρων, τους γυναικείους συλλόγους».

Εκ μέρους των Φοιτητικών Συλλόγων μίλησε η Μυρτώ Καλτικοπούλου μέλος της ΕΓ του ΜΑΣ και πρόεδρος του ΦΣ Φιλοσοφικής.

«Δεν αποδεχόμαστε οι σημερινές φοιτήτριες του Παιδαγωγικού να είναι οι αυριανές αναπληρώτριες με τη βαλίτσα στο χέρι που θα γυρίσουν τη μισή Ελλάδα για να δουλέψουν μακριά από τις οικογένειες τους.

Αφού αγοράσουν τα απαραίτητα «προσόντα», όπως τα ονομάζουν η ΕΕ και οι κυβερνήσεις.

Δε συμβιβαζόμαστε με την υποχρηματοδότηση των σχολών και της φοιτητικής μέριμνας που εντείνεται κάθε χρόνο.

Την ίδια ώρα που η τωρινή όσο και οι προηγούμενες κυβερνήσεις δίνουν δισεκατομμύρια στο ΝΑΤΟ.

Διεκδικούμε αύξηση της χρηματοδότησης για τα Πανεπιστήμια μέτρα προστασίας του γυναικείου οργανισμού στις σχολές, στις εστίες, προσλήψεις σε μόνιμο προσωπικό, δωρεάν γυναικολογικό έλεγχο και ιατρικές εξετάσεις για τις φοιτήτριες με ευθύνη του κράτους»

Ακολούθησε μουσική συναυλία.

Στο τέλος, η συγκέντρωση πορεύθηκε προς τα γραφεία της ΕΕ, όπου οι συγκεντρωμένοι έκαψαν τη σημαία της.

Ετικέτες:

Δείτε ακόμα...