Τριμερής Ελλάδας – Κύπρου – Ισραήλ: “Πραγματιστική συμμαχία” υπό τις ευλογίες του ΝΑΤΟ

Τριμερής συνάντηση των υπουργών εξωτερικών Ελλάδας - Κύπρου - Ισραήλ
Τριμερής συνάντηση των υπουργών εξωτερικών Ελλάδας – Κύπρου – Ισραήλ / Πηγή: Eurokinissi

Η εμβάθυνση της λεγόμενης «πραγματιστικής συμμαχίας» – όπως την χαρακτήρισε ο Ισραηλινός ΥΠΕΞ – στη Μέση Ανατολή και την Ανατολική Μεσόγειο, μέσα από τα διάφορα πολυμερή σχήματα που στήνονται υπό τις ευλογίες των ΗΠΑ – ΝΑΤΟ, βρέθηκε στο επίκεντρο της τριμερούς συνόδου των υπουργών Εξωτερικών Ελλάδας – Κύπρου – Ισραήλ που πραγματοποιήθηκε σήμερα Κυριακή στην Ιερουσαλήμ.

Επισήμως, η ατζέντα της πρώτης τέτοιας συνόδου μετά τον σχηματισμό της νέας ισραηλινής κυβέρνησης περιλάμβανε τα επόμενα βήματα για την ενίσχυση της συνεργασίας στην πολιτική προστασία, στην κλιματική αλλαγή και την καταπολέμηση της πανδημίας, καθώς και τις εξελίξεις στην Ανατολική Μεσόγειο, στη Μέση Ανατολή και τη Βόρεια Αφρική.

Αποτυπώνοντας τις πραγματικές στοχεύσεις σε αυτό το πλαίσιο, ο υπουργός Εξωτερικών του Ισραήλ, Γ. Λαπίντ, υπογράμμισε στις δηλώσεις του ότι μια «πραγματιστική συμμαχία» αναδύεται στη Μέση Ανατολή και την Ανατολική Μεσόγειο.

Ο ίδιος πρόσθεσε ότι αυτή η συμμαχία, που περιλαμβάνει τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, το Μπαχρέιν, την Ιορδανία, την Αίγυπτο, την Κύπρο, την Ελλάδα και άλλους, αποτελεί «κομβικό παράγοντα για όσα συμβαίνουν στην περιοχή. Μια μετριοπαθής, πραγματιστική συμμαχία με προοπτική».

Ανέφερε επίσης ότι οι τρεις υπουργοί συζήτησαν «τοπικές» και «πιο μακρινές προκλήσεις», χωρίς να δώσει παραπέρα λεπτομέρειες.

Ο Ελληνας υπουργός Εξωτερικών, Ν. Δένδιας, ανέφερε ότι «η ισχυρή θετική ώθηση στην τριμερή εταιρική σχέση Ελλάδας – Κύπρου – Ισραήλ και η κοινή βούληση για ενίσχυση της συνεργασίας βρίσκονται στο επίκεντρο». Πέρα από τα θέματα της ατζέντας ανέφερε ότι συζήτησαν τις «εξαιρετικά ανησυχητικές εξελίξεις στην ευρύτερη περιοχή». Κατήγγειλε δε εκείνους που προωθούν στην περιοχή θρησκευτικό εξτρεμισμό και τρομοκρατία, χρησιμοποιώντας παράλληλα το Μεταναστευτικό ως εργαλείο εξωτερικής πολιτικής.

Ο Ν. Δένδιας υπογράμμισε επίσης τη σημασία της ενεργειακής συνεργασίας σε ένα ευρύ φάσμα τομέων, συμπεριλαμβανομένων των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας και της διασυνδεσιμότητας.

Ο υπουργός Εξωτερικών της Κύπρου, Ν. Χριστοδουλίδης, χαρακτήρισε τη σημερινή συνάντηση μια «απτή επιβεβαίωση» για τη «στρατηγική φύση αυτής της συνεργασίας, που είναι εδώ για να μείνει».

Οι υπουργοί Εξωτερικών Ελλάδας και Κύπρου θα συναντηθούν επίσης με τον Πρόεδρο του Ισραήλ, Ισαάκ Χέρτζογκ, τον Ισραηλινό πρωθυπουργό Ν. Μπένετ και τον υπουργό Ενέργειας της χώρας, Κ. Ελχαράρ.

Δείτε ακόμα...