Ουκρανία : Η ρωσική διοίκηση στην περιοχή Ζαπορίζια ανακοίνωσε τη διεξαγωγή δημοψηφίσματος για την ένωσή της με την Ρωσία

Ρώσος αξιωματούχος εγκατεστημένος στην περιοχή της νότιας Ουκρανίας που βρίσκεται υπό τον έλεγχο της Μόσχας ανακοίνωσε σήμερα ότι στις αρχές του φθινοπώρου ενδέχεται να διεξαχθεί δημοψήφισμα για την ένωση της περιοχής με την Ρωσία.

Στην ανακοίνωση του επικεφαλής της κατοχικής διοίκησης στη Ζαπορίζια, Γιεβγκένι Μπαλίτσκι, αναφέρει ότι «οι μηχανισμοί διεξαγωγής δημοψηφίσματος βρίσκονται υπό διαμόρφωση. Το δημοψήφισμα θα καθορίσει τι θέλουν οι κάτοικοι της περιοχής Ζαπορίζια και πώς θέλουν να ζήσουν».

Το πρακτορείο Ria Novosti επικαλείται έναν άλλο αξιωματούχο ο οποίος φέρεται να δήλωσε ότι το δημοψήφισμα αναμένεται να διεξαχθεί το πρώτο δεκαπενθήμερο του Σεπτεμβρίου.

Οι ρωσικές δυνάμεις έχουν καταλάβει το μεγαλύτερο μέρος της περιοχής Ζαπορίζια κατά μήκος της νότιας ακτής της Ουκρανίας, αλλά ο στρατός της Ουκρανίας εξακολουθεί να ελέγχει το βόρειο τμήμα, συμπεριλαμβανομένης της πόλης Ζαπορίζια, του μεγαλύτερου αστικού κέντρου, όπου κατοικεί πάνω από το ήμισυ του προπολεμικού πληθυσμού της περιοχής.

Ανάλογο δημοψήφισμα σχεδιάζεται και στην περιοχή της Χερσώνας, βόρεια της Κριμαίας.

Το Κρεμλίνο λέει ότι η ψηφοφορία είναι ζήτημα των αξιωματούχων των περιφερειών αυτών και δεν σχολίασε την προοπτική της ένταξης τον οντοτήτων αυτών στην Ρωσία.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ, Reuters

Ετικέτες: ,

Δείτε ακόμα...