Άρθρο Τατιάνας Γόντικα, μέλος του ΔΣ του Φοιτητικού Συλλόγου Ιατρικής Πανεπιστημίου Κρήτης
Οι φοιτητές στις Ιατρικές σχολές της χώρας βλέποντας τον τεράστιο αγώνα που δίνουν αυτές τις μέρες οι γιατροί, οι νοσηλευτές και το υπόλοιπο υγειονομικό προσωπικό στα δημόσια νοσοκομεία ενάντια στην εξάπλωση της πανδημίας του κορονοϊού, για να σωθούν ανθρώπινες ζωές, παίρνουμε δύναμη και θάρρος και στεκόμαστε αλληλέγγυοι δίπλα στους υγειονομικούς και στις διεκδικήσεις τους που πρέπει να είναι διεκδικήσεις όλων. Εμπνεόμαστε από την αγωνιστική στάση των συναδέλφων γιατρών της ΟΕΝΓΕ. Αποφασίσαμε την έμπρακτη στράτευση μας στην αντιμετώπιση της πανδημίας και ζητήσαμε να αξιοποιηθούμε στο εθνικό σύστημα υγείας με τις γνώσεις που έχουμε αποκτήσει ως τελειόφοιτοι, προσφέροντας τις υπηρεσίας μας όπου κριθεί αναγκαίο.
Έχοντας επίγνωση των αναγκών που υπάρχουν και συνεχώς θα αυξάνονται με βάση τις εκτιμήσεις, οι εκλεγμένοι με την Πανσπουδαστική Κίνηση Συνεργασίας, καταθέσαμε πρόταση στους συλλόγους μας και στον Σύλλογο Ιατρικής Πανεπιστημίου Κρήτης, να μπει σε θέση μάχης ώστε να συμβάλλουμε από το δικό μας μετερίζι, με την πείρα και τις γνώσεις μας, ενώνοντας τη φωνή μας με τους μαχόμενους υγειονομικούς και τις διεκδικήσεις τους.
Η συμβολή των τελειόφοιτων και αποφοίτων σε αυτή τη μάχη δεν είναι συναίνεση! Είναι στάση διαμαρτυρίας αλλά και λαϊκής αλληλεγγύης απέναντι στις εγκληματικές πολιτικές τόσο της σημερινής, όσο και των προηγούμενων κυβερνήσεων στον τομέα της Υγείας, στην υποχρηματοδότηση και την υποστελέχωση του Ε.Σ.Υ που έκοψαν και έραψαν διαχρονικά τα τελευταία χρόνια όλες οι κυβερνήσεις που άφησαν πάνω από 30.000 κενά στο ΕΣΥ για να αβαντάρουν την επιχειρηματική δράση στην υγεία και ταυτόχρονα έδιωξαν συναδέλφους γιατρούς άνεργους κατά χιλιάδες στο εξωτερικό. Ταυτόχρονα, είναι στήριγμα στον αγώνα των νοσοκομειακών γιατρών, των σωματείων υγειονομικών, της ΟΕΝΓΕ. Απαιτούμε και δίνουμε όλες μας τις δυνάμεις για να παρθούν τώρα μέτρα με αύξηση της χρηματοδότησης, με εξοπλισμό όλων των αναγκαίων υλικών, με άνοιγμα όλων των ΜΕΘ, με επίταξη όλων των ιδιωτικών κλινικών, με προσλήψεις όλου του αναγκαίου δυναμικού, να παρθούν μέτρα υγιεινής και προστασίας των ίδιων των υγειονομικών κ.α.
Οι αποφάσεις των Ιατρικών σχολών που έχουν παρθεί καθώς και το μεγάλο ενδιαφέρον των φοιτητών αποδεικνύει ότι οι φοιτητές της ιατρικής, οι νέοι αυριανοί επιστήμονες δεν μένουν σιωπηλοί αλλά δυνατοί και μπροστά στον αγώνα για τις σύγχρονες ανάγκες μας καις την υγεία!
Νομίζουμε ότι είναι σημαντικό και καλούμε και τους τελειόφοιτους φοιτητές της στρατιωτικής Ιατρικής που πιστεύουμε ότι έχουν τις ίδιες με εμάς ανησυχίες να συμβάλλουν στην προσπάθεια που κάνουμε να βοηθήσουμε τόσο για την αντιμετώπιση της πανδημίας όσο και για να ικανοποιηθούν τα αιτήματα των σωματείων των υγειονομικών.
Τατιάνα Γόντικα,
μέλος του ΔΣ του Φοιτητικού Συλλόγου Ιατρικής Πανεπιστημίου Κρήτης



