9η Μάη του 1945: 77 χρόνια από την Αντιφασιστική Νίκη των Λαών

9 Μάη 1944 - Η Σημαία της Σοβιετικής Ένωσης στο Ράιχσταγκ στο Βερολίνο - Συντριβή των Ενόπλων Δυνάμεων της Ναζιστικής Γερμανίας από τον Κόκκινο Στρατό
9 Μάη 1944 – Η Σημαία της Σοβιετικής Ένωσης στο Ράιχσταγκ στο Βερολίνο – Συντριβή των Ενόπλων Δυνάμεων της Ναζιστικής Γερμανίας από τον Κόκκινο Στρατό

Εκδηλώσεις για τα 77 χρόνια από την Αντιφασιστική Νίκη των Λαών την 9η Μάη του 1945 προγραμματίζουν για τις επόμενες μέρες οι Οργανώσεις του ΚΚΕ και της ΚΝΕ και τα παραρτήματα ΠΕΑΕΑ – ΔΣΕ. Συγκεκριμένα: 

Την Παρασκευή 6 Μάη

 • Στη Λιβαδειά, οι Οργανώσεις του ΚΚΕ και της ΚΝΕ καλούν σε προβολή ταινίας στις 9 μ.μ. στα «γρασίδια» της Κρύας.

Το Σάββατο 7 Μάη

 • Οι ΚΟ 2ου Διαμερίσματος Αθήνας καλούν στις 8 μ.μ., σε εκδήλωση στην πλατεία Βαρνάβα στο Παγκράτι. Θα μιλήσει ο Λευτέρης Νικολάου Αλαβάνος, ευρωβουλευτής του ΚΚΕ.

Την Κυριακή 8 Μάη

 • Το Παράρτημα Πειραιά ΠΕΑΕΑ-ΔΣΕ και οι Κομματικές Οργανώσεις Δήμου Πειραιά του ΚΚΕ και της ΚΝΕ, θα καταθέσουν στεφάνι στις 11πμ, στην πλατεία Τερψιθέας, στο άγαλμα της Ηρώς Κωνσταντοπούλου.
 • Το Παράρτημα Κερατσινίου -Δραπετσώνας ΠΕΑΕΑ-ΔΣΕ και οι Κομματικές οργανώσεις Κερατσινίου – Δραπετσώνας του ΚΚΕ και της ΚΝΕ, στις 11πμ, θα καταθέσουν στεφάνι στο μνημείο της Ηλεκτρικής.
 • Η ΤΟ Ανατολικής Θεσσαλονίκης του ΚΚΕ διοργανώνει εκδήλωση στις 11 π.μ., στο δημοτικό αναψυκτήριο «Η Αρετσού» στην Καλαμαριά. Θα μιλήσει ο Κώστας  Παπαδάκης, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ, ευρωβουλευτής. Θα παρουσιαστούν αποσπάσματα από το έργο του Μάριου Πλωρίτη «Μπρεχτ και Χίτλερ» σε θεατρικό αναλόγιο.
 • To Παράρτημα Μελισσίων-Πεντέλης της ΠΕΑΕΑ-ΔΣΕ διοργανώνει εκδήλωση Τιμής και Μνήμης για την Αντιφασιστική Νίκη των Λαών και για τους 14 Πεντελιώτες-κομμουνιστές που εκτελέστηκαν την 1η Μάη του 44 στο Σκοπευτήριο της Καισαριανής  στις 11π.μ. στην  Πλατεία Ηρώων Πολυτεχνείου της Νέας Πεντέλης.
 • Το Παράρτημα Βέροιας της ΠΕΑΕΑ – ΔΣΕ διοργανώνει εκδήλωση στις 11 π.μ. στο μνημείο του Αντάρτη στην πλατεία Ελιάς στην Βέροια. 
 • Η Τομεακή Επιτροπή Ενεργειακού Κέντρου του ΚΚΕ και το Παράρτημα Πτολεμαΐδας της ΠΕΑΕΑ – ΔΣΕ διοργανώνουν εκδήλωση τιμής και μνήμης στο Μεσόβουνο, στις 11 π.μ., στο μνημείο των 3 Σοβιετικών στρατιωτών που έπεσαν ηρωικά υπερασπιζόμενοι τα χωριά Μεσόβουνο και Πύργοι.
 • Η ΤΕ Πιερίας ΚΚΕ και το Παράρτημα ΠΕΑΕΑ – ΔΣΕ Κατερίνης διοργανώνουν εκδήλωση στις 12 το μεσημέρι, στην κάτω Μηλιά, στο χώρο του μνημείου στην περιοχή Τάχνιστα, προς τιμήν των ΕΛΑΣιτών που θυσιάστηκαν πολεμώντας τους Γερμανούς ναζί στις 18 Απριλίου του 1943. Στην εκδήλωση θα μιλήσει ο Μιχάλης Αθανασούλας, μέλος της διοίκησης του παραρτήματος Κατερίνης της ΠΕΑΕΑ – ΔΣΕ ενώ αυτοκίνητα θα αναχωρήσουν από το πάρκο Κατερίνης στις 11:30 το πρωί.
 • Η Τομεακή Επιτροπή Χανίων του ΚΚΕ, το Τομεακό Συμβούλιο Χανίων της ΚΝΕ και το παράρτημα ΠΕΑΕΑ-ΔΣΕ Χανίων διοργανώνουν στις 11.30π.μ.,  εκδήλωση στον Γολγοθά Χανίων, τόπο θυσίας πάνω από 2500 κομμουνιστών και άλλων πατριωτών. Ανάμεσά τους και ο Βαγγέλης Κτιστάκης, μέλος της Κ.Ε και Γραμματέας της Επιτροπής Περιοχής Κρήτης του ΚΚΕ, που κατακρεουργήθηκε από τους Ναζί στις 16 Ιουνίου του 1944. Θα γίνει κατάθεση στεφάνων από αντιπροσωπείες του ΚΚΕ, της ΚΝΕ και της ΠΕΑΕΑ-ΔΣΕ. Την κεντρική ομιλία θα εκφωνήσει ο Σπύρος Αγριμάκης, Γραμματέας της Τομεακής Επιτροπής Χανίων του ΚΚΕ, ενώ χαιρετισμό θα απευθύνει ο Στέφανος Μυλωνάκης, αντιπρόεδρος του παραρτήματος ΠΕΑΕΑ-ΔΣΕ Χανίων.
 • Οι ΚΟΒ Σελίνου και το παράρτημα της ΠΕΑΕΑ-ΔΣΕ Χανίων, στις  7μ.μ., διοργανώνουν εκδήλωση, στο μνημείο του Βουτά Σελίνου, όπου τον Γενάρη του 1948, κατά τη διάρκεια μεγάλης επιχείρησης χωροφυλακής και ΜΑΫΔΩΝ, σκοτώθηκαν μαχητές του Δημοκρατικού Στρατού της περιοχής. Η κεντρική ομιλία θα γίνει από τον Γιώργο Γεωργιλάκη, στέλεχος του ΚΚΕ και Δημοτικός Σύμβουλος Σελίνου, ενώ σύντομο χαιρετισμό θα απευθύνει ο Μπάμπης Πετράκης πρόεδρος του παραρτήματος ΠΕΑΕΑ-ΔΣΕ Χανίων.
 • Στη Νάουσα θα πραγματοποιηθεί από την ΚΝΕ ιστορικός περίπατος σε περιοχές γύρω από την πόλη, όπου έδρασε ο ΕΛΑΣ.
 • Η ΤΕ Κοζάνης διοργανώνει εκδήλωση στις 11.30 π.μ., στο χώρο του Φυτώριου Σερβίων, όπου υπάρχει μνημείο προς τιμήν των κομμουνιστών που εκτελέστηκαν στο Κούρνοβο 6 Ioύνη 1943, στην Καισαριανή 1η Μάη 1944 και όλων των πεσόντων στο Ολοκαύτωμα των Σερβίων. Στην εκδήλωση θα μιλήσει ο Γιάννης Κανάτσιος, μέλος του Γραφείου Περιοχής Δυτικής Μακεδονίας και Γραμματέας της ΤΕ Κοζάνης του ΚΚΕ.

Τη Δευτέρα 9 Μάη

 • Η ΤΕ Νότιου Τομέα Αττικής του ΚΚΕ και η ΠΕΑΕΑ – ΔΣΕ διοργανώνουν εκδήλωση στις 8 μ.μ., στο μνημείο του Σοβιετικού Στρατιώτη στην Καλλιθέα. Θα μιλήσει η Αλέκα Παπαρήγα, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ
 • Η ΚΟ Ασπροπύργου του ΚΚΕ διοργανώνει εκδήλωση στις 7 μ.μ., στην πλατεία Γενοκτονίας Γκορυτσά Ασπροπύργου με ομιλητή τον Χρήστο Τσοκάνη, στέλεχος του ΚΚΕ.  
 • Τα παραρτήματα Κοκκινιάς και Κορυδαλλού ΠΕΑΕΑ-ΔΣΕ και οι Κομματικές Οργανώσεις Κοκκινιάς και Κορυδαλλού του ΚΚΕ και της ΚΝΕ, στις 7μμ, θα καταθέσουν στεφάνι στην πλατεία 17ης Αυγούστου (πλατεία Οσίας Ξένης).
 • Η ΤΕ Ημαθίας του ΚΚΕ οργανώνει εκδήλωση στις 6.30 μ.μ., στην Πλατεία Ειρήνης στη Νάουσα. Θα πραγματοποιηθεί ομιλία από τον Κώστα Σιδηρόπουλο, μέλος του ΓΠ της ΟΠ Κεντρικής Μακεδονίας του ΚΚΕ.
 • Οι οργανώσεις Λάρισας του ΚΚΕ και της ΚΝΕ και το παράρτημα της ΠΕΑΕΑ-ΔΣΕ, οργανώνουν εκδήλωση στις 8 μ.μ., στο μνημείο του πάρκου Αλκαζάρ
 • Το Παράρτημα Αρκαδίας της ΠΕΑΕΑ – ΔΣΕ διοργανώνει εκδήλωση στις 6 το απόγευμα στο μνημείο στον Άγιο Νικόλα στην Τρίπολη τιμώντας «τα 20 εκατομμύρια του σοβιετικού λαού, τις 500.000 στην Ελλάδα, τους 200 στην Καισαριανή, τους 40 στον Άγιο Θανάση, τους 224 στις Βίγλες Μεγαλόπολης, τους 300 στον Άγιο Νικόλα και τους 10 στην οδό Ταξιαρχών στη Τρίπολη, τους 19 στην Ψηλή Βρύση, τους 18 στην Αλέα, τους 18 στο Ίσιωμα Μεγαλόπολης, τους εκατοντάδες κατοίκους της Αρκαδίας που εκτελέστηκαν κατά τη διάρκεια των εκκαθαριστικών επιχειρήσεων των κατοχικών δυνάμεων και των συνεργατών τους, των ταγμάτων ασφαλείας».
 • Το Παράρτημα Λαυρίου της ΠΕΑΕΑ – ΔΣΕ καλεί σε εκδήλωση στις 7 μ.μ. στο μνημείο των 800 νεκρών από την κατοχική πείνα, δίπλα στον ΟΤΕ.
 • Η Τομεακή Επιτροπή Χανίων του ΚΚΕ, το Τομεακό Συμβούλιο Χανίων της ΚΝΕ και το παράρτημα ΠΕΑΕΑ-ΔΣΕ Χανίων διοργανώνουν κατάθεση στεφάνων στις 10π.μ. στο μνημείο Σοβιετικών Στρατιωτών στον Άγιο Λουκά, τιμώντας τους 33 Σοβιετικούς Στρατιώτες που έπεσαν στο νησί, την περίοδο 1941-1945.
 • Η ΚΟΒ Κισσάμου και το παράρτημα ΠΕΑΕΑ-ΔΣΕ Χανίων διοργανώνουν εκδήλωση στις 11 π.μ., στο Σφακοπηγάδι, στο σπίτι του Παναγιώτη Κορναράκη, στέλεχος του ΚΚΕ και αρχισυντάκτη του Ριζοσπάστη, που εκτελέστηκε με τους 200 κομμουνιστές της Καισαριανής από τους φασίστες Γερμανούς. Ομιλία θα γίνει από τον Γιώργο Κορναράκη, μέλος του Τομεακού Γραφείου Χανίων και της Επιτροπής Περιοχής Κρήτης του ΚΚΕ.
 • Οι Κομματικές Οργανώσεις του Πλατανιά ΚΚΕ και το παράρτημα Χανίων ΠΕΑΕΑ-ΔΣΕ στις 5 μ.μ., θα καταθέσουν λουλούδια στο μνημείο της Τομεακής Επιτροπής Χανίων του ΚΚΕ, προς τιμή του Θρασύβουλου Καλαφατάκη, στελέχους του ΚΚΕ και ενός από τους 200 εκτελεσμένους κομμουνιστές της Καισαριανής.
 • Οι Κομματικές Οργανώσεις Αχαΐας του ΚΚΕ και της ΚΝΕ και το Παράρτημα Πάτρας της ΠΕΑΕΑ-ΔΣΕ διοργανώνουν στις 7.30 μ.μ., στην πλατεία Υψηλών Αλωνιών εκδήλωση τιμής για την Μέρα της μεγάλης Αντιφασιστικής Νίκης των Λαών, αλλά και για τους 11 ΕΑΜίτες – κομμουνιστές που απαγχονίστηκαν στην πλατεία στα Ψηλαλώνια.
 • Η Τομεακή Οργάνωση Λευκάδας του ΚΚΕ διοργανώνει εκδήλωση στις  μ.μ., στην Εγκλουβή και περιλαμβάνει κατάθεση στεφάνων στο Μνημείο ΕΑΜ-ΕΛΑΣ-ΕΠΟΝ και ομιλία στην πλατεία της Εγκλουβής από τον Γ. Γάλλιο, στέλεχος του ΚΚΕ.
Ετικέτες: , , ,

Δείτε ακόμα...