Τουλάχιστον 37.296 Παλαιστίνιοι έχουν σκοτωθεί και 85.197 έχουν τραυματιστεί από την έναρξη της δολοφονικής επίθεσης του ισραηλινού στρατού, ανέφερε σήμερα το υπουργείο Υγείας της Γάζας.
Τουλάχιστον 30 άνθρωποι έχουν σκοτωθεί τις τελευταίες 24 ώρες, σύμφωνα με την ίδια πηγή.
Δεδομένου ότι δεν υπάρχει ούτε ένα ασφαλές μέρος και ότι έχει βομβαρδιστεί αμέτρητες φορές κάθε περιοχή της Γάζας, ο αριθμός των θυμάτων ανεβαίνει καθημερινά, καθώς ανάμεσά τους δεν είναι μόνο όσοι σκοτώνονται από τις – κυρίως αμερικανικές και γερμανικές – βόμβες των ισραηλινών αρμάτων μάχης και αεροπλάνων, αλλά και όσοι πεθαίνουν από την πείνα ή την αφυδάτωση, τις ατέλειωτες κακουχίες, τις επιδημίες, την έλλειψη φαρμάκων.
Στις 250 μέρες πολέμου το κυβερνητικό Γραφείο Πληροφόρησης στη Γάζα δημοσιοποίησε ενδεικτικά στατιστικά στοιχεία για τα θύματα. Πέρα από τους νεκρούς, που το 70% τους είναι γυναικόπαιδα, υπάρχουν τουλάχιστον άλλοι 10.000 που αγνοούνται.
Απ’ αυτά τα θύματα τα 15.694 είναι παιδιά. Εκτιμάται ότι τουλάχιστον 17.000 παιδιά στη Γάζα έχουν χάσει τον έναν ή και τους δύο γονείς τους. Οι νεκροί από λιμό είναι επισήμως 33 και σε αυτούς δεν συμπεριλαμβάνονται ένα οκτάχρονο κορίτσι που πέθανε από λιμό την Πέμπτη, ούτε ένα δεκάχρονο αγόρι που πέθανε από την ίδια αιτία την Παρασκευή. Σύμφωνα με τον διευθυντή του Παιδιατρικού Νοσοκομείου Καμάλ Αντουάν, τουλάχιστον 200 μικρά παιδιά δίνουν μάχη να κρατηθούν στη ζωή, καθώς υποφέρουν από οξύ υποσιτισμό.Οι δραματικές εξελίξεις σε ό,τι αφορά τη ζωή των παιδιών στη Γάζα ανάγκασαν τη βδομάδα αυτή τον ΟΗΕ να συμπεριλάβει το Ισραήλ στη μαύρη λίστα οργανώσεων και χωρών που βλάπτουν τα παιδιά, όπως οι οργανώσεις τζιχαντιστών «Ισλαμικό Κράτος», «Αλ Κάιντα» και «Μπόκο Χαράμ», η Μιανμάρ κ.λπ.
Υπολογίζεται επίσης ότι μέσα σε 250 μέρες έχουν σκοτωθεί τουλάχιστον 498 υγειονομικοί εργαζόμενοι και 150 δημοσιογράφοι. Οι δε συλληφθέντες πολίτες και μη από τον στρατό ξεπερνούν τους 5.000.
Περαιτέρω, έκθεση του υπουργείου Υγείας στη Γάζα επισημαίνει ότι έχουν μολυνθεί από ιό της ηπατίτιδας 71.338 Παλαιστίνιοι, περίπου 60.000 έγκυοι κινδυνεύουν να αποβάλουν λόγω έλλειψης ιατρικής περίθαλψης, ενώ μάχη για την επιβίωση δίνουν 3.500 χρονίως πάσχοντες, πολλές φορές χωρίς να έχουν πρόσβαση στα ειδικά φάρμακα που χρειάζονται ή σε ιατρική φροντίδα.
Μέσα στα βουνά συντριμμιών, στους τεράστιους λόφους με περίπου 300.000 τόνους απορριμμάτων σε πόλεις της Γάζας, υπάρχουν ανάμεσα στα ερείπια θραύσματα από τις καταστροφές σε 206 αρχαιολογικούς χώρους και μνημεία πολιτιστικής κληρονομιάς.
Οι πρόχειρες εκτιμήσεις για το κόστος των ζημιών του πολέμου το ανεβάζουν σε πάνω από 33 δισ. δολάρια.
Τραγικές ελλείψεις σε νερό και τροφή
Πλάι στα στατιστικά στοιχεία, βλέπουν το φως της δημοσιότητας και οι μαρτυρίες ορισμένων αμάχων της Γάζας σε διεθνή και αραβικά δίκτυα. Το δίκτυο «Al Jazeera», για παράδειγμα, μετέδιδε την Παρασκευή τις τραγικές ελλείψεις σε τρόφιμα και καθαρό πόσιμο νερό που εκδηλώνονται κυρίως στη Βόρεια Γάζα. Εκατοντάδες χιλιάδες άνθρωποι κάνουν ουρές από νωρίς το πρωί μέχρι το μεσημέρι για ένα μπουκάλι νερό, που δεν φτάνει καλά – καλά ούτε για να ξεδιψάσουν, ειδικά τις τελευταίες μέρες καύσωνα. Σχεδόν όλοι τρέφονται αποκλειστικά με ψωμί, καθώς το αλεύρι και λιγοστό νερό είναι τα μόνα που έχουν απομείνει για την τεράστια πλειοψηφία των φτωχών αμάχων.
Χαρακτηριστικά, το δίκτυο μετέδιδε ότι λόγω της καταστροφής άνω του 50% της αγροτικής παραγωγής στη Γάζα έχουν πάρει «φωτιά» όλες οι τιμές τροφίμων, και κυρίως των φρέσκων λαχανικών και φρούτων.
Στη Βόρεια Γάζα ένα κιλό πιπεριές πριν τον πόλεμο κόστιζε περίπου ένα δολάριο και τώρα κοστίζει …90 δολάρια! Ενα κιλό κρεμμύδια σήμερα κοστίζει 70 δολάρια!
Πρόσφατη ανάλυση δορυφορικών εικόνων από τον Μάη του 2017 μέχρι τον Μάη του 2024, οι οποίες συγκεντρώθηκαν από το Δορυφορικό Κέντρο του ΟΗΕ (UNOSAT), καταγράφουν ότι το 57% των μόνιμων καλλιεργειών και των καλλιεργήσιμων εκτάσεων της Γάζας είχαν παρουσιάσει σημαντική μείωση στην πυκνότητα και την ποιότητά τους.
«Αυτή η επιδείνωση αποδίδεται σε δραστηριότητες που σχετίζονται με τις συγκρούσεις», όπως οι βομβαρδισμοί και η κυκλοφορία βαρέων οχημάτων, δήλωσε η UNOSAT, επισημαίνοντας ότι οι κατεστραμμένες γεωργικές εκτάσεις έχουν αυξηθεί κατά 30% σε σχέση με τα προηγούμενα στοιχεία που δημοσίευσε τον Απρίλη.
Παλαιστίνιοι στον προσφυγικό καταυλισμό Τζαμπαλία, που έχει βομβαρδιστεί αμέτρητες φορές από τον ισραηλινό στρατό, έλεγαν σε δημοσιογράφους ότι στήνονται για ώρες στην ουρά για λίγο καθαρό πόσιμο νερό, χωρίς να είναι σίγουρο τελικά ότι θα το εξασφαλίσουν. «Μας έχει ξεχάσει ο κόσμος», λένε πολλοί με πικρό παράπονο…
Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ



