Τουρκία – Σουηδία: «Πολύ αρνητικό μέτρο» κατά την Άγκυρα η μη έκδοση του δημοσιογράφου Μπουλέντ Κενές

Ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου χαρακτήρισε σήμερα «πολύ αρνητικό μέτρο» από την πλευρά της Σουηδίας, την άρνηση του σουηδικού Ανώτατου Δικαστηρίου να εκδώσει τον δημοσιογράφο Μπουλέντ Κενές, κάτι που έχει ζητήσει προσωπικά ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

«Η απόρριψη του αιτήματός μας για την έκδοση του Μπουλέντ Κενές είναι ένα πολύ αρνητικό μέτρο. Αυτοί που συμμετείχαν στο πραξικόπημα πρέπει να σταλούν πίσω στην Τουρκία», δήλωσε ο υπουργός σε συνέντευξη Τύπου στην Άγκυρα.

Τον περασμένο μήνα ο Ερντογάν είχε κατονομάσει τον Κενές ως ένα πρόσωπο που η Άγκυρα θέλει να εκδοθεί από τη Σουηδία ως προϋπόθεση για να εγκρίνει η Άγκυρα την ένταξη της Στοκχόλμης στο ΝΑΤΟ.

Η Τουρκία είχε προβάλει αντιρρήσεις στην ένταξη Σουηδίας και Φινλανδίας στο ΝΑΤΟ, ισχυριζόμενη ότι φιλοξενούν άτομα που είχαν «τρομοκρατική δράση» στην Τουρκία.

Στη διάρκεια της τελευταίας συνόδου του ΝΑΤΟ τον Ιούνιο, και μετά από σκληρά παζάρια, η Άγκυρα, η Στοκχόλμη και το Ελσίνκι υπέγραψαν μνημόνιο συμφωνίας, που προέβλεπε την «έκδοση τρομοκρατών» στην Τουρκία, σε αντάλλαγμα για την άρση των τουρκικών αντιρρήσεων.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ, AFP, Reuters

Ετικέτες: , ,

Δείτε ακόμα...