Με αριθμό – ρεκόρ στη συμμετοχή στρατευμάτων και με νέα χαρακτηριστικά στοιχεία, όπως η συμμετοχή για πρώτη φορά στρατιωτών από την Ιαπωνία, πραγματοποιούνται φέτος οι ετήσιες στρατιωτικές ασκήσεις «Balikatan» που οργανώνονται από τις Φιλιππίνες και τις ΗΠΑ, με τη συμμετοχή και άλλων «συμμάχων» του ευρωατλαντικού μπλοκ, αποτυπώνοντας τη σημασία του Ινδο-Ειρηνικού στον έντονο ανταγωνισμό των ΗΠΑ με την Κίνα για την πρωτοκαθεδρία στο παγκόσμιο ιμπεριαλιστικό σύστημα.
Περισσότεροι από 17.000 στρατιώτες θα πάρουν μέρος στις ασκήσεις, ξεπερνώντας το προηγούμενο ρεκόρ των 16.000 που είχε καταγραφεί το 2024.
Πέρσι είχαν συμμετάσχει 9.000 στρατιώτες από τις ΗΠΑ και 5.000 από τις Φιλιππίνες, ενώ φέτος στις φετινές ασκήσεις που διαρκέσουν από τις 20 Απριλίου έως τις 8 Μαΐου και πραγματοποιούνται εν μέσω της ιμπεριαλιστικής σύγκρουσης στη Μέση Ανατολή θα συμμετάσχουν επίσης στρατεύματα από την Αυστραλία, την Ιαπωνία, τον Καναδά, τη Γαλλία και τη Νέα Ζηλανδία.
Επιπλέον, 17 χώρες θα παρακολουθήσουν τις ασκήσεις που θα γίνουν σε ξηρά, θάλασσα, αέρα και κυβερνοχώρο.
«Η εκπαίδευση “ώμο με ώμο” (σσ. αυτή είναι η σημασία της λέξης Balikatan) με τον παλαιότερο σύμμαχό μας και τους πολλούς εταίρους μας διασφαλίζει ότι οι δυνάμεις μας είναι έτοιμες να αντιμετωπίσουν κάθε πρόκληση, μαζί», δήλωσε ο υποστράτηγος του στρατού των Φιλιππίνων Φρανσίσκο Λορένζο Τζούνιορ, σε ανακοίνωση του Σώματος Πεζοναυτών των ΗΠΑ τη Δευτέρα.
Οι ασκήσεις θα «προσομοιώσουν πολεμικές επιχειρησιακές δεξιότητες στην ασφάλεια στη θάλασσα, την παράκτια άμυνα και τον συντονισμό συνδυασμένων και κοινών πυρών», σύμφωνα με την ανακοίνωση των ΗΠΑ.
Ο Αμερικανός συνταγματάρχης Ρόμπερτ Μπαν δήλωσε ότι οι ασκήσεις υπογραμμίζουν τη δέσμευση της Ουάσινγκτον προς τους «συμμάχους» της, εν μέσω του πολέμου με το Ιράν. «Τα διδάγματα που αποκομίζουμε από τη συνεργασία μας έχουν σημαντικές επιπτώσεις σε ολόκληρη την περιοχή», ανέφερε σε ενημέρωση την Τρίτη, ενώ σχολιάζοντας την αυξημένη συμμετοχή στις ασκήσεις, είπε ότι η «επιθυμία μεταξύ των συμμετεχόντων εταίρων να επεκτείνουν τη συμμετοχή» συνδέεται με «τη σημασία της σταθερότητας στην περιοχή».
Για πρώτη φορά θα συμμετάσχουν ιαπωνικά στρατεύματα σε ασκήσεις μάχης, στο πλαίσιο της στρατιωτικής συμφωνίας αμοιβαίας πρόσβασης μεταξύ Ιαπωνίας και Φιλιππίνων που τέθηκε σε ισχύ πέρυσι.
Οπως ανακοίνωσε την Τρίτη το γενικό επιτελείο των ιαπωνικών Ενόπλων Δυνάμεων, η Ιαπωνία θα συμμετάσχει στις ασκήσεις με 1.400 στρατιώτες, πολλά πολεμικά πλοία και αεροσκάφη, καθώς και αντιπλοϊκά πυραυλικά συστήματα.
Ο υπουργός Αμυνας της Ιαπωνίας Σίντζιρο Κοϊζούμι θα παρακολουθήσει τον Μάιο άσκηση κατά την οποία ιαπωνικές, αμερικανικές και φιλιππινέζικες δυνάμεις θα βυθίσουν ένα παροπλισμένο πλοίο στο βόρειο τμήμα των Φιλιππίνων, κοντά στην Ταϊβάν, σύμφωνα με τον συνταγματάρχη των Φιλιππίνων, Ντένις Ερνάντεζ.
Μεγάλη στρατιωτική κινητικότητα εν μέσω συνεχών «επεισοδίων» στη Νότια Κινεζική Θάλασσα

Η τεράστια άσκηση – πρόβα πολέμου, τα σενάριά της και τα αντικείμενα εκπαίδευσης συνδέονται άμεσα με την συνεχή όξυνση των εντάσεων και της ιμπεριαλιστικής αντιπαράθεσης γύρω από την Ταϊβάν, τη Νότια Κινεζική Θάλασσα και άλλα κρίσιμα μέτωπα.
Στις ασκήσεις Balikatan που θα πραγματοποιηθούν κατά μήκος της δυτικής ακτής των Φιλιππίνων, που βλέπει προς τη Νότια Κινεζική Θάλασσα, θα πραγματοποιηθούν μεταξύ άλλων ασκήσεις προσνήωσης, πραγματικά πυρά, ανθυποβρυχιακός πόλεμος και επιχειρήσεις έρευνας και διάσωσης.
Σε ένα τέτοιο φόντο, σε μια παράλληλη εξέλιξη, το υπουργείο Αμυνας της Ινδονησίας ανακοίνωσε προχτές πως Τζακάρτα και Ουάσιγκτον συζητούν σχέδιο συμφωνίας, με την οποία αμερικανικά πολεμικά αεροσκάφη θα μπορούν να πετούν μέσω του ινδονησιακού εναέριου χώρου. Σύμφωνα με εκπροσώπους του υπουργείου, οι ΗΠΑ επιδιώκουν «γενική πρόσβαση για διανυκτέρευση» (blanket overnight access) – κάτι που ακόμα βρίσκεται υπό διαπραγμάτευση.
Αντίστοιχα, ΗΠΑ και Φιλιππίνες είχαν ανακοινώσει στα μέση Φλεβάρη, στα πλαίσια του 12ου γύρου του Διμερούς Στρατηγικού Διαλόγου που έγινε στη Μανίλα, αποφάσεις μεταξύ άλλων για «αύξηση της ανάπτυξης προηγμένων πυραυλικών και μη επανδρωμένων συστημάτων των ΗΠΑ στις Φιλιππίνες».
Σε κοινή ανακοίνωσή τους τότε είχαν τονίσει ότι οι δύο πλευρές «επιβεβαίωσαν τη δέσμευση των δύο χωρών στη Συνθήκη Αμοιβαίας Αμυνας Ηνωμένων Πολιτειών – Φιλιππίνων» (MDT), που υπογράφηκε το 1951, υπενθυμίζοντας πως «η MDT επεκτείνεται σε ένοπλες επιθέσεις εναντίον των Ενόπλων Δυνάμεων, των αεροσκαφών και των δημόσιων σκαφών κάθε χώρας – συμπεριλαμβανομένων εκείνων της Ακτοφυλακής τους – οπουδήποτε στον Ειρηνικό, συμπεριλαμβανομένης της Νότιας Κινεζικής Θάλασσας».
Κι αυτό ενώ τα επεισόδια μεταξύ της ακτοφυλακής των Φιλιππίνων και της Κίνας σε αμφισβητούμενες θαλάσσιες περιοχές είναι συνεχή.
Το Σαββατοκύριακο οι Φιλιππίνες ανακοίνωσαν ότι κινεζικές δυνάμεις εκτόξευσαν φωτοβολίδες κατά αεροσκάφους της ακτοφυλακής κατά τη διάρκεια τακτικής επιτήρησης πάνω από δύο υφάλους σε αμφισβητούμενα ύδατα, όπου το Πεκίνο έχει κατασκευάσει τεχνητά νησιά με στρατιωτικές υποδομές.
Τη Δευτέρα, η Μανίλα ανέφερε ότι κινεζικά σκάφη έριχναν κυάνιο στη Δεύτερη Υφαλοκρηπίδα Thomas, κάτι που αξιωματούχοι προειδοποίησαν ότι θα μπορούσε να θέσει σε κίνδυνο τη δομική ακεραιότητα του στρατιωτικού τους φυλακίου εκεί.
Το Πεκίνο χαρακτήρισε τις κατηγορίες «ούτε αξιόπιστες ούτε άξιες διάψευσης».
Σύμφωνα δε με δημοσίευμα του Reuters, που επικαλείται δορυφορικές εικόνες, το Πεκίνο χρησιμοποιεί πλοία και ένα φράγμα για να ενισχύσει τον έλεγχό του στην είσοδο του υφάλου Σκάρμπορο (Scarborough Shoal) στη Νότια Σινική Θάλασσα, μία αμφισβητούμενη περιοχή που ελέγχεται από την Κίνα αλλά διεκδικείται και από τις Φιλιππίνες.



