Τη λαϊκή ρήση «να σε κάψω Γιάννη, να σε αλείψω λάδι» χρησιμοποίησε μιλώντας στην Ολομέλεια της Βουλής ο βουλευτής του ΚΚΕ, Γιώργος Λαμπρούλης για να χαρακτηρίσει την Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου της κυβέρνησης για την πλημμυροπαθή Θεσσαλία.
Επί της ουσίας η ΠΝΠ αφορά στην προσωρινή αναστολή, με ημερομηνία λήξης, του κυνηγιού της λαϊκής στέγης και περιουσίας για χρέη και «κόκκινα» δάνεια προς τις τράπεζες και τα funds στη Θεσσαλία.
Ο Γ. Λαμπρούλης θύμισε ότι είναι κατεύθυνση της ΕΕ η απομείωση των «κόκκινων» δανείων, για τη σωτηρία των τραπεζών και κατήγγειλε το νομοθετικό πλαίσιο που έφτιαξαν όλοι όσοι κυβέρνησαν και κυβερνούν στη βάση των κατευθύνσεων της ΕΕ που αρπάζει τον μόχθο των λαϊκών οικογενειών. Όπως είπε, εξαιτίας των αντιλαϊκών πολιτικών όλων των κυβερνήσεων οδηγήθηκαν χιλιάδες λαϊκά νοικοκυριά στο να μην μπορούν να αποπληρώσουν τα χρέη τους.
Όσον αφορά στις αποζημιώσεις που εξαγγέλθηκαν για τους πλημμυροπαθείς της Θεσσαλίας, όχι μόνο είναι ψίχουλα και δεν έχουν σχέση με το αναγκαίο αίτημα για 100% κάλυψη των ζημιών, αλλά δεν έχουν δοθεί κιόλας, ούτε καν ένα ευρώ, σε πολλούς πληγέντες. Για παράδειγμα εργαζόμενοι βιομηχανιών στον Νομό Λάρισας που βγήκαν σε αναστολή εργασίας δεν έχουν πάρει τίποτα ακόμα.
Ο Γ. Λαμπρούλης κατήγγειλε ακόμα όλους όσοι κυβέρνησαν τα τελευταία χρόνια και άφησαν τη Θεσσαλία να πνιγεί, ενώ θα μπορούσαν να είχαν πάρει μέτρα για την προστασία του λαού. Αντίθετα, επικαλέστηκαν το κόστος των αντιπλημμυρικών έργων και άφησαν τον λαό έρμαιο. Και πρόσθεσε ότι ο λαός δίνει μεγάλη μάχη, καθώς είδε τους κόπους μιας ζωής πνιγμένους εξαιτίας της επιλεκτικής ανικανότητας του αστικού κράτους.
Επίσης έκανε λόγο για προκλητική εγκατάλειψη των πληγέντων, με την καθυστέρηση αποκατάστασης υποδομών, όπως δρόμοι, σχολεία, Κέντρα Υγείας, ύδρευση την οποία απέδωσε στην επιλεκτική ανικανότητα του κρατικού μηχανισμού.
Με βάση τα παραπάνω, τόνισε πως πρέπει να παρθούν άμεσα και ουσιαστικά μέτρα στήριξης των κατοίκων, στη βάση των αναγκών τους. Και κάλεσε την κυβέρνηση να βρει τα χρήματα από τα δισεκατομμύρια του Ταμείου Ανάκαμψης που προορίζονται για το μεγάλο κεφάλαιο και από τη φορολογία των επιχειρηματικών ομίλων και όχι από τη φοροληστεία του λαού.
Ακόμα κάλεσε τον λαό της περιοχής να δυναμώσει τώρα η συλλογική διεκδίκηση και δράση και να σημαδέψει την πολιτική του κέρδους που θυσιάζει ζωές και περιουσίες. Το ΚΚΕ ψηφίζει «παρών» στην Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου.
Να δυναμώσει η αλληλεγγύη στον παλαιστινιακό λαό
Στην αρχή της ομιλίας του ο βουλευτής του ΚΚΕ εξέφρασε την αμέριστη αλληλεγγύη στον Παλαιστινιακό λαό και στο δικαίωμά του να υπερασπίζεται τη χώρα του ενάντια στην ξένη κατοχή.
Όπως είπε, τόσο η κυβέρνηση όσο και ο ΣΥΡΙΖΑ, που με τις ανακοινώσεις και τη στάση τους στηρίζουν τις κατοχικές δυνάμεις, είναι εκτεθειμένοι. Όπως επίσης και για το γεγονός ότι αρνούνται να προχωρήσουν στην αναγνώριση του παλαιστινιακού κράτους που ψηφίστηκε με ομόφωνη απόφαση της Βουλής το 2015.
Ο Γ. Λαμπρούλης τόνισε ότι όλα τα αστικά κόμματα και επιτελεία με πλήρη ευρωΝΑΤΟική ευθυγράμμιση στήνουν στο απόσπασμα το δικαίωμα του Παλαιστινιακού λαού να αντιστέκεται. Κατήγγειλε τις φρικαλεότητες σε βάρος του Παλαιστινιακού λαού από το κράτος του Ισραήλ και όσους καλούν τον λαό να συνταχθεί με το κατοχικό ισραηλινό κράτος και τη λογική των ίσων αποστάσεων.
Αυτό που επείγει, είπε, είναι να δυναμώσει η αλληλεγγύη στον Παλαιστινιακό λαό, να μην υπάρξει καμία εμπλοκή ελληνικών δυνάμεων στη σφαγή και να στηριχτεί το αναφαίρετο δικαίωμα της Παλαιστίνης για πατρίδα και αντίσταση σε βάρος των κατακτητών, με πρωτεύουσα την Ανατολική Ιερουσαλήμ, στα σύνορα του 1967, με απελευθέρωση όλων των πολιτικών κρατουμένων.



