Χτες αναμενόταν να ξεκινήσει στα Τίρανα η νέα Σύνοδος Κορυφής της πρωτοβουλίας «Ανοιχτά Βαλκάνια», του σχήματος που επισημοποίησαν πριν κάποιους μήνες Αλβανία, Σερβία και Βόρεια Μακεδονία.
Σερβικά και αλβανικά ΜΜΕ επικαλούνταν πηγές, σύμφωνα με τις οποίες η συνάντηση θα κατέληγε στην υπογραφή συμφωνιών για ενίσχυση της συνεργασίας σε τομείς όπως η αγροτική ανάπτυξη, η ελεύθερη πρόσβαση στην αγορά εργασίας των τριών χωρών, το εμπόριο. Η συνάντηση αναμένεται να ολοκληρωθεί σήμερα.
Το Σαββατοκύριακο, ο Αλβανός πρωθυπουργός Εντι Ράμα, ο Σέρβος Πρόεδρος Αλ. Βούτσιτς και ο πρωθυπουργός της Βόρειας Μακεδονίας Ζόραν Ζάεφ, με κοινή επιστολή τους επανέφεραν τη δυσαρέσκεια που προκαλεί η συνεχιζόμενη «εμπλοκή» στην πορεία ένταξής τους στην ΕΕ.
«Εδώ και καιρό οι πολίτες των Δυτικών Βαλκανίων (…) έμειναν εκτός», αναφέρουν, προσθέτοντας ότι «η επιθυμία του λαού μας να γίνει μέλος της οικογένειας της ΕΕ έχει κατά καιρούς αγνοηθεί (…). Αυτό έχει οδηγήσει σε απογοήτευση, αστάθεια, μετανάστευση και έλλειψη μεγάλων επενδύσεων». Μεταξύ άλλων σημείωσαν ότι «εμείς, ως ηγέτες των χωρών μας, μπορούμε να αποφασίσουμε να μείνουμε και να μεμψιμοιρούμε ή να δράσουμε. Επιλέξαμε το δεύτερο», μνημονεύοντας τη συμφωνία που υπογράφτηκε τον Νοέμβρη του 2019 για την «προκαταρκτική συμφωνία για την προώθηση της λεγόμενης “Διαδικασίας του Βερολίνου”», στην οποία συμμετέχουν και οι 6 χώρες των Δυτικών Βαλκανίων, δηλαδή και Μαυροβούνιο, Βοσνία – Ερζεγοβίνη, Κόσοβο, που ωστόσο μέχρι σήμερα δεν συμμετέχουν στα «Ανοιχτά Βαλκάνια».
Σημειώνουν ακόμη πως «συχνά κατηγορούμενοι ως η “μπαρουταποθήκη” της Ευρώπης, εμείς ως υπεύθυνοι ηγέτες δεν μπορούμε να επιτρέψουμε στην περιοχή μας να επιστρέψει στους εφιάλτες του παρελθόντος, ενώ η ΕΕ δεν είναι σε θέση να κάνει περισσότερα για τη διεύρυνση σε αυτό το στάδιο», αλλά σπεύδουν να διευκρινίσουν πως «τα “Ανοιχτά Βαλκάνια” δεν είναι μια παρηγορητική κατάκτηση αντί της ένταξης στην ΕΕ, αλλά μάλλον ένα μεγάλο βήμα προς αυτήν».
Εκφράζονται δε ευχαριστίες προς «ορισμένους Ευρωπαίους ηγέτες» και την «αμερικανική κυβέρνηση», που «έχουν ήδη εκφράσει την υποστήριξή τους» στην Πρωτοβουλία και καλούν «ολόκληρη την ΕΕ να ενωθεί και να υποστηρίξει πλήρως τα “Ανοιχτά Βαλκάνια” και να παροτρύνει τους άλλους γείτονες να μετατρέψουν την πρωτοβουλία μας από ανάγκη σε δράση».



