Ελληνοτουρκικά: Σημάδια κλιμακούμενης έντασης από την τουρκική κυβέρνηση

ΚΥΠΡΟΣ Η ΚΑΤΕΧΟΜΕΝΗ ΠΛΕΥΡΑ ΤΗΣ ΛΕΥΚΩΣΙΑΣ (ΣΥΝΟΡΑ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΚΑΙ ΤΟΥΡΚΟΚΥΠΡΙΑΚΗΣ ΠΛΕΥΡΑΣ ΝΕΚΡΗ ΖΩΝΗ
Πηγή: EUROKINISSI

Συνεχίζει τις παρεμβάσεις για τα Ελληνοτουρκικά η τουρκική κυβέρνηση, επικεντρώνοντας στις σχέσεις της Ελλάδας με το Ισραήλ, με το οποίο η Τουρκία αυξάνει την ένταση το τελευταίο διάστημα, καταγγέλλοντας την εισβολή στον Λίβανο και τον συνολικότερο ρόλο του στη Μέση Ανατολή.

Χθες το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών εξέδωσε μήνυμα στήριξης στη λεγόμενη «Τουρκική Ενωση Ξάνθης» και στον «αγώνα» της για τη χρήση της ονομασίας της, με αφορμή τη συμπλήρωση 99 χρόνων από την ίδρυσή της. Στην ίδια ανάρτηση υπογραμμίζεται ότι η Αγκυρα «συνεχίζει να στηρίζει τον δίκαιο αγώνα της Ενωσης, η οποία αποτελεί τον πιο ιστορικό φορέα της “τουρκικής μειονότητας” της Δυτικής Θράκης, για τη χρήση της ονομασίας της, καθώς και τις προσπάθειες που καταβάλλει με επιμονή, σύμφωνα με τις αποφάσεις του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων».

Παράλληλα η τουρκική Πολεμική Αεροπορία πραγματοποίησε χθες νέες παραβιάσεις του ελληνικού εναέριου χώρου. Χαρακτηριστικά, τουρκικά F-16 προχώρησαν σε 7 παραβιάσεις στο Αιγαίο, ενώ μαζί και με ένα κατασκοπευτικό τύπου CN-235 έκαναν 6 παραβάσεις των Κανόνων Εναέριας Κυκλοφορίας στο FIR Αθηνών.

Επίσης χθες, για άλλη μια μέρα βρισκόταν σε ετοιμότητα η ΟΥΝΦΙΚΥΠ (η ειρηνευτική δύναμη του ΟΗΕ στην Κύπρο) στη Νεκρή Ζώνη, κοντά στο μεικτό χωριό Πύλα, όπου τις τελευταίες μέρες έφτασαν δεκάδες μέλη της λεγόμενης «αστυνομίας» του ψευδοκράτους με πολιτική περιβολή, παρεμποδίζοντας τις Κτηνιατρικές Υπηρεσίες της Κυπριακής Δημοκρατίας να επισκεφτούν βουστάσια, στα οποία ενδεχομένως μεταδόθηκε ο ιός του αφθώδους πυρετού από τα Κατεχόμενα.

Από πλευράς Κυπριακής Δημοκρατίας δηλώνεται ότι «το θέμα χειρίζεται το υπουργείο Εξωτερικών, το οποίο παρακολουθεί τις εξελίξεις και προβαίνει στις απαραίτητες ενέργειες για την αποτροπή οποιωνδήποτε τετελεσμένων».

Σε δηλώσεις του ο εκπρόσωπος Τύπου της ΟΥΝΦΙΚΥΠ ανέφερε ότι «κανένα άρμα μάχης δεν εισήλθε στη Νεκρή Ζώνη. Καμία σημαία δεν υψώθηκε εντός της Νεκρής Ζώνης», και πρόσθεσε πως «δεν σημειώθηκαν συγκρούσεις με ειρηνευτές του ΟΗΕ, όπως ισχυρίζονται ορισμένες αναφορές». Κατέληξε ότι «επί του παρόντος η κατάσταση είναι ήρεμη και η ΟΥΝΦΙΚΥΠ βρίσκεται σε επαφή με όλα τα εμπλεκόμενα μέρη για την αποκλιμάκωση της έντασης. Οι ειρηνευτικές δυνάμεις του ΟΗΕ συνεχίζουν να περιπολούν την περιοχή για να διασφαλίσουν την ηρεμία».

Σε εδάφη που ελέγχονται από τις βρετανικές βάσεις και γειτνιάζουν με την περιοχή έχουν αναπτυχθεί ισχυρές βρετανικές δυνάμεις, «για προληπτικούς λόγους», όπως δηλώνουν τοπικοί αξιωματούχοι σε κυπριακά ΜΜΕ.

Μέσα στο γενικότερο κλίμα έντασης, πολλά ερωτήματα προκαλεί το περιστατικό με ζευγάρι Ελλήνων που συνελήφθη από τις τουρκικές αρχές όταν – όπως αναφέρεται – άνοιξαν ελληνική σημαία στο εσωτερικό της Αγιάς Σοφιάς στην Κωνσταντινούπολη στις 9 Απρίλη. Η σημαία ανέγραφε «Ορθοδοξία ή θάνατος» και είχε τον βυζαντινό δικέφαλο αετό. Το ζευγάρι προσήχθη από το ξενοδοχείο όπου διέμενε και οδηγήθηκε στη φυλακή. Θα δικαστεί με την κατηγορία της «προσβολής τμήματος του κοινού».

Αναδημοσίευση από τον «Ριζοσπάστη»

Δείτε ακόμα...