9η Σύνοδος Κορυφής της Αμερικής: Ως την τελευταία στιγμή ο κατάλογος των συμμετεχόντων δεν ήταν βέβαιος (!)

9η Σύνοδος Κορυφής της Αμερικής στο Λος Άντζελες - Ιούνιος 2022
Φώτο Αρχείου / 9η Σύνοδος Κορυφής της Αμερικής στο Λος Άντζελες – Ιούνιος 2022

Συνεχίζεται σήμερα και ολοκληρώνεται αύριο η 9η Σύνοδος Κορυφής της Αμερικής, την οποία φιλοξενεί η αμερικανική κυβέρνηση στο Λος Άντζελες. Η Σύνοδος σημαδεύεται από την απαράδεκτη απόφαση των ΗΠΑ να αποκλείσει Κούβα, Βενεζουέλα και Νικαράγουα ως «χώρες που δεν λειτουργούν στο δημοκρατικό πλαίσιο», ξεσηκώνοντας αντιδράσεις. Η διοργάνωση είναι πολύ προβληματική, καθώς μέχρι και την τελευταία στιγμή ο κατάλογος των συμμετεχόντων δεν ήταν βέβαιος.

Χτες αργά ώρα Ελλάδας αναμενόταν η έναρξη της Συνόδου των 23 αρχηγών κρατών και αξιωματούχων της ηπείρου που συμμετέχουν, με την ομιλία του Αμερικανού Προέδρου Τζο Μπάιντεν. Μετά την υπόσχεση της αντιπροέδρου Καμάλα Χάρις για 1,9 δισ. δολάρια από αμερικανικές επιχειρήσεις τα οποία θα επενδυθούν σε χώρες της Κεντρικής Αμερικής προκειμένου να μειωθεί η μετανάστευση προς τις ΗΠΑ, ο Μπάιντεν ετοίμαζε ανακοίνωση για την εκπαίδευση 500.000 υγειονομικών στη Λατινική Αμερική με πρόγραμμα για το οποίο οι ΗΠΑ θα διαθέσουν 100 εκατ. δολάρια, υποτίθεται στο όνομα της βελτίωσης των συστημάτων Υγείας και της Ερευνας, αντλώντας εμπειρία από την πανδημία. Επίσης, αναλύσεις σε διάφορα ΜΜΕ επισήμαιναν ότι βασική αιχμή της παρέμβασης Μπάιντεν θα ήταν η αντιμετώπιση της Κίνας και της Ρωσίας, καθώς και η ανησυχητική για τις ΗΠΑ διείσδυσή τους εδώ και χρόνια στη Λατινική Αμερική, την οποία η Ουάσιγκτον εξακολουθεί να θεωρεί «πίσω αυλή» της, ζήτημα που προκαλεί αντιδράσεις.

Τον αποκλεισμό των τριών χωρών κατήγγειλαν οι σοσιαλδημοκράτες Πρόεδροι του Μεξικού, Αντρες Ομπραδόρ, της Βολιβίας, Λουίς Αρτσε, και της Ονδούρας, Ζιομάρα Κάστρο, οι οποίοι αρνήθηκαν να συμμετάσχουν αυτοπροσώπως, ενώ κριτικές φωνές ακούγονται και από άλλους Προέδρους που παρευρίσκονται, όπως της Χιλής, Γκαμπριέλ Μπόριτς, και της Αργεντινής, Αλμπέρτο Φερνάντες.

Το αφήγημα των ΗΠΑ περί «δημοκρατικών χωρών που συνεργάζονται» και ο τίτλος της Συνόδου («Χτίζοντας ένα βιώσιμο, ανθεκτικό και δίκαιο μέλλον») …δεν προχωράνε, καθώς ακόμα και στις ελεγχόμενες εκδηλώσεις, όπως η υποτιθέμενη «Σύνοδος της κοινωνίας των πολιτών», η αμερικανική κυβέρνηση και οι σύμμαχοί τους δέχονται αποδοκιμασίες. Χαρακτηριστικές ήταν οι περιπτώσεις του αντιδραστικού προέδρου του Οργανισμού Αμερικανικών Κρατών, Λουίς Αλμάργκο, και του ΥΠΕΞ των ΗΠΑ, Αντονι Μπλίνκεν, που αποδοκιμάστηκαν από εκπρόσωπο της Βολιβίας (απομακρύνθηκε με τη βία), ο οποίος τους κατήγγειλε για την αποδεδειγμένη στήριξή τους στο πραξικόπημα στη Βολιβία το 2019, που ανέτρεψε τον σοσιαλδημοκράτη εκλεγμένο Πρόεδρο Εβο Μοράλες.

Επίσης ο εκπρόσωπος του Μεξικού, υπουργός Εξωτερικών Μαρσέλο Εμπραντ, δήλωσε ότι θα θέσει θέμα να αρθεί ο απαράδεκτος χρηματοπιστωτικός και εμπορικός αποκλεισμός της Κούβας από τις ΗΠΑ, σημειώνοντας ότι πρέπει «να υπάρχει αμοιβαία αναγνώριση όλων με όλους και να αναπτυχθεί η συνεργασία των κρατών». Ωστόσο οι κινήσεις αυτές για το απόλυτα αναγκαίο της άρσης του αποκλεισμού δεν αναιρούν ότι επιδίωξη των αστικών τάξεων των χωρών της περιοχής είναι να χτυπηθεί το παράδειγμα της Κούβας και οι κατακτήσεις που έφερε στον λαό της ο σοσιαλισμός.

Δείτε ακόμα...