ΕΕ: Εύσημα στην Ισπανία για τη Θέουτα, κλιμάκωση της καταστολής και στρατόπεδα συγκέντρωσης για ξεριζωμένους

Την ετοιμότητά τους να «υποστηρίξουν» την Ισπανία για την ένταση της καταστολής κατά των ξεριζωμένων εξέφρασαν οι υπουργοί Εσωτερικών της ΕΕ που συνεδρίασαν μέσω τηλεδιάσκεψης, με φόντο τα γεγονότα στον ισπανικό θύλακα Θέουτα.

Ομνύοντας στο αντιδραστικό Σύμφωνο Μετανάστευσης και Ασύλου που άρχισε να εφαρμόζεται πριν μερικούς μήνες, επαίνεσαν την Ισπανία «για την ταχεία αντίδρασή της στην κατάσταση στη Θέουτα», όπως αναφέρεται στο κοινό ανακοινωθέν. 

Θυμίζουμε ότι στον ισπανικό θύλακα της Θέουτα, τουλάχιστον 75 πνίγηκαν ή σκοτώθηκαν με άλλον τρόπο και άλλοι 11 από την πλευρά του Μαρόκου, αναδεικνύοντας και τα παραμύθια της εδώ σοσιαλδημοκρατίας περί «καλής» και «κακής» εφαρμογής του άθλιου Συμφώνου για τη Μετανάστευση, που το υλοποιούν όλα τα αστικά κράτη.

Ολοι οι Ευρωπαίοι «εταίροι» έχουν αναγνωρίσει τον «αποτελεσματικό» χειρισμό της κρίσης στη Θέουτα από την κυβέρνηση, δήλωσε ο Ισπανός υπουργός Εσωτερικών, Φερνάντο Γκράντε Μαρλάσκα, προσθέτοντας ότι 72.000 μετανάστες εισήλθαν από το Μαρόκο στον ισπανικό θύλακα, εκ των οποίων οι 70.000 έχουν επιστραφεί στο Μαρόκο.

«Η κατάσταση είναι υπό έλεγχο, κανείς δεν εισήλθε στην ηπειρωτική Ισπανίας και ο χώρος Σένγκεν δεν έχει επηρεαστεί», ανέφερε ο Επίτροπος Εσωτερικών Υποθέσεων και Μετανάστευσης, Μάγκνους Μπρούνερ. Ο ίδιος μίλησε κυνικά για «ένα μάθημα ευρωπαϊκής συνοχής και αλληλεγγύης», καθώς «η FRONTEX είναι ήδη στο έδαφος και μαζί με την Europol και άλλες υπηρεσίες θα βοηθήσουν στην κατάσταση στη Θέουτα».

Μεγαλύτερη καταστολή στα σύνορα και στρατόπεδα συγκέντρωσης

Η ΕΕ προσέφερε στην Ισπανία βοήθεια, συμπεριλαμβανομένης έκτακτης οικονομικής στήριξης. Όπως ανακοίνωσε η ιρλανδική προεδρία, όλοι οι υπουργοί τόνισαν την «ανάγκη να συνεχιστεί η αμείλικτη καταπολέμηση των δικτύων λαθραίας διακίνησης μεταναστών, να ενισχυθούν οι επιστροφές, να ενισχυθούν τα σύνορα της ΕΕ, να οικοδομηθούν βαθιές συνεργασίες με τρίτες χώρες» και να βελτιωθεί η ετοιμότητα «με την περαιτέρω ανάπτυξη συστημάτων έγκαιρης προειδοποίησης, ανίχνευσης και συναγερμού, να ενισχυθούν οι προσυνοριακές πληροφορίες και η παρακολούθηση των μέσων κοινωνικής δικτύωσης».

Τόνισαν επίσης τη σημασία της συνεργασίας με τρίτες χώρες και της περαιτέρω «ανάπτυξης εταιρικών σχέσεων που δημιουργούν τις κατάλληλες ευκαιρίες για τους ανθρώπους στις χώρες καταγωγής τους και ενισχύουν τη διαχείριση της μετανάστευσης», δηλαδή με κατάπτυστες συμφωνίες όπως αυτές που έχει συνάψει η ΕΕ με την Τυνησία, την Αλγερία και το Μαρόκο, φυλακίζοντας μετανάστες ή εκτοπίζοντάς τους στην έρημο για να πεθάνουν από την πείνα και τη δίψα.

Η Ιταλία ζήτησε να επιταχυνθεί η δημιουργία κέντρων φυλάκισης μεταναστών και κόμβων επιστροφής σε τρίτες χώρες, που θα χρηματοδοτούνται από την ΕΕ.

Δείτε ακόμα...