Ο πρόεδρος της Αιγύπτου ’Αμπντελ Φάταχ αλ Σίσι ανακοίνωσε σήμερα ότι τα έσοδα από τη Διώρυγα του Σουέζ, μία από τις κυριότερες πηγές συναλλάγματος στη χώρα, «μειώθηκαν κατά 40-50%» από την αρχή του έτους, μετά τις επιθέσεις των Χούθι της Υεμένης κατά πλοίων στην Ερυθρά Θάλασσα.
Από τον Νοέμβριο, οι Χούθι λένε πως στοχοθετούν πλοία που συνδέονται με το Ισραήλ ή τους συμμάχους του ως ένδειξη αλληλεγγύης προς τους Παλαιστίνιους στη Λωρίδα της Γάζας που βομβαρδίζεται ανελέητα απ΄΄ο τον ισραηλινό στρατό.
Οι επιθέσεις των Χούθι οδήγησαν πολλούς πλοιοκτήτες κάνουν τον περίπλου της Αφρικής και να μην διαπλέουν την Ερυθρά Θάλασσα και τη Διώρυγα τους Σουέζ, απ΄ όπου διέρχεται συνήθως το 12%-15% της παγκόσμιας κυκλοφορίας, σύμφωνα με την Ευρωπαϊκή Ένωση.
«Βλέπετε τι συμβαίνει στα σύνορά μας ( ) με τη Γάζα, βλέπετε τη Διώρυγα του Σουέζ που έφερνε στην Αίγυπτο σχεδόν 10 δισεκατομμύρια δολάρια τον χρόνο, (αυτά τα έσοδα) μειώθηκαν κατά 40% έως 50% και η Αίγυπτος πρέπει να συνεχίσει να πληρώνει επιχειρήσεις και εταίρους», δήλωσε ο Σίσι, κατά τη διάρκεια μιας συνάντησης με πετρελαϊκές εταιρείες.
Η Διώρυγα του Σουέζ που εγκαινιάστηκε το 1869, απέφερε στην Αίγυπτο κατά το φορολογικό έτος 2022-2023 περίπου 8,6 δισ. δολάρια.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ, AFP



