Για τα αντιδραστικά μέτρα που ετοιμάζει η κυβέρνηση για τους υπαξιωματικούς

Τη μία θύελλα μετά την άλλη προκαλεί η κυβέρνηση της ΝΔ στο προσωπικό των ενόπλων δυνάμεων (ΕΔ) τον τελευταίο καιρό. Στο επίκεντρο βρίσκονται κυρίως οι υπαξιωματικοί, είτε προέρχονται από παραγωγικές σχολές, είτε από διαγωνισμό και απευθείας κατάταξη.

Σε εξέλιξη βρίσκεται πολυνομοσχέδιο του υπουργείου εθνικής άμυνας (ΥΠΕΘΑ), που ήδη εγκρίθηκε από το υπουργικό συμβούλιο και αναμένεται να τεθεί σε διαβούλευση από μέρα σε μέρα. Λαιμητόμο και ταφόπλακα το χαρακτηρίζουν οι στρατιωτικοί. Βαθμολογική και σταδιοδρομική καθήλωση υπαξιωματικών και αξιωματικών. Καλομελετημένη μισθολογική και σε βάθος χρόνων καθήλωση πίσω από αυτά. Αυτά ακούγονται στα στρατόπεδα.

Σφόδρα υποστηρικτής του νομοσχεδίου ο συγγραφέας του, ο υπουργός εθνικής άμυνας (ΥΕΘΑ) Νίκος Δένδιας. Όπου σταθεί κι όπου βρεθεί το διαφημίζει μετά βαΐων και κλάδων. Απευθύνεται στο τριγύρω του κομματικό κοινό, ενώ παράλληλα προσπαθεί να δημιουργήσει έντονα τον κοινωνικό αυτοματισμό.  Παρουσιάζει ανακριβή στοιχεία για τους στρατιωτικούς και αυτούς ως προνομιούχους.

Τρέχει την υλοποίηση της αμερικαΝΑΤΟϊκής κοπής «Ατζέντας 2030». Τρέχει να προλάβει να ικανοποιήσει τις ορέξεις των αρπακτικών της πολεμικής βιομηχανίας σε μια ΕΕ και ένα ΝΑΤΟ που μέχρι το 2030 προετοιμάζεται για μια πολεμική σύγκρουση με το αντίπαλο ιμπεριαλιστικό στρατόπεδο Ρωσία-Κίνα.

Τρέχει όμως και να προλάβει τις εξελίξεις. Η διαφθορά και η διαπλοκή που κατατρώει τα κυβερνητικά και κομματικά στελέχη της ΝΔ, η δημοσκοπική κατάρρευση της ΝΔ και το αβέβαιο μέλλον για πολλά κομματικά της στελέχη και βουλευτές, έχει δημιουργήσει εσωκομματικές έριδες και αντιπαλότητες ανάμεσα στους «δελφίνους» της ΝΔ. Το σενάριο να μην μπορεί να κυβερνήσει αυτοδύναμα η ΝΔ μετά τις επόμενες βουλευτικές εκλογές γεννά αρχηγικές επιδιώξεις και ετοιμάζει τρικλοποδιές.  

Κυριάκος Μητσοτάκης και Νίκος Δένδιας κινούνται σε ένα τεντωμένο κομματικό σκοινί έτοιμο να σπάσει. Η όποια σύμπνοια απόψεων που βγαίνει προς τα έξω είναι μόνο επικοινωνιακή και για τις ανάγκες της πολεμικής προετοιμασίας. Ο ένας παρακολουθεί τον άλλον.

Ο Μητσοτάκης δηλώνει παρών σε κάθε φιέστα του υπουργείου εθνικής άμυνας που δίνει πόντους στο πρωθυπουργικό προφίλ του. Ηγετική ήταν η παρουσία του στα πρόσφατα εγκαίνια της βιοκλιματικής πρόσοψης του ΥΠΕΘΑ και των Γενικών Επιτελείων, με την παρουσία επιχειρηματιών της πολεμικής βιομηχανίας, που τους έχει ανάγκη. Που τον έχουν  ανάγκη μέχρι να υλοποιήσουν τα επιχειρηματικά σχέδιά τους για πολλά κέρδη.

Μέσα από τα κάγκελα του στρατοπέδου που βρίσκεται το ΥΠΕΘΑ τραγούδια και χοροί και έξω από αυτό εκατοντάδες εν ενεργεία και εν αποστρατεία στρατιωτικοί διαμαρτύρονταν για το πολυνομοσχέδιο καταστροφή της επαγγελματικής σταδιοδρομικής ζωής τους και όχι μόνο.

Για ό,τι συμβαίνει στους δρόμους το τελευταίο διάστημα με χιλιάδες εν ενεργεία και εν αποστρατεία υπαξιωματικούς και αξιωματικούς ο πρωθυπουργός θα το χρεώσει στον Νίκο Δένδια. Γι΄ αυτό και το πολυνομοσχέδιο του Νίκου Δένδια έχει τη σιωπηρή ανοχή του πρωθυπουργού αφού ουσιαστικά «δουλεύει» υπέρ του (υπέρ του πρωθυπουργού). 

Ο Νίκος Δένδιας συνεχίζει να απαξιώνει με την ρητορική του το σύνολο των υπαξιωματικών. Κι αυτό δουλεύει υπέρ του πρωθυπουργού. Σε πρόσφατη συνέντευξή του είπε ότι οι υπαξιωματικοί παίρνουν βαθμούς αξιωματικών χωρίς νόημα και οι αξιωματικοί που παραιτούνται δεν έχουν αίσθημα ευθύνης. Τι λένε οι στρατιωτικοί στα στρατόπεδα; Οι απόστρατοι στις συζητήσεις μεταξύ τους;

«Υπουργέ, άσε να γνωρίζουμε εμείς καλύτερα εάν έχουν νόημα οι βαθμοί που παίρνουμε. Στις ελληνικές ένοπλες δυνάμεις τα καθήκοντα απορρέουν από τον βαθμό. Ευθύνη μας δεν είναι να βρισκόμαστε σε ιμπεριαλιστικές αποστολές χιλιάδες μέτρα/μίλια μακριά από την πατρίδα μας. Να υπηρετούμε για τα συμφέροντα των ευρωΝΑΤΟϊκών μακελάρηδων και όχι για τα συμφέροντα του λαού μας. Ναι, σε αυτό έχουμε διαφορά».

Την κόντρα μεταξύ σας δεν θα την πληρώσουμε εμείς. Αυτά που ξέρατε να τα ξεχάσετε πια. Θα μας βρείτε ξανά και ξανά στους δρόμους του αγώνα. Μαζί με τον λαό για το οξυγόνο που μας στερείτε. Για τα δικαιώματα που μας αφαιρείτε. Για τις ανάγκες μας. Για τις οικογένειές μας. Για τα παιδιά μας. Για τον λαό μας και το μέλλον του. Για την εξασφάλιση της κυριαρχίας και των κυριαρχικών δικαιωμάτων της χώρας μας. Για να σταματήσετε να μας βλέπετε ως αναλώσιμους και χρήσιμους για έναν πόλεμο που προετοιμάζετε τον λαό μας.  

Ο Μαρκόνης

Δείτε ακόμα...