Η Επιχείρηση «CLEMENCEAU 21» ξεκίνησε με συμμετοχή και της ελληνικής Φρεγάτα «Κανάρης». Η Γαλλική πολεμική μηχανή με δύο υπερπόντιες και πολύμηνες ναυτικές αποστολές στέλνει σαφές μήνυμα στους πολεμικούς και οικονομικούς ανταγωνιστές της εντός και εκτός του ΝΑΤΟ και της ΕΕ. Η επιχείρηση «CLEMENCEAU 21» έρχεται να συμπληρώσει την Jeanne d’Arc 21 που ξεκίνησε αρχές Φλεβάρη 2021.
Η Φρεγάτα Κανάρης πλέει στα επικίνδυνα νερά της γαλλικής γεωστρατηγικής
Την Τετάρτη 24 Φεβρουαρίου 2021 η φρεγάτα (Φ/Γ) «Κανάρης» του Πολεμικού Ναυτικού εντάχθηκε στη Γαλλική Ναυτική Δύναμη TF-473, στη θαλάσσια περιοχή ανατολικά της Κορσικής. Η Ναυτική Δύναμη συνοδεύει το γαλλικό αεροπλανοφόρο «CHARLES DE GAULLE», στο πλαίσιο της επιχείρησης CLEMENCEAU 21.

Αφού πρώτα «συνεκπαιδεύτηκαν» με άλλα Νατοϊκά πολεμικά πλοία στα ανοιχτά της Σικελίας (Dynamic Manta 21), μεταξύ αυτών και ελληνικά και τουρκικά υποβρύχια, έβαλαν πλώρη για Ανατολική Μεσόγειο και Σουέζ.
Στη δύναμη του Αεροπλανοφόρου CHARLES DE GAULLE θα συμμετάσχουν από Γαλλία οι φρεγάτες «Auvergne» και «Provence», το αντιτορπιλικό «Chevalier Paul», το πετρελαιοφόρο «Var» κι ένα πυρηνοκίνητο υποβρύχιο. Αυτή τη ναυτική δύναμη θα ενισχύουν εκτός από την ελληνική Φρεγάτα «Κανάρης», το αντιτορπιλικό «USS Porter» των ΗΠΑ και η βέλγικη φρεγάτα «Leopold I».
Οι ανταγωνιστές των Γαλλικού κεφαλαίου από τα Βαλκάνια ως τον Ινδικό
Με την αποστολή «Clemenceau 21», το Γαλλικό Ναυτικό δείχνει τα δόντια του σε περιοχές στρατηγικού ενδιαφέροντος: Τη Μεσόγειο, τον Περσικό Κόλπο και τον Ινδικό Ωκεανό. Συνδυάζοντας μέσα επιτήρησης, προστασίας και στρατιωτικής παρέμβασης, η Γαλλία προσπαθεί να διατηρήσει την ικανότητά της να προστατεύσει τις επενδύσεις του γαλλικού κεφαλαίου. Ταυτόχρονα με τη στρατιωτική της παρουσία σε περιοχές και δρόμους πηγών και μεταφοράς ενέργειας κι εμπορευμάτων τονίζει το οικονομικό της ενδιαφέρον έναντι των Ρωσία, Κίνα και Ιράν. Ωστόσο από το κάδρο των ανταγωνιστών δεν απουσιάζουν οι ΗΠΑ, η Τουρκία και άλλες δυνάμεις του ΝΑΤΟ όπως και εντός της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Στις «Θέσεις» για το 21 Συνέδριο του ΚΚΕ αναφέρεται χαρακτηριστικά: «Την ίδια ώρα, στους ΝΑΤΟικούς κόλπους εκδηλώνονται όλο και περισσότερο αντιθέσεις ανάμεσα σε ΗΠΑ – Γερμανία ή σε ΗΠΑ – Γαλλία και Γαλλία – Γερμανία, αλλά και άλλες σημαντικές αντιθέσεις, όπως Τουρκίας – Γαλλίας ή Τουρκίας – Ελλάδας. Μέχρι στιγμής, οι αντιθέσεις αυτές διευθετούνται με προσωρινούς συμβιβασμούς, συχνά με «πυροσβεστικό» τρόπο, ωστόσο το «κουβάρι» τους περιπλέκεται όλο και περισσότερο, που ακόμη και αστικές πολιτικές δυνάμεις και αναλυτές προβληματίζονται για τη λειτουργικότητα και δυναμική της ιμπεριαλιστικής λυκοσυμμαχίας.» (Θέσεις της ΚΕ του ΚΚΕ για το 21ο Συνέδριο – 2ο Κείμενο, Θ. 11).
Η γαλλική στρατιωτική παρουσία ρίχνει λάδι στη φωτιά των πολεμικών και οικονομικών ανταγωνισμών σε περιοχές που ήδη φλέγονται από μικρότερους ή μεγαλύτερους πολέμους. Πρόκειται για περιοχές που η Γαλλία μαζί με «συμμάχους» κι ανταγωνιστές της σπέρνει εδώ και χρόνια τον όλεθρο, τη φτώχεια και την προσφυγιά.
«Clemenceau 21»: Μεσόγειος, Περσικός και Ινδικός Ωκεανός – «Πεδία βολής» του Γαλλικού Ναυτικού
Η Μεσόγειος καταλαμβάνει μια στρατηγική τοποθεσία: το 25% των παγκόσμιων θαλάσσιων μεταφορών ταξιδεύει μέσω αυτής. Από το 2011, το Γαλλικό Πολεμικό Ναυτικό εξασφάλισε μόνιμη παρουσία στην Ανατολική Μεσόγειο με ορμητήριο και σταθμό την Ελλάδα. Έτσι συμμετέχει, παρακολουθεί και παρεμβαίνει οικονομικά και στρατιωτικά στην Ανατολική Μεσόγειο και τη Μέση Ανατολή.
Η πολεμική παρουσία στον Περσικό Κόλπο, ο οποίος αποτελεί στρατηγική περιοχή επειδή περιβάλλεται από νευραλγικά σημεία για την παγκόσμια οικονομία (Στενά του Ορμούζ, το Πέρασμα του Μπαμπ-ελ-Μάντεμπ, και η διώρυγα του Σουέζ), αποτελεί αντικείμενο συνεχούς «προσοχής» από τη Γαλλία.
Ο Ινδικός Ωκεανός είναι η πύλη για το 25% του παγκόσμιου εμπορίου και το 75% των εξαγωγών της ΕΕ. Η Γαλλία είναι η μόνη ευρωπαϊκή χώρα που έχει μόνιμη στρατιωτική παρουσία στον Ινδικό Ωκεανό. Τα πλοία του Γαλλικού Ναυτικού διατηρούν τις υπερπόντιες κτήσεις της χώρας. Ταυτόχρονα κλιμακώνουν τους ανταγωνισμούς με άλλους ιμπεριαλιστές της περιοχής όπως η Σαουδική Αραβία, το Ιράν, οι Ινδίες, η Κίνα κ.α.

Επικίνδυνα πολεμικά σχέδια για τους λαούς της περιοχής
Οι πολεμικοί και γεωστρατηγικοί σχεδιασμοί της Γαλλίας αφορούν αποκλειστικά τα κέρδη και τα συμφέροντα των γαλλικών μονοπωλίων. Οι λαοί μόνο να χάσουν έχουν από την παρουσία και τη δολοφονική δράση τέτοιων πολεμικών σχηματισμών.
Η «Clemenceau 21» και η «Jeanne d’Arc 21» είναι τα ματωμένα νύχια του γαλλικού ιμπεριαλισμού από τη Μεσόγειο ως τον Ινδο-ειρηνικό Ωκεανό.
Η κυβέρνηση της ΝΔ έχει σοβαρή ευθύνη που σέρνεται στο άρμα του γαλλικού ιμπεριαλισμού. Μετατρέπει τον ελληνικό λαό σε στόχο των ανταγωνιστών της Γαλλίας. «Η επιθετικότητα της ελληνικής αστικής τάξης εκδηλώνεται και με την αποστολή ελληνικών στρατιωτικών δυνάμεων σε δεκάδες ιμπεριαλιστικές αποστολές στο εξωτερικό.» […] «Η εμπλοκή της αστικής τάξης της Ελλάδας στους ανταγωνισμούς εμπλέκει τη χώρα σε επικίνδυνες εξελίξεις, σε αιματηρούς σχεδιασμούς σε βάρος άλλων λαών, ενώ η εργατική τάξη και οι λαϊκές δυνάμεις μετατρέπονται σε όμηρο των ιμπεριαλιστικών πολέμων.» (Θέσεις της ΚΕ του ΚΚΕ για το 21ο Συνέδριο – 2ο Κείμενο, Θ. 15)
Η Φρεγάτα Κανάρης και το πλήρωμά της δεν έχουν καμία δουλειά με τους Γάλλους ιμπεριαλιστές.
Να επιστρέψουν στις ελληνικές θάλασσες όλες οι ναυτικές μονάδες που διατίθενται από την ελληνική κυβέρνηση σε ιμπεριαλιστικές αποστολές, όπως είναι η «Clemenceau 21».
Γαρδίκης Νίκος



