Πρόωρες διεξάγονται στην Πορτογαλία την ερχόμενη Κυριακή, καθώς το ΚΚ Πορτογαλίας και το «Αριστερό Μπλοκ» που στήριζαν την σοσιαλδημοκρατική κυβέρνηση μειοψηφίας του Αντ. Κόστα, καταψήφισαν τον κρατικό προϋπολογισμό του 2022 τον περασμένο Οκτώβρη.
Σύμφωνα με τις τελευταίες δημοσκοπήσεις το κυβερνών Σοσιαλιστικό Κόμμα (PS) βρίσκεται τα ίδια επίπεδα με τις εκλογές του 2019, όταν έλαβε 36% των ψήφων και 108 από τις 230 έδρες στο κοινοβούλιο.
Βασικός του αντίπαλος είναι το «κεντρώο» Σοσιαλδημοκρατικό Κόμμα (PSD) που υπόσχεται μείωση στη φορολογία των επιχειρηματικών ομίλων, διατηρώντας παράλληλα τον «έλεγχο» και τις περικοπές δαπανών της σημερινής κυβέρνησης. Ο επικεφαλής του κόμματος, Ρ. Ρίο, έχει προτείνει να δοθεί ανοχή στο Σοσιαλιστικό Κόμμα να κυβερνήσει για «τουλάχιστον δύο χρόνια» εάν κερδίσει τις εκλογές χωρίς πλειοψηφία, για να προχωρήσουν στην Πορτογαλία αναγκαίες μεταρρυθμίσεις, ελπίζοντας πως το ίδιο θα κάνει και το Σοσιαλιστικό Κόμμα σε περίπτωση που κερδίσει το PSD.
Δημοσκόπηση της Aximage την Τρίτη, έδειξε μεγάλη αύξηση στην υποστήριξη προς το PSD, στο 34,4% από 28,5% μία εβδομάδα νωρίτερα.
Το «Αριστερό Μπλοκ» εισπράττει την «δυσαρέσκεια» ότι ευθύνεται για τις πρόωρες εκλογές και οι δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι θα χάσει κάποιες έδρες και πιθανά την τρίτη θέση. Κοντά στην τρίτη θέση εμφανίζεται το ακροδεξιό «Αρκετά!» (Chega) που ιδρύθηκε το 2019.
Επίσης στις δημοσκοπήσεις και η συμμαχία Πορτογαλικού ΚΚ – Πρασίνων εμφανίζεται να χάνει ορισμένες από τις 10 έδρες.
Σημαντικά μειωμένο εμφανίζεται το «συντηρητικό» CDS-PP, που είναι παραδοσιακός σύμμαχος του PSD, χάνοντας ψηφοφόρους προς τα δεξιά Chega και «Φιλελεύθερη Πρωτοβουλία» (IL). Το τελευταίο, από μία έδρα, εμφανίζεται να λαμβάνει ακόμη και πέντε.
Το «οικολογικό» PAN έχει στηρίξει την κυβέρνηση των Σοσιαλιστών σε διάφορες περιστάσεις και θεωρείται ενδεχόμενος «ρυθμιστής» του πολιτικού σκηνικού, μαζί με το «οικολογικό» κόμμα Livre, σχηματίζοντας ίσως ισχνή πλειοψηφία με το PS.



